петак, 4. октобар 2024.

XIII GoetheFEST - Optimistično dezorijentisani

 


Filmski festival GoetheFEST prikazaće u 13. izdanju od 10. do 13. oktobra u Kulturnom centru Beograda, a potom i u Novom Sadu i Nišu, sedam premijera uzbudljivih i žanrovski raznovrsnih savremenih nemačkih filmova, objedinjenih sloganom “Optimistično dezorijentisani”.

 

Selektorka programa GoetheFEST-a Sunčica Šido pozvala je publiku da potraži odgovor na pitanje “u kojoj meri nemačka savremena kinematografija odražava stvarno(st) u kojoj živimo”.

 

“Optimistično dezorijentisani – uživajte u filmovima, preispitujte sebe, druge, stvarno(st), i verujte u potencijale umetnosti”, poručila je Sunčica Šido povodom 13. Goethe FEST-a, koji organizuje Gete institut u Beogradu.



PROGRAM GETEFEST 2024

 


• Četvrtak 10

19:30

🎬 OTVARANJE FESTIVALA/15 godina

Nemačka, Austrija, Luksemburg, 2023, 144’

Režija: Kris Kraus

Uloge: Hana Hercšprung, Hasan Akuš, Albreht Šuh, Kristijan Fridel, Adel Nojhauser…

 


Nekadašnje pijanističko čudo od deteta, Dženi osuđena je na 15 godina zatvora za zločin koji nije počinila. Nakon izlaska na slobodu, mržnju koju je u međuvremenu razvila prema sebi pokušava da ublaži molitvama u crkvenom domu za resocijalizaciju bivših kažnjenika. Kada upozna Omara, ratnog izbeglicu iz Sirije i talentovanog pevača, pristaje da ga prati na klaviru na TV takmičenju. 


Međutim, nastup u toj emisiji prisiljava Dženi da se suoči sa čovekom koji je počinio zločin zbog kojeg je ona osuđena i zbog koga je ležala u zatvoru. Tokom 15 godina koje je ona provela u zatvoru, njena prva i jedina ljubav Flajšer postao je pop zvezda i sada je član žirija na muzičkom takmičenju u kojem su Dženi i Omar među najperspektivnijim kandidatima. Posle svih bolnih godina u zatvoru, Dženi mora da bira između osvete i srećne budućnosti, koja je pritom na staklenim nogama.

Petak 11.




🎬 19h JONJA

Nemačka, 2023, 85’

Režija: Anika Mecke

Uloge: Elin Donst, Ted Trube, Sira-Ana Fal, Pol Arens…

 


Letnja priča o odrastanju: Jonja i Paul su drugari i tokom raspusta svaki dan provode zajedno. Jonja se krišom pridružuje Paulovoj porodici na odmoru. Dani pored jezera su savršeni, prva ljubav cveta, sve dok na videlo ne izađe jedna tajna. Tih debitantski film o početku puberteta, koji se odlikuje izuzetno dobrim zapažanjima.




Nagrade: Nagrada za scenario Saveta za radio i televiziju medijske kuće MDR u okviru festivala „Zlatni vrabac 2023“; Filmska nagrada Braunšvajga 2023 (Elin Donst); Filmska nagrada Baden-Virtemberga za najbolji igrani film 2023;





Festivali / Nagrade: Nemačka filmska nagrada 2023. za najbolju sporednu žensku ulogu (Adel Nojhauser); Nemačka komisija za film i medije FBV FBW okarateristala je 15 godina kao “film izuzetne vrednosti”; Filmski festival u Linienu : nagrada za najbolji film; Bavarska filmska nagrada 2023. za najbolju glavnu žensku ulogu (Hana Hercšprung)


🎬 21:00/ĐAVOLJE VRELO




Austrija, Nemačka 2024, 121’

Režija: Veronika Franc, Severin Fiala

Uloge: Anja Plašg, Marija Hofšteter, David Šeid, Elias Šucenhofer…




Austrija, sredinom XVIII veka. Mlada žena Agnes udaje se za seljaka Volfanga i seli se iz rodnog sela na osamljenu farmu Lizlfelner, koju Volf vodi sa svojom majkom Genglin. Međutim, Agnes ne uspeva da se uklopi u novu sredinu, a pritisak na nju dodatno raste pošto nikako ne može da ostane u drugom stanju. 

Polako gubi kontrolu nad svojim životom i pokušava da nađe izlaz tako što priznaje da je ubila malo dete. Depresivna Agnes priželjkuje smrtnu kaznu, verujući da bi je samoubistvo neizbežno odvelo u večito prokletstvo.



Festivali / Nagrade: Berlin – „Srebrni medved“ za izuzetno umetničko ostvarenje; Festival austrijskog filma „Dijagonale“ – najbolji zvuk u igranom filmu; Austrijska filmska nagrada 2024. za najbolji film, glavnu žensku ulogu (Anja Plašg), sporednu žensku ulogu (Marija Hofšteter), kameru (Martin Gšlaht), scenografiju, šminku, montažu i muziku (Anja Plašg kao Soap&Skin)


Subota 12.


🎬 19h/FRANKY FIVE STAR




Nemačka 2022, 114’

Režija: Birgit Meler

Uloge: Lena Urcendofski, Cino Džavid, Merjem Ebru Oz, Sofi Kiler, Jarko Lahti…

U pokušaju da pronađe sebe, Frenki se stalno povlači u svoj imaginarni svet. Različita alter ega često je pritom dovode u neprijatne i smešne situacije. Kreativna, nekonvencionalna komedija o sazrevanju i o teškom procesu pronalaženja sebe.



Festivali / Nagrade: Nagrada „Maks Ofils“ 2023: nagrada ekumenskog žirija; Filmski festival u Bremenu: pohvala za najbolji nemački film; Filmski festival u Nejsu: nagrada publike za najbolji igrani film; Filmski festival FILMZ: specijalna nagrada grada Majnca za najbolju scenografiju; Nemačka komisija za film i medije FBV: Odbor za omladinu dao je ovom filmu maksimalnih 5 zvezdica u svim kategorijama;



🎬 21:00/IZ SOPSTVENE KOŽE




Nemačka 2022, 104’

Režija: Aleks Šad

Uloge: Mala Emde, Dimitrij Šad, Jonas Dasler, Merjam Zari, Edgar Zelge, Tomas Vodijanka…

 


Aleks Šad prikazuje nežnu naučnofantastičnu priču neobične teme. Mladi par odlazi na ostrvo na kome je moguće privremeno zameniti tela s drugim parovima. Pol, simpatije ili bilo koja druga sklonost pritom se ne uzimaju u obzir – sudbina odlučuje. Tokom ove razmene, protagonisti mogu ispitivati kako vide sebe i svoje partnere: da li vole telo ili duh koji u njemu boravi? Film postavlja pitanje koliko telo utiče na identitet. Fascinantna, uzbudljiva priča o ljubavi i samospoznaji.

 


Festivali / Nagrade: Bavarska filmska nagrada: nagrada za najboljeg novog autora i za najbolji scenario; 79. Filmski festival u Veneciji – „Settimana della critica”, nagrada „Queer Lion”; Evropski filmski festival u Lez Arku – nagrada Cineuropa; Evropski festival u Sevilji – nagrada „Okanja“

 

Nedelja 13.

 🎬 19:00/S ONE STRANE PLAVE GRANICE



Nemačka, 2023, 107’

Režija: Sara Nojman

Uloge: Lena Urcendofski, Vili Gajtman, Janis Vejhelman…

 


Film Sare Nojman govori o bekstvu iz Istočne u Zapadnu Nemačku, preko Baltičkog mora, pri čemu begunci, plivajući, moraju da savladaju 50 kilometara. Paralelno, drama oslikava blisko prijateljstvo između troje petnaestogodišnjaka, čiji svakodnevni život odražava različite načine suočavanja sa vladajućim strukturama u Istočnoj Nemačkoj: dok jedan od protagonista protestuje, zbog čega je stalno izložen kažnjavanju, drugi je prinuđen da sve svoje talente stavi u službu države, dok treći ima sreću da dobije dozvolu za iseljavanje iz zemlje. Sve to zajedno dovešće do njihovog spektakularnog bekstva, koje ovaj film čini i napetim i dirljivim.



Festivali / Nagrade: nagrada publike “Maks Ofils” 2024. za najbolji igrani film, nagrada Ekumenskog žirija, nagrada za najboljeg mladog glumca; Festival u Bremenu 2024 – nagrada za najbolji film iz Bremena i okoline

🎬 21:00/MRTVI UGAO




Nemačka 2023, 118’

Režija: Ajše Polat

Scenario: Ajše Polat

Uloge: Katja Birkle, Ahmet Varli, Čagla Jurga


U udaljenom gradu na severoistoku Turske jedna nemačka filmska ekipa pokušava da snimi dokumentarni film, dok se turski obaveštajac bori sa naizgled mističnim silama koje progone njegovu ćerku; kako se njihove priče prepliću, tako se širi i kompleksna mreža zavere. 



Neobični incidenti bacaju senku na snimanje nemačke filmske ekipe na severoistoku Turske: u jednom kurdskom selu, starica ritualom održava sećanje na svog sina koji je nestao pre 25 godina. Na terenu je kurdska prevoditeljka Lejla, koja je i učiteljica male Turkinje Melek. Kada dete počne da doživljava tajanstvene vizije, njen otac Zafer, uplašen za svoju porodicu, ulazi u smrtnu opasnost. Sudbonosni susret ovih ljudi razvija destruktivnu snagu. U tri poglavlja i iz više perspektiva, film se razvija u napeti politički triler.



Nagrade: Locarno „Srebrni leopard“ za najbolji film i „Bronzani leopard“ za najbolju glumicu; Nagrada nemačke filmske kritike; predstavljen 2023. na Berlinalu; Bronzana Nemačka filmska nagrada „Lola“ 2024. za najbolji igrani film, Zlatna Nemačka filmska nagrada „Lola“ za najbolju režiju i najbolji scenario; Filmski festival u Oldenburgu 2023: nagrada za najbolji film; Istanbul filmski festival 2023: nagrada za najbolji scenario i najbolju montažu, kao i nagrada FIPRESCI; Međunarodni filmski festival u Ankari 2023: najbolja režija, scenario, glavni glumac, kamera, montaža, scenografija; Filmski festival u Izmiru 2023: najbolji film, režija i nagrada kritike

 


Нема коментара:

Постави коментар