среда, 3. април 2024.

VII NEDELJA FINSKOG FILMA

 


11 – 15. APRIL 2024.
Dvorana Kulturnog centra Beograda, Kolarčeva 6

Svečano otvaranje 7. Nedelje Finskog Filma, održaće se 11. aprila u 20:00 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda.
U Dvorani Kulturnog centra Beograda, nakon dve godine, održava se 7. Nedelja finskog filma. I ove godine manifestaciju organizuju Finski filmski institut, Ambasada Finske i Kulturni centar Beograda, a odvija se od 11. do 15. aprila u Dvorani Kulturnog centra. Selektor festivala je reditelj Stefan Arsenijević, koji je izabrao osam filmova, novih ostvarenja finske kinematografije.
Tokom festivala, gosti Beograda biće Jana Puskala (Jaana Puskala), šefica Međunarodnog odeljenja Finskog filmskog instituta, i Tia Kouvo (Tia Kouvo), rediteljka filma Porodični ručak.


REČ SELEKTORA Stefana Arsenijevića:
„Teško je analizirati osećanja“, kaže majka glavnom junaku u filmu Drvosečina priča. „Ali kada te gledam, mislim da osećam ljubav. Osećam se lepo i toplo, kao ispred ognjišta u hladno zimsko jutro.“ Poetični dijalog delo je poznatog finskog pesnika i scenariste Mike Mululahtija (Mikka Myllylahti) koji se ovom uvrnutom crnom komedijom na Nedelji finskog filma po prvi put predstavlja kao reditelj. U ovom sve čudnijem i hladnijem svetu, potrebno nam je malo poezije i topline.
Izbor filmova koji je pred vama razmatra savremene porodice. Disfunkcionalne porodice, netipične porodice, proširene porodice. Porodice čiji članovi uspostavljaju neke drugačije veze, pokušavajući da ostanu sebi dosledni i iskreni. Porodice čiji članovi ne uspevaju da komuniciraju, ali iako je možda teško rečima opisati osećanja, to ne znači da ona nisu snažna.
Oko ognjišta se u današenje vreme porodice okupljaju samo praznikom. Upravo takvu situaciju istražuje izuzetno debitantsko ostvarenje Porodični ručak rediteljke Tie Kouvo (Tia Kuovo), koja će otvoriti festival. Sa fantastičnim osećanjem za neizgovoreno, uz finu dozu prepoznatljivog finskog humora, ona pripoveda o članovima jedne finske porodice u kući zavejanoj snegom za Božić.
U Četvoro odraslih klinaca bračni par se upušta u istraživanje koncepta poliamorne veze. U Mehuru će tinejdžerka učiniti sve da sabotira vanbračnu vezu svoje majke sa drugom ženom. U Je’vidi će potisnuta porodična priča o asimilaciji članova starosedelačkog naroda Skolt Sámi, kada izađe na videlo, dati novi smisao dvema otuđenim rođakama. U Hit Big će izlazak oca iz zatvora pokrenuti beskrupuloznu alanfordovsku poteru za skrivenim plenom u kojoj će se članovi porodice okrenuti jedni protiv drugih. U Najgoroj ideji ikada će junakinja morati da bira između porodice i prijateljstva, dok Raj za karaoke istražuje kako se osećaj usamljenosti može osetiti kroz omiljenu finsku zanimaciju – karaoke.
Filmovi pred vama istražuju vreme u kojem živimo kroz osnovnu jedinicu društva, koja kao i većina drugih institucija na ovome svetu, upravo trpi tektonske poremećaje i promene. Bilo da su duhoviti, pesimistični, uvrnuti ili nadrealni, ovi filmovi postavljaju prava, intrigantna pitanja i, najvažnije od svega, pronalaze ljudskost i toplinu čak i tamo gde deluje da smo je odavno izgubili.
Dobrodošli na 7. Nedelju finskog filma u Beogradu!



GOSTI NEDELJE FINSKOG FILMA

JANA PUSKALA (Jaana Puskala) je šefica Međunarodnog odeljenja Finske filmske fondacije. Dugo, posvećeno i znalački promoviše finski film, koji je dobrim delom zahvaljujući njenoj sposobnosti izuzetno prisutan na međunarodnoj sceni. Zajedno sa urednikom filmskog programa DKC-a, Nebojšom Popovićem, 2010. pokrenula je Nedelju finskog filma u Beogradu koja je izrasla u tradicionalnu bijenalnu manifestaciju, u organizaciji Finske filmske fondacije, Kulturnog centra Beograda i Ambasade Finske. Radujemo joj se kao starom prijatelju i velikom profesionalcu.
TIA KOUVO
 (Tia Kuovo) spada među najveće i najautentičnije nove talente finske i evropske kinematografije. Rođena je u Lahti. Studirala je psihologiju, a zatim diplomirala režiju na akademiji Valand. Porodični ručak je njen debitantski dugometražni film. Premijerno je prikazan u okviru programa Encounters, prestižnog Berlinskog filmskog festivala. Nagradu za najbolji film poneo je na festivalima u Seulu, Rigi i Briselu, kao i na Nordijskim filmskim danima. U Valensiji je nagrađen za najbolju kameru, a važi i za favorita na predstojećim finskim nacionalnim nagradama Jusi sa čak 11 nominacija u glavnim kategorijama. Porodični ručak je inspirisan istoimenim, nagrađivanim kratkim filmom iz 2018.

PROGRAM NEDELJE FINSKOG FILMA


11 – 15. APRIL 2024.
Dvorana Kulturnog centra, Kolarčeva 6
Četvrtak, 11. april
20.00 Svečano otvaranje
PORODIČNI RUČAK, 114’
Režija: Tia Kouvo


nakon projekcije razgovor sa rediteljkom
Slojevita drama, sa tipičnim finskim humorom, prati godišnje božićno okupljanje jedne porodice.
Raznoliki i autentični, članovi porodice prinuđeni su da provedu vreme zajedno, dok tenzije rastu.
Pronicljiva studija o savremenim porodičnim odnosima, (ne)mogućnosti uspostavljanja emotivnog kontakta, međugeneracijskim šablonima i stvarima koje ostaju neizrečene.
Festivali i nagrade: Festivali i nagrade: Berlinale, tri finske nacionalne nagrade Jusi i to u glavnim kategorijama: najbolji film, režija i scenario, nagrada za najbolji film na Nordijskim filmskim danima, nagrada za najbolju kameru u Valensiji, nagrade za najbolji film u Seulu, Rigi i Briselu.


Petak, 12. april
18.00 RAJ ZA KARAOKE, 75’

Režija: Einari Paakkanen



Evi, najiskusnija finska domaćica karaoka, želi da zagrljajem odagna bol svojih mušterija. Sa hiljadama barova i kilometara iza sebe, ona opet pakuje svoju opremu i putuje kroz severne predele Finske. Toni, najstidljiviji momak na svetu, svima upada u oči na sceni. Kari je u potrazi za ljubavlju i peva karaoke u svojoj praznoj auto radionici. Elina teško hoda zbog parkinsonove bolesti, ali pank pesme je teraju da pleše. Laura peva jer je pričanje previše bolno. Dokumentarac o tome kako su Finci pronašli jedinstveni izlaz iz usamljenosti, kroz strast prema karaokama.
Festivali i nagrade: finska nacionalna nagrada Jusi za najbolji dokumentarac, Barselona, Šangaj, Kalgari.

20.00 ČETVORO ODRASLIH KLINACA, 122’
Režija: Selma Vilhunen


Juulijino otkriće da je muž vara je kao bomba koja je eksplodirala u sred njihovog udobnog stana.
Umesto da se bavi razarajućim posledicama tog iskustva, ona poziva ljubavnicu svog muža na kafu i kolače. Pokazuje im knjigu o poliamornim vezama u kojima je podvukla određene pasuse i predlaže otvoren brak. Stvari se komplikuju kada i ona sama nađe ljubavnika, biseksualca, jer njen muž za to nema razumevanja. Ova gorko-slatka komedija karaktera preispituje koncept poliamornih veza kroz četvoro odraslih ljudi i njihove zamršene odnose u potrazi za prihvatanjem novog načina voljenja.
Festivali i nagrade: nagrada za najbolju glumicu na finskim nacionalnim nagradama Jusi, nagrada za najbolju glumicu na festivalu u Geteborgu, glavna selekcija festivala u Roterdamu

Subota, 13. april
18.00 JE’VIDA, 100’
Režija: Katja Gauriloff



Tetka i nećaka, koje se nikada ranije nisu srele, putuju u Laponiju da isprazne kuću koju su nasledile, kako bi je prodale. Tetka je povučena i nepoverljiva, ali kako polako kroz flešbekove otkrivamo njenu priču vezanu za rodnu kuću, shvatamo da je bila žrtva politike asimilacije prema starosedeocima.

Istovremeno, i nećaka mora doneti veliku odluku. Upoznajući jedna drugu, one pronalaze vrednost i snagu u sebi i svojim korenima. Ova emotivna i poetična drama, snimljena u izvanrednoj crno-beloj tehnici, prvi je dugometražni igrani film snimljen na jeziku starosedelačkog naroda Skolt Sámi.
Festivali i nagrade: glavni takmičarski program festivala Tribeka u Njujorku, nagrada za najbolji film na festivalu u Tromsu, tri finske nacionalne nagrade Jusi: za najbolju muziku, kostim i dizajn zvuka.


20.00 DRVOSEČINA PRIČA, 99’
Režija: Mikko Myllylahti




Pepe je drvoseča u idiličnom malom gradu na severu Finske. Tokom nekoliko dana, niz događaja postepeno uništava miran i srećan život koji je nekada imao. Ali čini se da je Pepe potpuno u redu sa svime. Dok mu sudbina donosi sve vrste haosa i razdora i nadrealnih događaja, Pepe ostaje odlučan da gleda na život sa svetlije strane. Uvek nasmejan, uvek optimističan. Kao da zna tajnu postojanja koju niko drugi ne zna... Začudan film koji meandrira između kaurismakijevske uvrnute crne komedije i egzistencijalističke drame sa nadrealnim elementima.
Festivali i nagrade: nagrada Gan fondacije u programu Nedelja kritike na Kanskom festivalu, specijalna nagrada žirija na Nordijskim filmskim danima u Lubeku, Čikago, Sao Paolo, Kairo.


Nedelja, 14. april
18.00 MEHUR, 102’
Režija: Aleksi Salmenperä

Šesnaestogodišnja Evelina slučajno vidi svoju majku kako ljubi drugu ženu. U strahu od razvoda roditelja, ona odlučuje da interveniše. Po njenom mišljenju, najbolji način da uništi majčinu vanbračnu vezu i ponovo spoji roditelje je da postane ćerka tinejdžerka u nevolji. Dakle, Eveliina se uvaljuje u prave i izmišljene nevolje koliko god može, što ostavlja i komične i dramatične posledice na živote drugih. 

Ali i odrasli imaju svoje tajne načine preživljavanja - sve dok mehur ne pukne.
Festivali i nagrade: Nagrada za najbolju debitantkinju za Stellu Leppikorpi i pet nominacija u glavnim kategorijama na finskim nacionalnim nagradama Jusi.



20.00 NAJGORA IDEJA IKAD, 105’
Režija: Pamela Tola



Od detinjstva nerazdvojno prijateljstvo dve dizajnerke video-igrica, Noore i Ripe, počinje da se raspada pošto jedna čezne da se vrati u nostalgičnu mladost, dok druga žudi da se uda i nastavi dalje. Dok stare ozlojeđenosti izbijaju na površinu tokom devojačke večeri, vreme je da se jednom zauvek reši ko živi čiji san. Neočekivana priča o komplikovanom prijateljstvu dve komplikovane osobe.

Ponedeljak, 15. april
20.00 HIT BIG, 123’
Režija: J-P Valkeapää



U ovoj stilizovanoj, farsičnoj crnoj komediji, Marjaleena, šezdesetogodišnja alkoholičarka i bivša miss Finske, vodi bar na španskom primorju sa svojim sinom Vilijem i penzionisanim pomoćnikom Mikkom.
Njihovi bezbrižni životi se prekidaju kada trojac sazna da će njen bivši muž Mato biti pušten iz zatvora nakon duge kazne. Mato planira da se povuče u Španiju kako bi uživao u plenu pljačke sa svojom novom ljubavnicom i isterao Marjaleenu, Mikka i Vilija iz njihovog bara.

 Ali i izdana trojka želi svoj udeo u milionima. Kreće suluda, alanfordovska igra mačke i miša u kojoj je sve dozvoljeno.
Festivali i nagrade: Nagrada za najbolju sporednu ulogu za Ilkku Heiskanena i četiri nominacije na finskim nacionalnim nagradama Jusi

Festival organizuju Finski Filmski Institut, Ambasada Finske i Kulturni centar Beograda.

Нема коментара:

Постави коментар