петак, 5. април 2024.

Brazilske gitarske zvezde Badi Asad i Braća Asad na otvaranju jubilarnog XXV Guitar Art Festivala

 

Jubilarni 25. po redu Guitar Art Festival počinje duplim Asad koncertom, 15. maja na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine. Prvo će nastupiti jedan od najboljih klasičnih gitarskih dua Serđo i Odair Asad, a zatim sledi koncert legendarne pevačice i gitaristkinje koja je unela revoluciju u svet gitarske muzike Badi Asad.

Koncert koji objedinjuje različite gitarske zvezde Brazila i spaja muzičke stilove od bosa nove, sambe, džeza do klasične muzike južnoameričkih kompozitora. 



Brazilci, braća Sergio i Odair Asad, postavili su merilo za sve ostale gitariste, stvarajući novi standard gitarske inovacije, inventivnosti i izraza.


Njihova izvanredna umetnička veština i neverovatno zajedničko sviranje proizlaze iz kombinacije porodične tradicije bogate brazilskom muzikom i studija gitare kod Monine Távore (1921-2011), učenice Andreasa Segovije. Pored postavljanja novih standarda izvođenja, braća Asad su odigrala ključnu ulogu u stvaranju i promovisanju nove muzike za dve gitare. Njihova virtuoznost inspirisala je različite kompozitore da pišu za njih, uključujući Astora Pjacolu, Terija Rajlija, Edina Kriegera, Rolanda Dyensa, Dušana Bogdanovića i drugi.


Drugi koncert predstavlja drugačiji zvuk i koncertni program. Na scenu dolazi Badi Asad, virtuozna pevačica, tekstopisac i gitaristkinja koja živi u Sao Paolu u Brazilu. Njena muzička svestranost omogućila joj je da stekne reputaciju jedne od najdinamičnijih umetnica svoje generacije. Sa 20 albuma objavljenih širom sveta i nastupima u više od 40 zemalja, Badi je postala globalni fenomen. Njen album "Wonderland" iz 2006. godine BBC London je ocenio kao jedan od 100 najboljih iz te godine, a našao se i među 30 najboljih na sajtu Amazon.com. Guitar Player magazin ju je, između ostalih izdvojio kao gitaristkinju koja će uneti revoluciju u svet muzike.



Ulaznice za dupli koncert u prodaji su putem prodajne mreže Ticket.rs i na blagajni Kolarčeve zadužbine. Koncert se održava uz podršku Ministarstva kulture, Grada Beograda, Ambasade Brazila u Beogradu, kao i kompanija Galenika i Laser Focus.

Нема коментара:

Постави коментар