уторак, 24. октобар 2023.

PREMIJERNA OBNOVA MJUZIKLA POSLEDNJIH PET GODINA



 Juče je u hotelu Zepter održana konferencija za medije povodom obnove mjuzikla POSLEDNJIH 5 GODINA. Prvobitna produkcija ovog mjuzikla na scenu Madlenijanuma postavljena je 2021. godine, u uslovima pandemije virusa kovida, kao jedina kompletna, integralna muzička produkcija u pozorištima u toj sezoni. 

  


Na prvi pogled ovo je manji mjuzikl, ali samo u smislu broja učesnika. Brodvejski hit, koji je doživeo i svoju Holivudsku ekranizaciju 2015. godine, kompozitora i tekstopisca Džejsona Roberta Brauna, prikazuje nam ljubav, patnju, potragu za karijerom, brak i rastanak u veoma atraktivnoj muzičkoj i dramskoj formi. Veliki muzički i glumački zadaci su postavljeni pred samo dvoje glavnih aktera, uz pratnju malog igračkog ansambla i benda koji je sastavljen od samo šest muzičara. 




 Upravo zbog svih ovih neobičnih zadataka, mjuzikl Poslednjih 5 godina je postavio proveren i uhodan autorski tim na čelu sa rediteljem, gostom iz Hrvatske, Robertom Boškovićem, koji je na sceni ostvario veoma uspešne produkcije (operete Vesela udovica i Pariski život, kao i koncertnu predstavu Svetlosti pozornice). Dirigent Vesna Šouc, stalni saradnik u muzičkim produkcijama (mjuzikl Jadnici, opera Suton i Ana Frank, koncertna predstava Muzičko putovanje, operete Vesela udovica i Pariski život), scenograf Vesna Režić i koreograf Milica Cerović (obe iz autorskog tima Vesele udovice i Pariskog života), zatim kostimograf Snežana Pešić Rajić, Srđan Jovanović kao dizajner svetla, Dušan Arsikin dizajner zvuka, dok su 3D mapping, holograme i projekcije radili Matej Bodrušić i Aleksandar Rapajić, kao i mnogi drugi koji su deo autorske ekipe ovog projekta, pred sobom su imali velike zahteve, ali su ih ispunili u vrhunskom kvalitetu. 




Iz stare postave od glumaca-pevača su ostali Branislava Podrumac i Žarko Stepanov, dok Dimitrije Cincar-Kostić pauzira do sledeće godine. Ovom već uigranom timu se od ove sezone, u obnovi pridružuju Tatjana Dimitrijević, Irma Dragičević, gošća iz Hrvatske i Arsenije Tubić. 

Kompozitor Džejson Robert Braun je veliki muzičar i pijanista, poznavalac muzičke strukture, sjajan aranžer (dobitnik prestižne nagrade Toni za svoj mjuzikl Mostovi okruga Medison) i to se sve veoma primeti u muzičkoj fakturi ovog dela. Mešavine rok i pop muzike, odličnog džeza i bluza, latino ritmova i modernog aranžiranja, obećavaju dobru zabavu uz dramsku radnju koja podstiče na razmišljanje. 




Poslednji 5 godina je mjuzikl koji prvenstveno govori o emociji. To je prikaz života dvoje ljudi koji u pet godina preživljavaju buru emocija, kroz upoznavanje, veridbu, ženidbu i prekid, a sve pratimo u dve suprotstavljene dramske linije. „Ovo je definitivno dramski mjuzikl, gde je za mene kao reditelja bio veliki teret da pokažem svo znanje i umeće režije glume, plesa i spektakla. Moram da napomenem da je ovo za glumce i pevače, pa i za igrače, gde su pojedini dobili male glumačke zadatke, jako teška predstava jer pokazuje sve što izvođač u tom trenutku nosi u sebi i što je do sada naučio u svojoj karijeri“, reči su reditelja Boškovića.  





Mjuzikl se izvodi u aranžmanu sa Music Theatre International (Europe) Limited: www.mtishows.eu. 


Ovaj naslov vraća se pred publiku u sezoni 2023-2024. sa dodatno osveženim izvođačkim ansamblom, a premijera obnove je 27. oktobra, reprize su 4. i 22. novembra. 

 

Нема коментара:

Постави коментар