петак, 6. октобар 2023.

Dana Ermitaža u Narodnom muzeju Srbije

 


Beograd će po prvi put biti domaćin Dana Ermitaža u Srbiji,. Naime od 24. u saradnji sa Narodnim muzejom Srbije, Ermitaž će istovremeno otvoriti dve izložbe: „Nevidljiva umetnost“ i „Carski porcelan“. Inkluzivni projekat „Nevidljiva umetnost” pružiće posetiocima priliku da bukvalno dotaknu istoriju: da dodirnu drevne freske, starinske ćilime i taktilne makete drugih dela iz kolekcije Ermitaža. Izložba „Carski porcelan” povezaće istoriju dinastije Romanov i replike dvorskih servisa za ručavanje koji su bili u upotrebi na svečanim večerama i porodičnim proslavama ruskih monarha. Obe izložbe u Narodnom muzeju Srbije biće otvorene za publiku od 24. oktobra do 24. novembra 2023. godine.

Zbirka Ermitaža postavljena je u više od 10 objekata i 500 sala ukupne površine od oko 100 hiljaada kvadratnih metara. Milioni posetilaca svake godine dolaze u muzej da se dive svečanim enterijerima Zimskog dvorca, remek-delima Rafaela, Đorđonea, Ticijana, Rubensa, Leonarda da Vinčija, Rembranta, Velaskeza, slikara impresionista i drugih velikih majstora.

U Jugoslovenskoj kinoteci održaće se premijerne projekcije srpskih filmova „Imperatorke” i „Petar I – poslednji car i prvi imperator”, koje će predstaviti partner manifestacije „Prijatelji Sankt Peterburga”. Legendarni sanktpeterburški Balet Jakobson izvešće najbolja dela iz svog repertoara u Narodnom pozorištu u Beogradu 24. i 25. oktobra.



Нема коментара:

Постави коментар