среда, 10. мај 2023.

XVIII BINA 2023 /Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

 Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (BINA) je festival koji podstiče i promoviše interkulturalni dijalog, transnacionalnu saradnju i mobilnost u oblasti arhitekture.

Pored šest izložbi, od koji će jedna biti organizovana u Knez Mihailovoj ulici, na programu su i predavanja, šetnje i izlet, kao i poseban segment Kragujevcu.

Ovogodišnje, osamnaesto po redu izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA biće održano od 11. maja do 16. juna u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda.

 


Program “Bina pre Bine” počinje 6. maja u Likovnoj galeriji pod nazivom Žene u arhitekturi i on će biti realizovan u saradnji sa Odborom za arhitekturu grada Beča i udruženjem ŽAD. Ideja programa je prezentacija dosadašnjeg rada, kao i međusobna razmena i saradnja oko budućih aktivnosti na promocijama regionalnog stvaralaštva žena arhitekata.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije povodom početka BINE 11. maja, govorili su Danica Prodanović, članica organizacionog tima BINE, arhitekta Bratislav Tošković, Lasi Harmala, zamenik ambasadora Finske, i Nj. eks. g. Raul Bartolome Molina, Ambasador Španije.

Danica Prodanović je u svom uvodnom obraćanju istakla:

“Bili smo svedoci tragičnih događaja prošle nedelje, tako da ćemo ovu BINU otvoriti u jednoj tišoj atmosferi. Izložba kojom počinjemo BINU će biti otvorena 11. maja, ali bez formalnih ceremonija otvaranja i slavljeničke atmosfere koji su inače uobičajeni”.

Bratislav Tošković, arhitekta kome je posvećena izložba “Daljina koja spaja”, koja otvara manifestaciju, na konferenciji za medije je rekao:


“U Finskoj sam radio 35 godina i još uvek radim tamo, ali nikada nisam baš otišao. Mislim da sam se samo transponovao u druge prostore, ali veza sa domovinom je i dalje ostala čvrsta, što potvrđuje i Velika nagrada arhitekture za životno delo koja mi je dodelilo Udruženje arhitekata Srbije. Zaista sam ponosan na sve to i nadam se da ćete u mojoj izložbi naći i neke elemente ovog podneblja. Ja njih nosim u sebi, i u meni ta dva sveta istovremeno žive. Oni me definišu i kao čoveka i kao arhitektu”.Lasi Harmala, zamenik ambasadora Finske, u svom govoru naglasio:

“Naša ambasada je temeljno pratila i podržavala rad Bratislava Toškovića od 2017. godine. Tokom tih godina održana su predavanja, intervjui u medijima, seminar u rezidenciji finskog ambasadora u Beogradu i poseta gradonačelnika Beograda Helsinkiju, gde ga je 2019. godine ugostio gospodin Tošković. U ambasadi se dobro sećamo odlične posete na otvaranju izložbe "Paralelna mesta" u oktobru 2019. u galeriji Studentskog kulturnog centra. Takođe smo srećni što će publika u Beogradu imati priliku da upozna gospođu Tarju Nurmi, arhitektu sa sedištem u Helsinkiju, poznatu i po svojoj arhitektonskoj kritici i dokumentarcima o arhitekturi”.

Nj. eks. g. Raul Bartolome Molina, Ambasador Španije, na konferenciji je rekao:

“Španija je veoma srećna što je ove godine aktivni deo BINE, festivala koji je postao jedan od najprestižnijih događaja posvećenih arhitekturi i razvojnoj industriji, ne samo u regionu, već i u Evropi. Doprinos Španije ovom izdanju BINE je specijalna izložba arhitekte i fotografa, Rikarda Santonhe. Izložba pruža uvid u savremenu arhitekturu u Španiji kroz objektiv ovog fotografa i arhitekte. Predstavljeno je više od 20 fotografija koje daju pregled plodnog perioda građevinarstva u Španiji u poslednje dve decenije, sa radovima istaknutih nacionalnih i međunarodnih arhitekata”

XVIII Beogradska internacionalna nedelja arhitekture počinje 11. maja u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda izložbom “Daljina koja spaja” posvećenoj radu arhitekte Bratislava Toškovića, koji će sa publikom podeliti svoja dostignuća za koja je od Udruženja arhitekata Srbije dobio Veliku nagradu arhitekture za životno delo za 2021. godinu. Široki spektar različitih projekata po nameni - komercijalnih, zdravstvenih, proizvodnih, poslovnih, od objekata velike kvadrature do male električne stanice, povezuje Toškovićeva doslednost u istrajavanju najvišim kriterijumima, dokazujući u kontinuitetu vrhunske arhitektonske i graditeljske rezultate.
U četvrtak 15. juna u 18 časova, u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, biće održana tribina “Revitalizacija modernističkih naselja - slučaj Cerak” na kojoj učestvuju Nataša Đurić (ŽAD), Jasmina Đokić (Nove planske prakse), Milenija Marušić, Olivera Gaborov Lazić, Nađa Vujović i Tamara Nikolić  (NVO Kulturni Cerak). Moderatorka je Snežana Ristić.

Naselje Cerak vinogradi (Cerak I i Cerak II) postalo je 2019. prvo modernističko stambeno naselje stavljeno pod ingerenciju Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, a onda je, možda u poslednjem trenutku – početkom 2021. godine – odlukom Vlade Republike Srbije, Centralna zona Novog Beograda dobila status kulturnog dobra: prostorno-kulturno-istorijske celine. U to je, uz ostale blokove, uključen i Blok 23.

Danas ovo naselje, kao i ostala arhitektonski vredna stambena naselja iz tog perioda, vapi za rekonstrukcijom. Treba obnoviti parter koji je vrlo pažljivo i funkcionalno projektovan, srediti fasade, urediti prilaze, parkinge, zelenilo, obnoviti infrastrukturu... A građani koji su u međuvremenu postali vlasnici stanova to ne mogu da finansiraju. Da li sada na scenu treba da stupi država, ili grad, ili svi zajedno sa stanovnicima naselja? I kako to treba uraditi? Obnoviti ih arheološki, ili prilagoditi današnjem vremenu? Ko treba da bude u projektantskom timu? Svakako treba konsultovati još žive autore. Međutim, hoće li se to zaista dogoditi, ili ćemo vrednu arhitektonsku baštinu dvadesetog veka prepustiti zubu vremena?


 


IZLOŽBE : https://bina.rs/izlozbe/

ŠETNJE : https://bina.rs/setnje-2023/

 

Нема коментара:

Постави коментар