петак, 19. мај 2023.

XV ŠPANSKI METAR: FILMOVI ZA SMEH, EMOCIJE I RAZMIŠLJANJE

 


Ovogodišnji Španski metar donosi čak dvadeset filmskih ostvarenja među kojima se nalaze neki od najzanimljivijih filmova snimljenih na španskom jeziku poslednjih godina!  Jubilarno, petnaesto po redu izdanje Španskog metra u organizaciji Instituta Servantes u Beogradu biće održano od 24. maja do 1. juna. Dvadeset odabranih filmova biće prikazano u Dvorani Kulturnog centra Beograda i Jugoslovenskoj kinoteci.

 

Kroz tri programske celine – Savremeni film, Ženski ugao i Počasna nagrada Goja – publici će biti predstavljena filmska ostvarenja koja donose ono najbolje od hispanskih kinematografija, mame po koji osmeh, uzburkavaju emociju i podstiču na razmišljanje koje traje dugo nakon napuštanja bioskopske sale.

 


Festival 24. maja u 19 časova u DKC-u otvara dirljiva filmska priča „Volonterka“ rediteljke Neli Regere, u kojem jednu od svojih najboljih uloga ostvaruje španska filmska i televizijska zvezda Karmen Maći. Umorna od života penzionerke i od poređenja sa svojim drugaricama koje već imaju unuke, glavna junakinja Marisa odlučuje da se prijavi za volonterski angažman u izbegličkom kampu u Grčkoj. Međutim, tamo otkriva svet koji nije mogla ni da zamisli, a koji će je naterati da preispituje svoje izbore, ali i brojne vrednosti koje deli sa svojim nekadašnjim društvom.

 


U okviru programa Savremeni film 25. maja u 19 časova u DKC-u biće prikazan i peruanski film „Hulijusov svet“ Rosane Dijas Koste. U pitanju je izvanredna adaptacija romana čuvenog pisca Alfreda Brisa Ećenikea, dobitnika najvišeg nacionalnog priznanja za književnost. Zbog toga ni ne čudi što je ova priča o klasnim razlikama i nepravdama tokom odrastanja samo tokom prvog vikenda prikazivanja film širom Perua privukla više od 11.000 posetilaca!

 


Psihološki triler „Kuća među kaktusima“ Karlote Gonsales Adrio na programu je 26. maja u 21 čas. Neobična filmska priča gradi se oko porodice koju su Emilio i Rosa zasnovali na usamljenom mestu na Kanarskim ostrvima. Mirnu svakodnevnicu bračnog para sa pet ćerki uzdrmaće iznenadna poseta slučajnog prolaznika, što če na svetlost dana izneti strašnu, davno zakopanu tajnu.

 


Programsku selekciju Ženski ugao: Imaginarijum nespokoja ove godine čini i dirljiv igrani film Selije Riko „Put u sobu jedne majke“, koji je na programu 27. maja u 19 časova. Nominovan za četiri nagrade Goja, film prati odnos majke i ćerke, njihova unutrašnja razmišljanja, strahove i emocije koje kreću da naviru onog trenutka kada ćerka odlučuje da se odseli od majke. Fantastičnu glumačku podelu čine čuvena španska glumica Lola Duenjas u ulozi majke, dok se u ulozi ćerke pojavljuje jedna od sve poznatijih glumica nove generacije Ana Kastiljo.

 


U okviru ovog ciklusa publici će 26. maja u 17.30 časova biti prikazano i dokumentarno ostvarenje „Filmofilke“ Marije Alvares. Reč je o dirljivom, na trenutke duhovitom filmu koji prati tri penzionerke iz Buenos Ajresa, Madrida i Montevidea. Ono što njih povezuje jeste velika ljubav prema filmu i bezmalo svakodnevni odlazak u bioskop na najrazličitije filmske projekcije.

 

U Jugoslovenskoj kinoteci od 30. maja do 1. juna biće prikazan program Karlos Saura: Počasna nagrada Goja. Čuveni španski reditelj, koji je preminuo ove godine, svojim originalnim filmskim pristupom i interpretacijom španskog folklora obeležio je kinematografiju ove zemlje i nametnuo se kao jedan od najzanimljivijih evropskih filmskih stvaralaca.

 

Ovaj program 30. maja u 19 časova otvoriće kultni film „Lov“ koji je Karlosu Sauri u Berlinu doneo Srebrnog medveda za režiju. Kao znak zahvalnosti publici Španskog metra, sa posebnom željom da Sauri oda posebnu počast, ova projekcija biće besplatna za sve posetioce.

 


Za sam kraj festivala, 1. juna u 21 čas, publika će na velikom platnu moći da pogleda hvaljenu adaptaciju „Krvave svadbe“ Federika Garsije Lorke. Ovim filmskim podvigom Saura je započeo vrlo plodnu fazu u svojoj karijeri koja je protekla u znaku odličnih filmskih mjuzikala.

 

Sve informacije o rasporedu projekcija i programima dostupne su na zvaničnom sajtu festivala spanskimetar.rs. Ulaznice su već u prodaji i mogu se naći na blagajni DKC-a po ceni od 300 RSD, dok ulaznice za projekcije u Jugoslovenskoj kinoteci mogu da se kupe na blagajni te ustanove po ceni od 200 RSD.

 

Ovogodišnji Španski metar organizovan je uz veliku pomoć Ambasade Španije u Beogradu, kao i ambasada Argentine, Čilea, Meksika i Perua.

 

Nakon Beograda, Španski metar seli se u Novi Sad, gde će od 5. do 8. juna publika Kulturnog centra Novi Sad moći da pogleda izbor ostvarenja iz ciklusa „Savremeni film“.

Нема коментара:

Постави коментар