уторак, 30. мај 2023.

Filmovi Karlosa Saure u Jugoslovenskoj kinoteci




Četiri kultna španska filma biće prikazana od 30. maja do 1. juna u Jugoslovenskoj kinoteci, u nastavku petnaestog izdanja Španskog metra.

Nakon uspešno održanih programa „Savremeni film“ „Ženski ugao“, jubilarni 15. Španski metar seli se iz Dvorane Kulturnog centra Beograda u Jugoslovensku kinoteku! I ove godine, kako već tradicija nalaže, posetioci Kinoteke biće u prilici da pogledaju ciklus „Počasna nagrada Goja“, a ove godine on će biti u znaku čuvenog reditelja Karlosa Saure (1932 – 2023).

Jedan od najpoznatijih španskih filmskih stvaralaca u svetu, Saura je ovogodišnji dobitnik Počasne nagrade Goja koju dodeljuje španska Akademija umetnosti i filmskih nauka. Više od šest decenija trajala je uzbudljiva Saurina karijera, kojom je dao sasvim novo lice tradicionalnoj španskoj kulturi, uz to hrabro govoreći o diktaturi i političkim promenama u Španiji tokom XX veka.

Prema rečima predsednika španske Akademije umetnosti i filmskih nauka Fernanda Mendesa-Lajta, prestižno priznanje dodeljeno je Sauri „za dugoročan i svojevrstan kreativni doprinos istoriji španskog filma od pedesetih godina prošlog veka, pa sve do danas“, kao i za ,, stvaranje istorije modernog španskog filma“. U svojevrsnoj filmskoj završnici, čuveni reditelj preminuo je dan uoči ovogodišnje svečane ceremonije dodele nagrada Goja, a ceo svet odao je dirljivu počast ovom gorostasu sedme umetnosti.

U okviru Španskog metra publika Jugoslovenske kinoteke imaće priliku da pogleda četiri ostvarenja ovog reditelja.




Film „Lov“ (1965) je, uprkos velikim problemima sa vladajućom cenzurom u Španiji u tom periodu, prikazan u Berlinu gde je Saura osvojio Srebrnog medveda za najboljeg reditelja. 




Ovim ostvarenjem reditelj je uspeo da skrene pažnju na pobednike i gubitnike u Španskom građanskom ratu kroz zanimljiv prikaz raspada frankističkog patrijarhata. Ulaz na projekciju ovog filma 30. maja u 19 časova biće besplatan za sve posetioce, dok se ne popune mesta.




„Goja u Bordou“ (1999) jedan je od brojnih biografskih filmova koji su naglašavali genijalnost španskog slikara, a biće prikazan 31. maja u 19 časova. Saura je koristio interpretativne korene Paka Rabala kako bi predstavio poslednje godine slikara, prognanog i gluvog, a kroz ovo ostvarenje prikazuje i svoje razumevanje prošlosti jedne zemlje pogođene ratom i političkim previranjima.




Ciklus se nastavlja filmom „Iberija“ (2005) u kojem kamera aragonskog reditelja prati najistaknutije igrače, koreografe, muzičare i pevače flamenka tokom proba i izvedbi komada „Iberija“, maestralnog Isaka Albenisa. Ovaj dokumentarni film na programu je 1. juna u 19 časova.




Adaptacijom Lorkine „Krvave svadbe“ (1981) Saura započinje triologiju svojevrsnih mjuzikala kojom redefiniše dramsku tradicija u španskoj kulturi. Ovo Saurino ostvarenje, koje je na programu 1. juna u 21 čas, spojilo je dvoje izvanrednih španski plesača: Antonija Gadesa i Kristinu Ojos.  

Među brojnim priznanjima koja je osvojio tokom karijere, Karlos Saura dobitnik je i Zlatnog pečata Jugoslovenske kinoteke, najvišeg priznanja koje ova institucija dodeljuje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Zlatni pečat uručen mu je 2017. godine, kada je u okviru 45. FEST-a prikazan njegov film „Saurina hota“.

Ulaznice po ceni od 200 dinara mogu se kupiti na blagajni Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici. Sve detalje o programu moguće je pronaći na zvaničnom sajtu festivala.

Ovogodišnji Španski metar organizuje Institut Servantes u Beogradu, uz veliku pomoć Ambasade Španije u Beogradu, kao i ambasada Argentine, Čilea, Meksika i Perua.

Nakon Beograda, festival se seli u Novi Sad, gde će od 5. do 8. juna publika Kulturnog centra Novi Sad moći da pogleda izbor ostvarenja iz ciklusa „Savremeni film“.

Нема коментара:

Постави коментар