уторак, 25. октобар 2022.

Promocija savremene srpske džez scene na 38. Beogradskom džez festivalu

 



Kuriozitet 38. izdanja Beogradskog džez festivala predstavlja najveći broj učesnika iz Srbije u novijoj istoriji manifestacije – biće ih preko 50 u glavnom programu u okviru 5 koncerata – koji reflektuje uspon srpskog džeza na globalnoj sceni. Festival će otvoriti istaknuti domaći sastavi Schime i Muzikon, a zatvoriće ga Big bend RTS sa triom Omara Sose. U okviru programa Srpski showcase, koji je posvećen promociji savremene srpske džez scene, sa naglaskom na koncertnom predstavljanju novih autorskih projekata najkreativnijih domaćih džez umetnika, nastupiće kvintet Milene Jančurić, solo pijanista Aleksandar Jovanović Šljuka i Power NAP Trio.




U Velikoj sali Doma omladine Beograda, 26. oktobra od 21 čas program ovogodišnjeg srpskog showcasea otvara novosadska flautistkinja i kompozitorka Milena Jančurić. Predstaviće debi album “Shapes and Stories”, koji je krajem prošle godine objavljen u izdanju diskografske kuće A.MA Records iz Barija, u ovom trenutku najagilnijeg izdavača novog srpskog džeza. Izdanje je već pobralo brojne sjajne kritike u specijalizovanim džez magazinima širom Evrope.

“Zadovoljstvo mi je da na 38. Beogradskom džez festivalu premijerno predstavim album Shapes and Stories, koji čine autorske kompozicije nastale u poslednjih nekoliko godina, inspirisane pojedinim geometrijskim umetničkim delima (Shapes) i pričama (Stories). Nastupamo u formatu kvinteta i velika mi je čast da su sa mnom moji divni saradnici: Aleksandar Dujin – klavir, Ervin Malina – kontrabas, Petar Radmilović – bubanj i moj rođeni brat Milan Jančurić – saksofon. Sa njima već planiram i nove projekte, ali u planu su saradnje sa priznatim muzičarima iz inostranstva.”, ističe Milena Jančurić uoči predstojećeg koncerta.



Pijanista i kompozitor Aleksandar Jovanović Šljuka prethodno je na festivalu nastupao kao lider sastava Serbian Jazz Bre! 2014. godine. Nastavljajući sa ukrštanjem savremenog džeza i balkanskog foklora, prošle godine je objavio prvi solo klavirski album “Piano Solo” kombinujući autorski materijal i nadahnute džez rekonstrukcije čuvenih pesama iz domaće narodne tradicije, što će činiti okosnicu i njegovog festivalskog nastupa, 26. oktobra od 22 sata.




“Na programu će biti numere sa mog aktuelnog izdanja Piano solo (Lampshade media), koje će poslužiti kao osnova za dalje istraživanje i improvizaciju. Biće to jedan dinamičan i energičan čin kreacije na licu mesta, sa mnoštvom motiva iz balkanske muzičke tradicije ispričanih džez jezikom. Sam album, za mene predstavlja jedan korak napred, kako u pristupu instrumentu, tako i u komponovanju i aranžiranju. Sastavljen je uglavnom od autorskih kompozicija, ali su tu i dve obrade iz srpskog muzičkog nasleđa, koje, na neki način, potvrđuju moju težnju da i u autorskom radu i improvizaciji koristim muzički jezik Balkana. Bitna komponenta svih numera je ritam i puls, koji je konstantno prisutan i oseća se podjednako u svakoj, bez obzira na tempo kompozicije.”, kaže Aleksandar Jovanović Šljuka, koji već piše muziku za novi album. “Novi album će takođe biti još jedan iskorak u nešto, za mene, novo. Tema koju obrađujem je značaj tradicije u procesu inovacije, gde će se opet preplitati balkanska i džez tradicija, u formi klasičnog džez kvinteta, sa elementima modernog. To će biti jedan od prioriteta u mom daljem radu, uz, naravno, nastupe i solo i sa bendom. Planovi za budućnost, kao i do sada, uključuju i saradnju sa mnogim kolegama sa kojima delim nešto zajedničko po pitanju stvaralaštva.”, poručuje Jovanović.




Showcase će zaokružiti (26. oktobar u 23:00) novosadski kolektiv Power NAP Trio, takođe promovišući debi ostvarenje “Đape Mare Coa, Vol. 1″, objavljeno ovog proleća. Njihova beskompromisna muzika predstavlja originalni spoj avangardnih tokova u Sjedinjenim Državama šezdesetih i evropskih džez inovacija, sa muzikom uz koju su umetnici odrasli – bosanskim sevdalinkama i emocijom trubačkih orkestara iz Dragačevskog okruga i južne Srbije.




“Zvuk koji publiku očekuje na našem koncertu može se rezimirati kao specifičan spoj ritmičnosti i melodičnosti inspirisane američkom avangardom poput Alberta Ajlera i kontemplativnih melanholičnih zvučnik pejzaža. Na aktuelnom izdanju se nalaze autorske kompozicije koje smo napisali Predrag Okiljević i ja, kao je kompozicija Stanislava Biničkog Imam jednu želju. Materijal koji se našao na albumu je rezultat uticaja muzike uz koju smo odrasli – avangardnog džeza, kao i folklorne muzike sa ovih prostora. Krajem ove godine planiramo da izdamo novi album, u čijoj realizaciji će učestvovati i gosti iz inostranstva, te se nadamo još većoj koncertnoj aktivnosti sledeće godine.” kaže Marko Ćurčić, iz sastava Power NAP Trio, pred nastup na 38. Beogradskom džez festivalu.



Srpski showcase ustanovljen je 2015. godine, sa željom da se u okviru jedne programske večeri domaćoj publici i medijima, kao i inostranim džez kritičarima i menadžerima koji festival tradicionalno posećuju u velikom broju, skrene posebna pažnja na visok umetnički nivo i raznovrsne kreativne postupke u savremenom srpskom džezu. Kao revolucionarna programska linija, showcase je omogućio domaćim umetnicima da se predstave na istoj bini Doma omladine Beograda kao i brojni velikani svetskog džeza, afirmišući naše stvaralaštvo u svetskom kontekstu. Beogradski džez festival je posebno ponosan što je brzo prepoznao potencijal Novog srpskog džez talasa, a danas u velikoj meri doprinosi njegovoj domaćoj i međunarodnoj afirmaciji: time najstarija i najuglednija međunarodna džez manifestacija u našoj zemlji zaokružuje jedan od važnih aspekata svoje kulturne misije.


U okviru 38. Beogradskog džez festivala, od 26. do 30. oktobra, u salama Doma omladine Beograda i MTS Dvorane biće održano 16 koncerata u okviru 6 programskih celina, sa preko 100 muzičara koji dolaze sa 5 kontinenata, uz reprezentativno predstavljanje najtalentovanijih autora sa srpske džez scene.

Ograničen broj vaučera za komplete ulaznica 38. Beogradskog džez festivala (trenutna cena je 6.000 RSD, komplet važi za 14 koncerata) i pojedinačne ulaznice (po cenama od 800 do 2500 RSD) su u prodaji na Ticket Vision blagajni u Domu omladine Beograda i onlajn.

Нема коментара:

Постави коментар