четвртак, 25. фебруар 2021.

NIKOLAJ LUGANSKI & PAVEL GOMZIJAKOV-Iz Rusije s ljubavlju



Multikultivator i Jugorosgaz imaju zadovoljstvo da vas pozovu na jedinstveno muzičko veče uz klavir i violončelo. Odabrane sonate za klavir i violončelo Rahmanjinova, Šostakoviča i Debisija izvešće zvezda pijanizma Nikolaj Luganski i priznati solista i kamerni muzičar, violončelista Pavel Gomzijakov iz Rusije, s ljubavlju.


 Koncert će biti održan 10. marta 2021. u velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca sa početkom u 19 časova, a uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera. 


Ograničeni broj ulaznica biće u prodaji na biletarnici Kolarčeve zadužbine po ceni od 1.800, dinara.

 

Miljenik beogradske publike Nikolaj Luganski je pijanista koji kombinuje eleganciju i gracioznost sa moćnom virtuoznošću – istinska inkarnacija ruske tradicije na internacionalnoj klasičarskoj sceni. Priznat kao majstor ruskog i kasnoromantičarskog repertoara, Luganski je poznat po interpretacijama Rahmanjinova, Prokofjeva, Šopena i Debisija. Dobitnik je brojnih nagrada za ostvarene snimke i umetničke zasluge.

 


Redovno sarađuje sa vrhunskim dirigentima kao što su Juri Temirkanov, Kent Nagano, Mihail Pljetnjov, Đanandrea Noseda i Vladimir Jurovski. Među najznačajnijim koncertima za sezonu 2020/21. u nastup sa državnim orkestrom hamburške filharmonije (Philharmonisches Staatsorchester Hamburg), Simfonijskim orkestrom BBC u Londonu, Holandskom filharmonijom i Ruskim nacionalnim orkestrom u Pariskoj filharmoniji, Cleveland orkestrom i NHK u Tokiju. Luganski često nastupa u obilazi Evropu sa Simfonijskim orkestrom Malmea (Malmo Simfoniorkester) i Simfonijskim orkestrom Montreala (Orchester Simphonikue de Montreal).

 

U junu 2019. Nikolaj Luganski primio je Državnu nagradu Ruske Federacije za književnost i umetnost, za doprinos razvoju i unapređenju ruske i međunarodne klasične muzičke kulture tokom poslednjih 20 godina. Luganski je odlikovan priznanjem Narodni umetnika Rusije u aprilu 2013. godine, što je najviša čast za izuzetna dostignuća u umetnosti.

 


Pored toga što redovno i često nastupa širom sveta, Luganski je profesor na Moskovskom državnom konzervatorijumu Čajkovski od 1998. godine. Luganski je umetnički direktor Festivala Rahmanjinov u ruskom gradu Tambovu. Kao poštovalac njegove muzike, pijanista redovno nastupa na imanju Rahmanjinova i u muzeju Ivankovki.

Londonski ’Gramophone’ verovatno najznačajniji magazin o klasičnoj muzici opisao ga je kao „najupečatljivijeg izvođača vrtoglavog uspona“, Nikolaj Luganski je pijanista izvanredne dubine i svestranosti. Među saradnicima u oblasti kamerne muzike su Vadim Repin, Aleksandar Kniazev, Mischa Maiski, Leonidas Kavakos i Pavel Gomzijakov sa kojim će nastupiti u Beogradu.


Kao solista i kamerni muzičar, violončelista, Pavel Gomzijakov nastupao je širom sveta, sarađujući sa nebrojenim muzičarima među kojima su Zahar Bron, Ogistan Dume, Lui Lorti, Hesus Lopez Kobos, Antoni Ros Marba, Kristofer Varen Grin i Trevor Pinok. U julu 2007. godine nastupio je zajedno sa pijanistkinjom Marijom Žoao Pires na Escorial festivalu (Španija). Ovim koncertom započeta je dugotrajna saradnja dvoje muzičara. Zajedno su nastupali širom Evrope, Dalekog istoka i Južne Amerike, nastupajući u teatru Champs Elisees (Pariz), dvorani Victoria (Ženeva), Teatro Real (Madrid), Filharmoniji u Kelnu i Konzerthaus-u u Beču. Snimak Šopenove sonate za violončelo i klavir koji su napravili Pavel Gomzijakov i Marija Žoao Pires, a koji je u maju 2009. objavljen na etiketi Dojč Gramofon (Deutsche Grammophon), nominovan je za prestižnu nagradu Gremi. Tokom poslednje dve sezone, Pavel Gomzijakov je nastupao sa Novom Filharmonijom Japana, Londonskim kamernim orkestrom i Nacionalnim orkestrom iz Monpeljea. U aprilu 2010. godine Gomzijakov je debitovao u Americi nastupivši sa čikaškim simfonijskim orkestrom (Chicago Symphony Orchestra) kojim je dirigovao Trevor Pinok. 

Нема коментара:

Постави коментар