субота, 14. септембар 2024.

Dodatni kontingent ulaznica za koncert Konstrakte i Zemlje gruva u Sava Centru pušten u prodaju


 Zbog izuzetno velikog interesovanja, dodatni kontingent ulaznica za koncert Konstrakte i Zemlje gruva, zakazan za 19. septembar u 20:30 sati, u renoviranoj Plavoj dvorani Sava Centra, od danas je dostupan u prodaji. Ovaj koncert, sa temom „Obična žena u neobična vremena,“ predstavlja jedinstveni muzičko-umetnički događaj, koji nudi nesvakidašnje iskustvo, budući da pomalo izlazi iz okvira klasičnog koncerta.

Konstrakta ističe da posebnost ovog događaja leži u uvođenju veštačke inteligencije kao ključnog gosta na koncertu. Po prvi put u Srbiji, domaći izvođači koristiće AI kao integralni deo muzičkog performansa. Konstrakta i Zemlja gruva će premijerno izvesti nove pesme inspirisane veštačkom inteligencijom, kroz koje promišljaju o međusobnom odnosu tehnologije i ljudske prirode. Publika će ekskluzivno imati priliku da čuje ove inovativne numere.
Iako je veštačka inteligencija najavljena kao glavni gost, Konstrakti i Zemlja gruva pridružiće se i drugi gosti, čija imena još uvek drže u tajnosti.


Tokom dvosatnog programa, podeljenog u nekoliko muzičkih celina, publika može očekivati izvedbe hitova koji su postali deo domaćeg kulturnog pejzaža, ali i premijerno izvođenje potpuno novih pesama, uz prepoznatljivu energiju muzičara.
Dodatni kontingent ulaznica dostupan je na prodajnim mestima Ticket Visiona i online na tickets.rs.

петак, 13. септембар 2024.

BITEF : PRIRODNE LEPOTE ĆE SPASITI SVET

 


Pedeset osmo izdanje festivala, čiji je generalni sponzor 1664 Blanc, održava se pod sloganom „Lepota (ne)će spasiti svet”, a glavni program čini deset predstava uključujući i tri na koje je ovom prilikom skrenuta posebna pažnja.

 

Prisutne novinare na ovom druženju je pozdravio direktor Bitef teatra Miloš Latinović koji je zahvalio Turističkoj organizaciji Loznice na prilici da uživamo u jednom od najvažnijih kulturnih i istorijskih centara Srbije i divnom prirodnom ambijentu ovog kraja, ali i medijima na kontinuiranoj podršci koju pružaju festivalu.

 


Koselektorka i dramaturškinja festivala Tijana Grumić istakla je važnost prikazivanja predstava koje se bave gorućim problemima kojima smo svi, lokalno i globalno, pogođeni:

 

„Budući da lepotu u našem ovogodišnjem sloganu razumemo istovremeno i kao etičku i kao estetsku kategoriju, mislim da ne čudi što smo rešili da u ovogodišnju selekciju uvrstimo i tri predstave koje na jedinstven način objedinjuju ove dve kategorije”, rekla je Grumić. „Sve tri predstave se iz specifičnih pozicija i perspektiva bave odnosom čoveka prema prirodi i važnim ekološkim pitanjima, što je danas neizostavna tema imajući u vidu kako izgleda svet u kome živimo i šta su problemi sa kojima se svakodnevno suočavamo, kako u našim lokalnim zajednicama, tako i globalno.”

 

Predstava „Budućnost”, u koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta i Mestnog gledališča ljubljanskog, autora i reditelja Žige Divjaka, poznatog Bitefovoj publici sa predstave „Krize” koja je zatvorila 56. Bitef, jedna je od dve domaće predstave u ovogodišnjem glavnom programu festivala.

 

„Specifičnost ove predstave leži u tome što temi ekološke propasti sveta pristupa iz pozicije koja se ne bavi ljudskim iskustvima, već nam pruža priliku da ovaj problem sagledamo iz jedne nesvakidašnje perspektive i zapitamo se nad tim šta mi, kao ljudi, možemo da uradimo da sprečimo svoj destruktivni uticaj na prirodu”, istakla je Grumić. Predstava „Budućnost” je na programu 30. septembra od 20 časova u Beogradskom dramskom pozorištu.

 

Još jedna slovenačka predstava koja će biti prikazana na 58. Bitefu jeste „Pukotina” mladog i perspektivnog slovenačkog reditelja Jana Krmelja koji je za režiju ove predstave nedavno dobio prestižnu Borštnikovu nagradu. Ova predstava donosi na scenu uzbudljivu priču o sudbini dvoje mladih ekoloških aktivista, pritom sve vreme igrajući na ivici između stvarnosti i fikcije.

 

„Osim važnosti prikazivanja umetničkih radova koji su relevantni za trenutak u kom živimo, jedna od Bitefovih misija takođe jeste i promovisanje novih autorskih imena u međunarodnom kontekstu,“ naglasila je Grumić. Publika će ovu predstavu moći da pogleda 1. oktobra u 20 časova, takođe na sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

 


„Antigona u Amazonu”, čiji koncept i režiju potpisuje čuveni švajcarski reditelj Milo Rau, već dobro poznat Bitefovoj publici, donosi nam priču o borbi južnoameričkih zemljoradnika za zemlju na kojoj žive i koju obrađuju.

 

„Iako je u pitanju priča iz Južne Amerike, ovakvi problemi nisu nepoznati ni u drugim društvenim kontekstima, pa tako i našem. Osim toga, zanimljiv je način na koji Milo Rau spaja Antigonu, kao antičku dramu, sa jednom istinitom priču iz savremenog konteksta,“ rekla je Grumić. Antigona u Amazonu na programu je 2. i 3. oktobra od 20 časova u pozorištu Atelje 212.

 

LEPOTA (NE)ĆE SPASITI SVET

 


Tokom izleta Bitefov novinarski karavan obišao je centar Loznice i poznate lokalitete ovog grada. Posećen je i znameniti Tršić, gde je upravo otvoren Vukov sabor, najstarija manifestacija u Srbiji. Restoran „Promaja” ugostio je ekipu na ručku uz specijalitete ovog kraja, nakon čega je usledio obilazak parka Banje Koviljače. 




Pre povratka u Beograd novinarske ekipe dočekalo je osveženje na terasi čuvenog Kur-salona Banje Koviljače, jednog od simobola tog kraja, kao i odmor u spa centru Hotela „Royal Spa”.

четвртак, 12. септембар 2024.

Bogat program Nedelje istraživača – žurke, koncerti i kafa s vanzemaljcima

 


Već od sledeće nedelje širom Srbije počinje Nedelja istraživača u vidu pregršt zabavnih naučnih aktivnosti poput žurki, koncerata, predstava, kvizova i kafe sa vanzemaljcima, koje će posetiocima dati priliku da steknu mentalnu kondiciju i naoštre vijuge pred veliki, finalni događaj, Evropsku noć istraživača 27. septembra.

 


Promotivni program u Beogradu počinje 19. septembra na Institutu za biloška istraživanja „Siniša Stanković” koji će od 10 do 14 časova otvoriti svoje laboratorije za buduće istraživače. Već sutradan, 20. septembra, svoje laboratorije će otvoriti i Institut za nuklearne nauke Vinča.  

 


Onlajn kvizovi u saradnji ReFocuS FLOW i TRAILS projekta iz Srbije i projekta RING iz Bosne i Hercegovine, biće održani na sajtu Noći istraživača 21, 23. i 25. septembra. Tradicionalni „analogni” pab kviz desiće se 23. septembra u restoranu „Polet”. Takmičarske ekipe će se nadmetati u znanju za interesantne nagrade, ali i moći da vode neformalne razgovore sa prisutnim naučnicima.

 


U tržnom centru Big fešn 22. septembra nastupiće Renesans, najstariji ansambl za ranu i tradicionalnu muziku u Evropi.

 

U utorak, 24. septembra u Kolarčevoj zadužbini biće održana predavanja i debate na kojima učestvuju dr Ivan Spasojević sa Instituta za multidisciplinarna istraživanja, prof. dr Vladimir Đurđević sa Instituta za meteorologiju i Brana Pantelić sa Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.

 

Naučno-tehnološki park Novi Sad organizovaće niz predaktivnosti: predavanja „Šta smo naučili odlaskom na Mesec” (22. 9) i „Šta smo naučili od AI” (24. 9), promociju filma „ASTRONA – Astronomsko nasleđe i prirodna tama” (25. 9) i radionicu o neuronaukama „Kako naš mozak radi” (26. 9). Na istoj lokaciji od 23. do 26. 9. otvorena je „Izložba Spektri” sa interaktivnim eksponatima iz Muzeja iluzija.



 

Naučni klub u Novom Sadu 24. 9. organizuje Naučni šou, a 26. 9. na programu je podkast „U labu”.

 

Niš je pripremio izuzetno raznovrstan program: u Gimnaziji „Bora Stanković” 23. 9. održavaju se „Putevi nauke” u formi razgovora Milana Miloševića i Slobodana Bubnjevića, u Naučnom klubu 24. 9. na programu je „Uzbudljiva biotehnologija u farmaciji” a u mejkers labu u ETŠ „Mija Stanimirović” 25. 6. tema će biti klimatski izazovi.

 

U Kragujevcu su 24. 9. na programu naučno-popularno predavanje „Kiseonik – esencijalni zagađivač” u Prvoj tehničkoj školi i radionica „Biomimikrija – Inovacije inspirisane prirodom” u OŠ „Treći kragujevački bataljon”. Centralna promotivna manifestacija u Nedelji istraživača biće održana 25. 9. na Trgu Radomira Putnika.

 

Ceo grad Zaječar učestvuje u velikoj avanturi „Tragom nuke” 23. 9. i „Zelenom talasu Zaječara” 26. 9. U Srednjoškolskom centru 24. 9. biće odigrana predstava „Naučno stablo” a u Džez kafeu 25. 9. moći ćete da prisustvujete kafi s vanzemaljcima.

 

Naučni klub Čačak 24. septembra organizuje radionicu recikliranja „Zeleni tok: Detektivi prirode u akciji”, dok su na programu Naučnog kluba Kruševac predavanje „Računanje vremena i ekologija” (23. 9) i interaktivna radionica „Paukova STEAM formula” (26. 9).

 

U Gradskom parku u Leskovcu 23. 9. biće održana radionica „Otisak za planetu”, 24. 9. u dvorištu CSU predavanje „Kako cijanobakterije i polisaharidi mogu pomoći u čišćenju zagađenog tla”, a 25. 9. Gradski trg biće središte brojnih promotivnih aktivnosti.

 

Bogat program u Ranovcu počinje 23. septembra u vidu seta interaktivnih radionica „Istraživač gost” u Naučnom klubu i OŠ „Jovan Šerbanović”. Ista škola održaće radionicu „Život jedne majice” 23. 9. a, zajedno sa Srednjom školom „Mladost”, biće domaćin radionica „Sagradimo most između tradicije i budućnosti” 24. i 25. septembra. Osnovne škole „Žarko Zrenjanin” i „Branko Radičević” ugostiće naučnu predstavu „Svetlost u tami” 24. i 26. 9, dok će u Garden pabu u Petrovcu na Mlavi 26. 9. biti održan naučni kafe na temu veštačke inteligencije. Ista tema biće obrađena i u radionici „Mi i VI” 25. 9. u OŠ „Jovan Šerbatović”.

 


Veštačkom inteligencijom baviće se i u CSU Kikinda 24. 9, sutradan su na programu radionice programiranja pčelice robota i mikrobit pločice, a za 26. 9. planirana je šetnja „Na naučnom putu kroz matematiku i prirodne nauke”.

 

Naučni klub Šabac 23. 9. organizuje izradu lunarnih letelica, 24. 9. predavanje o blokovskom programiranju, a 25. 9. radionicu o komponovanju pomoću alatke Suno.

 

Više informacija o sadržajima, lokacijama i satnici 15. Evropske noći istraživača možete naći na zvaničnom sajtu nocistrazivaca.rs.

 

15. Evropska noć istraživača biće održana 27. septembra između 16 i 22 sata u Beogradu, Smederevu, Kragujevcu, Čačku, Kruševcu, Ranovcu, Zaječaru, Nišu, Pirotu, Leskovcu, Subotici, Mokrinu, Kikindi, Novom Sadu, Inđiji i Šapcu.

 

Manifestacija se organizuje se uz podršku Evropske komisije širom Starog kontinenta, sa ciljem da na zanimljiv način afirmiše istraživače i nauku, približi njihov rad široj javnosti i podstakne mlade da se opredele za naučno-istraživačku karijeru

 

Ova velika naučna avantura u Srbiji realizuje se kroz dva projekta: ReFocuS FLOW i TRAILS.

 

Koordinator projekta ReFocuS FLOW (Road to Friday of Science FLOWs) je Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ – Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, u partnerstvu sa Centrom za promociju nauke, Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Nišu i Univerzitetom u Kragujevcu.

 

Koordinator projekta TRAILS (TRAIN RESPONSIBLE AI LEARNING SOCIETY) je Kreativno edukativni centar u partnerstvu sa Naučno-tehnološkim parkom Novi Sad, Udruženjem naučnih komunikatora NAUKOM, Visokom školom strukovnih studija iz Subotice i Centrom za promociju nauke

 

Projekti su finansirani iz programa „HORIZON EUROPE“, najvećeg programa Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma „Marija Sklodovska-Kiri” i uz podršku Delegacije EU u Republici Srbiji.

 

Na ovogodišnjoj Evropskoj noći istraživača biće predstavljeni i aktuelni programi i fondovi Evropske unije dostupni za realizaciju naučnih, umetničkih, preduzetničkih i drugih ideja, kao i podrška Projekta SAIGE (Akceleracije inovacija i podsticanja rasta preduzetništva u Republici Srbiji), posvećenog jačanju naučnih istraživanja i inovativnog preduzetništva u Republici Srbiji koji zajedno realizuju Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Svetska banka i Evropska unija.

среда, 11. септембар 2024.

Nedelja rumunskog filma 2024 u DKC-u

 


Nedelja rumunskog filma održava se drugi put u Beogradu. Revija rumunskih filmova počinje projekcijom filma, nakon koje će biti priređen razgovor sa gostom, glumcem Vladom Ivanovim.

Rumunski glumac Vlad Ivanov, zvezda filma METRONOM kojim će biti otvorena druga Nedelja rumunskog filma, jedan je od najaktivnijih glumaca rumunske kinematografije. Pažnju svetske javnosti skrenuo je briljantnom ulogom u „Zlatnom palmom“ ovenčanom rumunskom filmu „Četiri meseca, tri nedelje i dva dana“ Kristijana Munđijua, za koju je dobio nagradu kritičara Los Anđelesa..




Ponedeljak, 16. septembar

18:00 OTVARANJE

19:00 Metronom (reditelj Aleksandru Belk)

20:45 Pitanja i odgovori sa glavnim glumcem, Vladom Ivanovim




Utorak, 17. septembar

18:00 Libertate (Sloboda) (režija: Tudor Điurđiu)

20:00 Autobiografija Nikolaja Čaušeskua (režija: Andrej Užika)




Sreda, 18. septembar

18.00 Morgen (režija: Marian Krišan)

20:00h Dan tigra (režija: Andrej Tanase)


INFO: 

👉 Saznajte više na sajtu kcb.org.rs

📍 Dvorana Kulturnog centra, Kolarčeva 6

понедељак, 9. септембар 2024.

58. MOKRANJČEVI DANI

 


U Negotinu, rodnom gradu velikana srpske muzike - kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, u periodu od 14-20. septembra biće održan festival "Mokranjčevi dani". Jedan od najstarijih festivala u našoj zemlji okupiće ove godine istaknute domaće izvođače različitih generacija - od talentovanih mladih umetnika do doajena muzičke scene. 


Ovogodišnji besednik na otvaranju biće čuveni bariton svetskog glasa - Željko Lučić, koji će održati i solistički koncert. U okviru sedam festivalskih dana publika će biti u prilici da čuje i Flautino Lola Klasik i Ljubišu Jovanovića,  Dečji hor operskog studija Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada sa dirigentkinjom Vericom Pejić, Pevačko društvo "Prepodobni Rafailo Banatski" iz Zrenjanina, kojim diriguje Senka Milisavljević, da prisustvuje negotinskoj premijeri operete "Iza operskih kulisa" Vere Milanković, pogleda komad s pevanjem "Koštana" Bore Stankovića u produkciji Narodnog pozorišta iz Niša, aplauzom pozdravi vodeće domaće violončeliste  - Dragana Đorđevića Suzukija i Petra Pejčića, koji će svirati uz Gudače Sv. Đorđa i Niški simofnijski orkestar. 


Jedan od centralnih događaja je tradicionalno Natpevavanje horova, u kome će ove godine učestvovati četiri ansambla - iz Bara (Crna Gora), Kikinde, Niša i Negotina. 


Pored koncertnih sadržaja u okviru festivala biće održan i semiar za dirigente pod nazivom "Dirigentsko hodočašće", naučna tribina u čijem fokusu će biti muzika Stevana Mokranjca, promocije knjiga i izložbe.

петак, 6. септембар 2024.

XX FESTIVAL „SEDAM VELIČANSTVENIH“

 



Festival „Sedam veličanstvenih“ slavi svoj važan jubilej – dvadeset godina na našoj kulturnoj sceni!


Kao i svih prethodnih godina, festival je  posvećen predstavljanju vrlo posebnoj publici antologijskih ostvarenja modernog evropskog dokumentarizma.

Pokrenut upravo u trenutku kada je moderni bioskopski dokumentarac na prepad počeo da osvaja festivale i prostore ekskluzivno namenjene glamuroznom igranom filmu, „Sedam veličanstvenih“ je u korak pratio razvoj ove nove, očaravajuće vrste filma, a glas o fantastičnim projekcijama i nesvakidašnjoj festivalskoj atmosferi pronosili su Evropom neki  od najeminentnijih dokumentarista koji su s radošću dolazili u Beograd. Najveće priznanje koju su dobijali bio je legendarni selfi sa scene sa najbrojnijom i najposebnijom evropskom publikom za dokumentarce!




Autori kao što su Nikola Filiber, Hedi Honigman, Mihael Glavoger, Helena Treštikova, Virpi Sutari, Nikolaus Gejrhalter, da navedemo samo neke od najvećih koji su pomerali granice filmskog izražavanja i koji su stvorili neverovatni, moderni, slobodni dokumentarac, predstavljali su zadivljenoj i posvećenoj publici svoja vrhunska ostavarenja. Festival je postao novi važan kulturni prostor u kome su prikazivani filmovi koji su inspirisali i direktno podsticali naše filmske autore, ali i neke od gostujućih koji su odlazili iz Beograda sa idejom iz koje bi nastajao njihov novi film. Studenti filma i mladi filmski autori su kroz specijalnu festivalsku radionicu neposredno slušali vrhunske majstore i  od njih dobijali dragocena znanja i svedočanstva o iskustvima vezanim za njihov rad.

Kada se pojavio, festival „Sedam veličanstvenih“ je bio prvi i jedini festival kod nas potpuno posvećen dugometražnom dokumentarcu, a fantastičan uspeh već na samom početku ohrabrio je i pripremio put za festivale koji su vremenom postajali sve brojniji. Misija da se našoj kulturnoj sredini predstavi veličanstvena vrednost savremenog dokumentarnog filma, koju je festival „Sedam veličanstvenih“ postavio sebi pre dvadeset godina, u velikoj meri je ostvarena i prevaziđena. I evo, festival se sprema da napravi svoj jubilarni dvadeseti novi korak!



"Selekcija u velikoj meri odražava domete modernog dokumentarca, pojedinačne domete izabranih sjajnih autora, ali govori i o današnjem svetu, o onome što se dešava sa svima nama. Ovo su filmovi koje objedinjuje težnja ka nekom vrhunskom, izuzetnom cilju koji je veći od svih nas. Nije iznenađujuće to što svi u velikoj meri govore o odnosu čoveka prema prirodi. Otuda ove priče govore i o važnim, dubokim unutrašnjim stremljenjima u svakom od nas. O potrebi da se ne odustaje ni kada je najgore, želji da pronađete inteligentne, intuitivne, fantastične puteve da ostvarite nešto što je san, san o lepoti, o netaknutoj lepoti prirode i čoveka, želji da pokažete svetu za šta je čovek sve sposoban", istakao je Zoran Popović.




U ovoj rođendanskoj selekciji ugometražnog dokumentarnog filma biće prikazana ostvarenja koja govore o prirodi i vodi koje sve više ugorožavamo. Festival će otvoriti initrigantan film „Pianoforte“ Jakuba Pjonteka koji nam otkriva šta se dešava iza kulisa najčuvenijeg svetskog takmičenja mladih pijanista u Varšavi koje se održava svake pete godine. Sledi ostvaenje brazilske rediteljke Sisel Morel Dargis "Balomanija" koja kao u nekom trileru istražuje tajne favela, i tamo otkriva neodoljivu čaroliju snova... Ana Rubi kroz film "Tvoj život bez mene" prikazuje temu preispitivanja društva u odnosu prema ugroženimao govoreći o jednoj nemogućoj misiji. 



Iz iz Finske stiže film "Šaptač risovima" Juhe Suonpe, finskog profesora umetnosti i fotografije prirode, kao prilika za otkriće čoveka koji pokušava da uspostavi vezu sa risom snimajući šume sa dvema kamerama. Italijanska rediteljka Klaudija Tozi predstaviće film "Gospodin Bo", o svom vernom krznenom pratiocu,  dok je iz Holandije reditelj Petr Lom i producentkinja Korin van Eherat nas vode u čarobni film putovanja, tačnije plovidbe kanuima rekom Vanganui koja je prva u istoriji zakonski proglašena osobom, jedinstvenim i nedeljivim bićem. Film nas uvodi u priče i verovanja Maora i značaj iskonskih veza čoveka i prirode.  



Festival zatvara film posvećen prirodi "Bilo jednom u jednoj šumi" autorke Virpi Sutari, koji očarava lepotama finskih šuma, ali otkriva i mračne pretnje uništavanja zbog profita, čemu se dve devojke sa grupom prijatelja aktivista suprotstavljaju beskompromisno.


U okviru festivala planirano je i jedno specijalno veče – selektor Tue Stin Miler želeo je da ga posveti proslavljenom francuskom dokumentaristi Nikoli Filiberu, koji je već dva puta bio gost Sedam veličanstvenih, tako što će ponovo biti prikazan njegov film o orangutanki “Nanet” (2010).

Osnivačica festivala Svetlana Popović istakla je da je suštinski deo koncepta festivala da na njemu budu prisutni autori filmova i da razmenjuju iskustva sa publikom i stručnom javnošću. Ona je istkla i da je festival više prepoznat i priznat van granica Srbije nego u zemlji.

Više informacija o festivalu i ovogodišnjem programu možete videti OVDE

TODO MUNDO U DUHU ROMSKE MUZIKE

 


Dvanaesto izdanje festivala „Todo Mundo” obuhvata šest koncerata, međunarodnu konferenciju, mentorske sesije i razgovor sa umetnikom. Festival će biti održan u Beograduod 20. do 22. septembra 2024.



U vreme kada su deca i roditelji već naviknuti na školski ritam, a jesen preuzima štafetu od leta, festival „Todo Mundo” daruje publici svoje dvanaesto izdanje, koje je u velikoj meri posvećeno muzici Roma.

Tokom tri festivalska dana – Pokreni!, Zavrti! i Poskoči! – odvijaće se dnevni i večernji sadržaji. Glavni, večernji program čini šest koncerata umetnika i grupa iz Belgije, Rumunije, Slovačke, Mađarske, Češke i Srbije. U skladu sa temom ovogodišnjeg festivala, ubedljivo dominiraju koncerti romske muzike (čak 5), koji će pokazati veliku raznovrsnost romskog nasleđa – od tradicionalnijeg do modernijeg zvuka, od violine do električne gitare, od sočne svirke do uzbudljivih glasova... Sve koncertne večeri počinju u 19:30 i odvijaju se u Jevrejskom kulturnom centru „Oneg Šabat” (Jevrejska 16).




Koncertni program (20.09) otvoriće beogradski bend Kal – dobro poznat i domaćoj i međunarodnoj publici – sa prepoznatljivim, čvrstim ritmovima, snažnom energijom i ubedljivim vokalom frontmena Dragana Ristića. Veče će biti zaokruženo u sasvim drugačijem raspoloženju, koncertom Ćaa Limberhera (Tcha Limberger) i njegovog Kalotaszeg Trija. Velika ljubav violiniste i vokaliste Limberhera prema muzici Karpata, Transilvanije, Rumunije i Mađarske, uvela je ovog izuzetnog, veštog i versatilnog umetnika u krug vrhunskih interpretatora romskog nasleđa regije koja je prilično udaljena od njegove rodne zemlje, Belgije. U Ćaovom triju sviraju dvojica romskih muzičara: Toni Rudi Junior (viola) i Vilmos Čikoš (kontrabas).




Drugo veče (21.09) otpočinje nastupom blistave mlade slovačke pevačice Julije Kozakove (Júlia Kozáková) i petočlanog romskog instrumentalnog sastava Manuša, koji zajedno sa Julijom gradi lepršavu, ushićujuću atmosferu, sa dubokim korenima u tradiciji slovačkih Roma. Juljiin topao, pokretljiv alt savršeno podržavaju violina, cimbalo, viola, kontrabas i gitara. Nakon koncerta Julije i Manuše sledi uručenje nagrade „Vojin Mališa Draškoci” za 2024. godinu, koju World Music asocijacija Srbije dodeljuje ovoga puta Vladimiru Lenhartu, poznatijem na sceni pod imenom Lenhart Tapes. Jedinstveni domaći muzičar, Lenhart je virtuoz na vokmenima, koji semplujući zvuke sa audio-kaseta kreira istovremeno klupski i eksperimentalni izraz. Po dobijanju nagrade, Lenhart Tapes će zajedno sa vokalistkinjom Tijanom Stanković održati koncert.

Završno muzičko veče (22.09) obeležiće nastupi legandarnih bendova iz Mađarske i Češke – Romano Drom i Terne Čhave. Oba benda stvaraju moderan džipsi zvuk, koji u slučaju grupe Terne Čhave ima i svoj poseban slogan: It's only Rom'n'Roll. Drugačije od njih, Romano Drom gradi modernost na bazi tradicije Vlaških Roma, koju bend sa pažnjom neguje, ali i osavremenjuje. Koncertom u Beogradu i čitavom ovogodišnjom turnejom, Romano Drom obeležava 25 godina uspešnog rada.



Prateći program festivala „Todo Mundo” obuhvata nekoliko događaja. U saradnji sa Nacionalnim komitetom Srbije ICTMD i Muzikološkim institutom SANU, biće održan razgovor sa Julijom Kozakovom (na engleskom jeziku), na temu: „Reinterpretation of Traditional Songs of Romani from Central Europe”. Intervju će se odvijati u Muzikološkom institutu (Kneza Mihaila 36/4), 20. septembra, sa početkom u 12 sati.

U subotu, 21. septembra, počev od 11 sati, biće održane mentorske sesije domaćih i stranih delegata sa muzičarima. Tačno mesto biće naknadno potvrđeno, a svoje učešće muzičari moraju unapred da prijave putem mejla: todomundofestival@gmail.com.




Dnevni program festivala obuhvata i međunarodnu konferenciju, na engleskom jeziku, pod naslovom: „Roma People and Music: Freedom, Adaptation, Taking Over”. Konferencija je zakazana za 22. septembar, sa početkom u 11 sati, u Jevrejskom kulturnom centru.

Programom poslednjeg dana, festival se, kao i prošle godine, priključuje proslavi „Evropskog dana narodne umetnosti” (European Folk Day), samo dan ranije, uoči pravog datuma, 23. septembra.

Cena ulaznice iznosi 1.000 dinara za svako pojedinačno koncertno veče. Cena festivalskog kompleta iznosi 2.500 dinara. Ulaznice je moguće nabaviti preko sajta i na prodajnim mestima Tickets.rs. Ulaz na prateće sadržaje je slobodan.

Organizator festivala „Todo Mundo” je Udruženje „Ring Ring” u saradnji sa Muzičkim informativnim centrom Srbije. Festival su podržali: Sounds of Europe, Ministarstvo kulture Srbije, Collegium Hungaricum, EFFEA, World Music asocijacija Srbije, Češki centar Beograd i Ministarstvo kulture Češke.





PROGRAM  TODO MUNDO 2024.

Petak, 20. septembar

12:00 | Muzikološki institut SANU

- Razgovor sa Julijom Kozakovom

19:30 | Jevrejski kulturni centar

- Koncert: Kal

- Koncert: Tcha Limberger’s Kalotaszeg Trio

Subota, 21. septembar

11:00

- Mentorske sesije

19:30 | Jevrejski kulturni centar

- Koncert: Julija Kozakova & Manuša

- Dodela nagrade „Draškoci“

- Koncert: Lenhart Tapes feat. Tijana Stanković

Nedelja, 22. septembar

11:00 | Jevrejski kulturni centar

- Konferencija: „Roma People and Music: Freedom, Adaptation, Taking Over“

19:30 | Jevrejski kulturni centar

- Koncert: Romano Drom

- Koncert: Terne Čhave

 


четвртак, 5. септембар 2024.

PREDSTAVLJEN MEĐUNARODNI ŽIRI 58. BITEFA




Pedeset osmo izdanje Bitefa biće održano od 25. septembra do 4. oktobra u Beogradu, a međunarodnim žirijem predsedavaće Marin Man, pozorišna rediteljka, koreografkinja i autorka, umetnička direktorka grupe In vitro.




U susret ovogodišnjem Bitefu, čiji je generalni sponzor 1664 Blanc, danas je održano drugo druženje sa predstavnicima medijima u opuštenoj atmosferi na terasi CoffeeBean kafeterije u Beogradu. Ovom prilikom umetnički direktor festivala Nikita Milivojević predstavio je međunarodni žiri 58. Bitefa, kojim će predsedavati pomenuta Marin Man.

Pored nje, festivalski žiri činiće glumice Jelena Stupljanin i Tihana Lazović, dramaturg i pisac Dimitrije Kokanov, kao i novinarka i kritičarka Nataša Tripni. Oni će odlučivati o tome koja će od deset predstava iz glavnog programa dobiti neku od nagrada festivala – Gran pri „Mira Trailović“ i Specijalnu nagradu „Jovan Ćirilov“.

Uz navedene predstave, publiku Bitefa i ove godine očekuje zanimljiv i raznovrstan prateći program. Kako je najavio Milivojević, ove godine Bitef Polifonija prirediće jubilarno, 25. izdanje u trajanju od 1. do 3. oktobra. Dvanaesta po redu Cirkobalkana biće održana već od 19. pa sve do 28. septembra u Luci Beograd. I ovog puta Susreti sa autorima omogućiće publici festivals da razmeni iskustva i utiske sa autorima predstava koji na Bitef stižu iz celog sveta. Teorijska fešta, platforma koju uređuje prof. dr Ana Vujanović, biće održana 27. i 28. septembra, a obuhvatiće dva predavanja poznatih svetskih profesorki – Nikita Davan preispitaće ulogu koju umetnost treba da ima suočena sa rastućim društvenim nepravdama, dok će se Marija do Mar Kastro Varela baviti novim tumačenjima i razumevanjima krhkosti i nesigurnosti.

Boje Bitefa brišu granice


Direktor Bitefa Miloš Latinović podsetio je na to da su neka od najuspešnijih gostovanja na Bitefu rezultat odlične saradnje sa inostranim kulturnim centrima koji postoje u Beogradu. Tako saradnja sa Gete institutom i Francuskim institutom traje već decenijama.

Na tom tragu ovogodišnji Bitef otvoriće plesna predstava „Mekšanje” Dens on ansambla iz Berlina, realizovana u koprodukciji fondacije Onasis Stegi iz Grčke i Nacionalnog koreografskog centra Rilije-la-Pap iz Francuske.

„U ovom izvođenju nastupa 11 plesačica i plesača koji su stariji od 40 godina”, izjavio je direktor Gete instituta dr Kristof Feldhus. „Komad svesno otvara pitanje šta znači sazrevati kao umetnica ili umetnik: Na koji način se telo menja, koje to promene unosi u nastup, na koji način se menja držanje ili stav, kako u direktnom tako i u prenesenom značenju. Mekšanje takođe postavlja pitanje i da li umetnica ili umetnik sa godinama mekšaju?”

Umetnički direktor Bitefa Nikita Milivojević skrenuo je pažnju na već najavljeno veliko gostovanje slavne, vekovima stare francuske kompanije Komedi Fransez sa predstavom „Hekuba, ne Hekuba”. Iako je ranije bilo najavljeno da će se ova pozorišna kuća prvi put predstaviti beogradskoj publici upravo na Bitefu, tokom letnjih priprema i temeljnog istraživanja festivalskog tima utvrđeno je da Komedi Fransez gostuje prvi put na Bitefu, ali ne i u regionu.

„Utvrdili smo da je kompanija Komedi Fransez posetila naš grad 1936. godine, u okviru njihove prve turneje Centralnom Evropom, takozvane propagandne turneje”, otkrio je Milivojević i izrazio zahvalnost Službi za istraživačko-dokumentacionu delatnost Narodnog pozorišta u Beogradu, uz čiju je pomoć festival došao do ovog važnog podatka.

Ističući značaj ovogodišnjeg gostovanja pomenute kompanije, ataše za kulturu Francuskog instituta Karolin Sota podsetila je da na to i da je reditelj predstave „Hekuba, ne Hekuba” Tijago Rodrigeš novi direktor Međunarodnog pozorišnog festivala u Avinjonu, jednog od najznačajnijih festivala savremenog pozorišta u svetu.

„Kroz svoje pozorišne komade, ali i kao festivalski selektor, Tijago Rodrigeš neguje evropske vrednosti, u geografskom i kulturnom smislu tog pojma, baveći se interkulturalnim dijalogom i i kulturnom različitošću. Regionalno predstavljanje ovog pozorišnog komada značajan je trenutak i za Teatroskop, regionalni program za podršku razmene u oblasti scenskih umetnosti između aktera jugoistočne Evrope i Francuske, kojim rukovodi Francuski institut”, dodala je Sota, navodeći da je ovim važnim gostovanjem Bitef postao deo ovogodišnjeg programa Ritam francuske kulture.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva navela je kako je i ove godine program Bitefa izašao van evropskih granica i to upravo zahvaljujući važnim pozorišnim saradnjama.

„Zahvaljujući koprodukcijama više evropskih partnera, ove godine na Bitefu možemo da gledamo i predstave iz Brazila i Bolivije. To je fantastično i upravo doprinosi tome da Bitef iz godine u godinu ostaje važno mesto susreta vrhunskih evropskih i svetskih umetnika. Za Beograd i čitav region, veliko je priznanje i čast imati ovakav pozorišni festival”, navela je ona. „Evropska unija će nastaviti da podržava kulturu i kulturne aktere iz Srbije. Juče smo svečano otvorili Evropsku kuću u srcu Beograda, koja će biti još jedno mesto našeg susreta. Pozivam vas da posetite Evropsku kuću, pratite dešavanja i sami doprinesete njenom programu i daljem životu.”




Ulaznice za festival mogu da se kupe onlajn, na festivalskom sajtu, sa popustom od 10%. Po redovnim cenama ulaznice mogu da se kupe i na blagajni Bitefa, koja je i ove godine otvorena u festivalskom pres centru, na prvom spratu MTS dvorane (Trg Nikole Pašića). Radno vreme blagajne od do 24. septembra biće od 11 do 15 časova (svim danima, osim nedeljom), dok će od 25. septembra do 4. oktobra blagajna raditi u istom terminu, radnim danima i vikendom.




Pokrovitelji festivala su Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture Republike Srbije. Generalni sponzor 58. Bitefa je 1664 Blanc, koji je prepoznao značaj festivala kao kulturne manifestacije i doprinosi njenom uspehu. Tradicionalno, podršku festivalu pružili su i Gete Institut, Francuski institut i Delegacija Evropske unije. Partner i prijatelj Bitefa je i New Moment New Ideas Company, kreativna agencija festivala. Partneri festivala i ove godine su Generali osiguranje Srbija, Erste Bank a.d. Novi Sad, kao i Coca-Cola HBC Srbija.



среда, 4. септембар 2024.

Konstrakta duhovitom pesmom pozvala na koncert u Sava centru

 


Jedna od najpopularnijih umetnica regionalne muzičke scene, Ana Đurić Konstrakta, koja je osvojila srca publike autentičnim pristupom, pozvala je fanove na predstojeći koncert 19. septembra u Plavoj dvorani Sava Centra, najavljujući ga novom pesmom, objavljenom na Instagramu.

Pesma, koja nosi njen prepoznatljivi pečat humora i kreativnosti, brzo je izazvala talas oduševljenja među pratiocima, dok društvene mreže bruje o predstojećem koncertu. Počinje stihovima „Konstrakta u Sava Centru, kosa leti na vetru...“, a napravljena je uz pomoć veštačke inteligencije, i odiše Konstraktinim karakterističnim stilom.
„AI bolja nego mi. Šaljem vam sad ovaj neviđeni hit o kosi na vetru i prelazim na crveno +++ 19.09. Sava Centar. Obična Žena u susretu sa AI“ poručuje Konstrakta u svom jedinstvenom stilu, ostavljajući fanove da s nestrpljenjem iščekuju koncert koji obećava da bude jedan od najzanimljivijih događaja ove jeseni.
Konstrakta nastavlja da pomera granice muzičkog izraza i da svoje fanove iznenađuje kreativnim pristupom, čime potvrđuje svoj status jedne od najautentičnijih umetnica na regionalnoj muzičkoj sceni. U narednoj objavi na Instagramu dodaje „Ako je neko mislio da lažem, evo dokaza. Kosa, nepobitno, leti na vetru“.
Ulaznice za koncert Konstrakta i Zemlja gruva u Sava centru 19. septembra su u prodaji na prodajnim mestima Ticket Visiona kao i onlajn.

уторак, 3. септембар 2024.

BIG BAND RTS I ALAN BRODBENT OTVARAJU 40. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL: Posveta Njuportu i Beogradu

 



Jubilarni 40. Beogradski džez festival svečano će biti otvoren koncertom Big Banda Radio-televizije Srbije i specijalnog gosta: međunarodno uvaženog dirigenta, pijaniste i aranžera Alana Brodbenta. Program „From Newport to Belgrade“ (Od Njuporta do Beograda) zamišljen je kao velika proslava slavne istorije manifestacije, u duhu ovogodišnjeg slogana „Jazz Legacy“ (Džez nasleđe). Koncert je zakazan za 24. oktobar od 19 časova, u MTS dvorani.


Big Band RTS, naš najstariji orkestar – koji je prošle godine takođe slavio veliki jubilej, 75. godina postojanja – rekorder je po broju učešća na najstarijem srpskom džez festivalu. Ovo će im biti 18. nastup, među kojima je nekoliko bilo na otvaranju manifestacije. Njihovo prvo učešće bilo je 1975, u istoj dvorani, tadašnjem Domu sindikata, baš kao što je i ovogodišnji gost-dirigent Alan Brodbent jedini put u Beogradu nastupao na istom mestu 2010, sa sastavom Charlie Haden Quartet West. Program je zamišljen kao sećanje na nekoliko velikana džeza koji su učestvovali na prvim izdanjima manifestacije. Čućemo originalne Brodbentove aranžmane kompozicija Majlsa Dejvisa, Telonijusa Monka i Čarlija Hejdena, kao i dela inspirisana Njuportom i nasleđem Dizija Gilespija. Na gala koncertu će biti još specijalnih gostiju, o čemu će javnost naknadno biti obaveštena.

Big Band RTS jedini je profesionalni džez ansambl u Srbiji u formaciji big benda. Osnovan 1948. godine, veoma brzo se afirmisao kao izvođački sastav sa odličnim interpretacijama i eminentnim dirigentima, kompozitorima i aranžerima koji su ga predvodili, kao što su Mladen Bobi Guteša, Vojislav Bubiša Simić, Zvonimir Skerl, Duško Gojković, Stjepko Gut. Ansambl je nastupao sa najvećim svetskim imenima džez muzike, a takođe i zvezdama svetskog šou-biznisa. Iznedrio je plejadu vrhunskih solista koji su poznati i priznati u svetu, kao što su Mile Pavlović, Bora Roković, Duško Gojković, Lala Kovačev i Stjepko Gut. Kao značajan nosilac domaće džez scene, Big Band RTS je održao brojne koncerte u gradovima u Srbiji, a učestvovao je i na vodećim domaćim džez festivalima, kao i na mnogim poznatim svetskim festivalima. Dobitnik je „Sretenjskog ordena trećeg reda“, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u javnim i kulturnim delatnostima.

U diskografiji ansambla posebno se izdvajaju studijski albumi Džez orkestar Radio Beograda 1948-1978Muzika moje mladostiAfro Balkanske skiceVili Johans i Big Bend Radio BeogradaBig Bend Radio Beograda – 75 godina Radio BeogradaKaravanIts time for JazzSweet Love, Duško Gojković i Big Bend RTS Latin HazeBalkan Soul, Big Bend RTS i Samjuel Blazer Aquarelle i Mimo od Budve, Big Bend RTS i Frančesko Santući New Seasons.

Big Band RTS danas je moderni orkestar, koji realizuje uspešne koncertne sezone, nastupajući  sa najeminentnijim džez muzičarima današnjice iz zemlje i sveta.

Od obnavljanja Beogradskog džez festivala 2005, sa orkestrom su uvek na manifestaciji nastupali uvaženi gosti: Beni Golson (2006), Džon Fedis (2008), Duško Gojković i Piter King (2011), Bert Joris (2013), Kristof Lauer (2015), Bobi Šu (2018) i Omar Sosa (2022).

Alan Brodbent
 (Broadbent) rođen je u Oklendu (Novi Zeland) 1947. godine. Sa stipendijom magazina DownBeat studirao je na koledžu Berkli u Bostonu, odakle je direktno ušao u orkestar Vudija Hermana, kao pijanista i aranžer. Uporedo ostvaruje saradnju sa pevačicom Irenom Kral, a među brojnim umetnicima sa kojima je sarađivao tokom sedamdesetih i osamdesetih su i Nelson Ridl, Džoni Mendel, Bad Šank, Bob Brukmajer, Vorn Marš, Persi Fejt i Barbra Strejsend. Danas je često angažovan kao dirigent na orkestarskim koncertima i albumima Dajane Krol, a pisao je aranžmane i za albume Glena Freja i Pola Makartnija.

Snimio je više desetina albuma kao solo pijanista, lider malih sastava i orkestara, ili sajdmen. Od 1991, bio je pijanista, aranžer i dirigent orkestra Natali Kol. Ovaj angažman doneo mu je prvi Gremi za najbolji orkestarski aranžman za vokal 1997, za numeru „When I Fall In Love“ (drugi duo sa semplovanim vokalom njenog oca Neta). Od 1987. bio je član legendarnog sastava Charlie Haden Quartet West sa kojim je snimio devet albuma i prvi put nastupio na Beogradskom džez festivalu 2010. godine. Za aranžman numere „Lonely Town“, na kome je kvartetu gostovala pevačica Širli Horn, dobio je drugi Gremi 2000. godine. Nosilac je visokog novozelandskog Ordena za zasluge od 2007. godine.

Slavljeničko, 40. izdanje Beogradskog džez festivala biće održano od 24. do 28. oktobra 2024. godine, u organizaciji Doma omladine Beograda i pod pokroviteljstvom grada Beograda. Najstarija srpska džez manifestacija i ove godine publici će ponuditi vrhunski umetnički program, u kojem će učestvovati najaktuelniji džez umetnici današnjice.

Ulaznice za ovaj, i ranije najavljene koncerte 40. Beogradskog džez festivala koji će biti održani 24. i 28. oktobra u MTS dvorani, su u prodaji preko eFinity sistema i onlajn. Cene pojedinačnih ulaznica su 2.500, 3.500 i 4.500 dinara (u zavisnosti od mesta u sali) i važe za oba koncerta koja se održavaju iste večeri (od 19:00 i 21:00). U prodaji je i ograničen broj vaučera za komplete ulaznica (komplet važi za 10 koncerata u glavnom programu). Zamena vaučera za ulaznice počinje 1. oktobra 2024. godine, na svim eFinity prodajnim mestima.