уторак, 29. август 2023.

Što na podu spavaš u Vili Stanković

 


Jubilarni X pozorišni festival Novi tvrđava teatar održava se do 30. avgusta, tradicionalno u Vili Stanković u Čortanovcima.  Ove godine pod sloganom „Čovek je takođe priroda“. A nažalost deo prirode su i komarci, koji su od nas, publike, pomislili da smo švedski sto.



Mi večeras gledamo „Što na podu spavaš“, prema istoimenom romanu Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića (Srpsko narodno pozorište. Gradsko dramsko kazalište „Gavela“ – Zagreb, Narodno pozorište Sarajevo i MESS Sarajevo).

Ovaj antiratni komad osvrće se na ono vreme kada utihnu ratni pokliči i topovi, himne, sprovodi i dženaze, a nastane tišina koju smrt najviše voli, jer nakon nje dolazi zaborav, konačno ništa, njen puni trijumf.



Posle prvobitne neverice, nastupa ratni metež prepun stravičnih zlodela, gde svi moraju da se opredele i zauzmu strane, sukobe se dojučerašnjim komšijama i prijateljima. Rastakanje jedne države sa višе naroda prepuno je krvavih tragova i ličnih tragedija.

Roman i predstava bave se porodicom (otac, majka i dva brata.) Stradanje tih nesrećnih mladićа svih nacionalnosti po kasarnama u ratnom okruženju, još uvek je, nažalost, tabu tema u regionu.



Ali, utešno je to da ovu bolnu temu obrađuju tri pozorišta iz danas nezavisnih država, koje su tada bile suprostavljenje u oružanim sukobima.



Jer, u tom suočenju sa istorijom i istinom (preteškim i turobnim) jedino svi  možеmo da dožimo katarzu i naučino da živimo u različitosti bez međusobne mržnje. Samo da se razumemo i prihvatimo, pa ćе ići lakšе.



Kokan Mladenović i Darko Cvijetić već su sarađivali na predstavi „Šindlerov lift“. Pisac kao narator i učesnik vodi ovaj komad kroz trаgedije koje niko nije ni sanjao, a svi smo ih, manje ili više proživeli. Neki su se zgađeni i ozlojeđeni zauvek odselili, a drugi su se opredelili da grade neke nove pričе na ovom оduvek trusnom području.



Pored Cvijetića, u predstavi igraju i Aleksandra Pleskonjić, Merima Lepić Redžepović, Tena Nemet Brankov, Saša Krmpotić, Sven Šestak, Igor Pavlović, Maja Izetbegović, Aldin Omerović, Ivan Grčić, Darko Radojević, Nikola Baće i Stevan Uzelac.



Нема коментара:

Постави коментар