петак, 25. август 2023.

Čarolija pokretnih slika na otvorenom, Beograd

 


Svakako vam je poznato da je prva filmska projekcija u Beogradu održana 6. juna 1896. godine, u gostionici Zlatni krst na Terazijama, nepunih 6 meseci posle svetske premijere kinematografa u Parizu. Naime, predstavnici kompanije Braća Limijer boravili su nekoliko dana u srpskoj prestonici, na putu prema Carigradu,  tokom kojih su prikazivali filmove, koje je tom prilikom došao da pogleda i kralj Aleksandar Obrenović, sa majkom kraljicom Natalijom.



Ne čudi da su za razvoj konzumiranja sedme umetnosi u Srbiji zaslužni Šapčani; braća Savić - Pera, Boža i Svetolik, koji su ne samo u filmskoj umetnosti, išli daleko ispred svog vremena. Shvatajući koliko će filmski biznis biti unosan, preduzimljiva braća su 27. novembra 1910. godine otvorila bioskop u Beogradu, u Kolarčevoj ulici broj 3. Bila je u pitanju prva namenski građena dvorana, nazvana Moderni bioskop. Sagrađena je od drveta, a konstrukcija je rađena po ugledu na svetske bioskopske sale. Ondašnja moda nalagala je da se filmovi gledaju za kariranim kafanskim stolom, uz piće i meze. Dvorana je imala Imala je sigurnosne izlaze i projekcionu kabinu, stalno zaposlenog kinooperatera i dobru ventilaciju. Ovaj bioskop posedovao je i letnja bašta za prikazivanje filmova, opremljenu mehanizmom za prikrivanje bašte u slučaju iznenadne kiše.



Svi oni koji su krajem prošlog veka posećivali Skadarliju mogli su da prate pokretne slike na platnu razapetom ispred škole, a prekoputa kioska sa giricama i pivom. Naslednik je osio ime Skadarlijski kinematograf. 

Bioskop Luksor je otvoren 6. septembra 1924. godine u Balkanskoj ulici i do II svetskog rata bio je jedno od glavnih mesta za izlaske. U njemu  nisu prikazivale samo filmske predstave, već je bio prostor i za izvođenje predstava, koncerata i posebnih događaja. Na krovu unutrašnjeg trakta, vlasnici su podigli su otvorenu pozornicu, namenjenu letnjim bioskopskim projekcijama i pozorišnim predstavama, u šta se i danas možete da uverite ako samo podignete pogled. Veruje se da je književnik i komediograf Branislav Nušić kumovao bioskopu.


Nakon II svetskog rata Luksor menja ime u 20. oktobar. Sama letnja pozornica bila je aktivna sve do aprilskog bombardovanja 1941. godine, kada je pretrpela izvesna oštećenja, a posel rata ponovo ulazi u upotrebu, ali ne samo za bioskopske projekcije već i za svirke i igranke. Na njoj su snimani kadrovi nekoliko domaćih filmova, ali i muzičkih spotova poput hita Rama Lama Ding Dong grupe Vampiri.




Pedesetih godina XX veka postojao je bioskop na Kalemegdanu, na terenima. Bioskopske bašte imali su i bioskopi Odeon i Avala na Crvenom krstu (pokraj BDP-a).

Ni Zemunci nisu bili imuni na čaroliju pokretnih slika na otvorenom Dom vazduhoplovstva imao je bioskopsku baštu. Ispred ulaza u zgradu redovno je ažurirn spisak filmova na repertoaru sa fotografijama Postojala je i Kino bašta, još jedan bioskop na otvorenom. Sada tu tradiciju baštini Zemunfest, koji je u toku.

Mnogi koji šetaju zvezdarskom Bregalničkom ulicom i ne obrate pažnju na dvorište sa platnom na jednom zidu i  bunkerom u kojem je bio raspoređen kinooperater sa projektorom. Beše godina 1955. a na baštenske klupe moglo je da se smesti čak 900 gledalaca. U pitanju je kultni bioskop Beograd bašta. Bioskopskle projekcije odvijale su se i na Letnjoj pozornici na Topčideru.




Početkom novog milenijuma svake nedelje na nekom drugom beogradskom trgu organizovani su projekcija nekih kultnih filmova pod vedrim nebom, te su često morale da budu otkazivane  - zbog najavljenih lošim vremenskih uslova. U pitanju je bio Filmstreet.



Svi pravi ljubitelji filma vole projekcije filmova na otvorenom. Mnogi od nas uživali su u takvim večerima diljem Jadranske obale, a u Beogradu je par puta najavljivano otvaranje bioskopa u koji biste, kao u američkim filmovima, dolazili koloma. 


Kratkotrajno, tokom pandemije kovid virusa takav bioskop postojao je na Adi Ciganliji-Drive in bioskop Ada Beograd.



Bioskopi na otvorenom u Beogradu trenutno su:

  •          terasu Doma vojske u Braće Jugovića,
  •          bioskop Zvezda,
  •          Art bioskop Kolarac,
  •          Kvaka 22,
  •         TC Rajićeva, I sprat sredom i četvrtkom,
  •          na Savskoj promenadi Open Air Cinema,
  •          povremeno se organizuju bioskopske projekcije u Božidarcu ili ispred opštine Vračar i hrama Svetog Save,
  •          filmske projekcije organizuje i Fabrika  u Bulevaru despota Stefana 115
  •          Starogradski bioskop na otvorenom, Kosančićev venac

U slučaju da znate neko mesto gde su se predstave odvijale, a nisu navedeni ili možete da dopunite sećanje na njih, samo izvolite!



Нема коментара:

Постави коментар