недеља, 26. фебруар 2023.

51. FEST- DALILEND

 


Svi vi koji volite Dalijev rad i ekcentričnost kao što ja volim topla preporuka - zanimljiva priča o njegovom radu u poznim godinama ali i sa egzotičnim žurkama, ispričana kroz prizmu mladog asistenta slikara, Džejmsa (Kristofer Brini), koji je opčinjen velikim katalonskim slikarom. Pripremi se velika njujorška izložba, ali usput se dešava sve i svašta. U svetu takvih ljudi nikad nije dosadno, ali nije uvek ni veselo.
Dalija tumači ser Ben Kingsli, a njegovu muzu Galu Barbara Sukova (ovododišnja dobitnica počasnog Beogradskog pobednika za celokupan doprinos filmskoj umetnosti).



Pravi film za bioskope i ljubitelje umetnosti i ekcentričnosti. Režiju potpisuje kanadska rediteljka Meri Haron, koji pasionirani filmofili pamte po njenom dugometražnom prvencu "Ubila sam Endija Vorhola" (1996). Napisala je scenarije i režirala filmove: Američki psiho (2000), Notorious Bettie Page (2005) i Rebekini dnevnici (2011).

Meri Haron (1953) je kanadska rediteljka i scenaristkinja. Studirala je englesku književnost na Oksfordu i radila kao novinarka i rediteljka dokumentarnih filmova pre nego što je snimila svoj prvi dugometražni igrani film Ubila sam Endija Vorhola (1996). Napisala je scenarije i režirala filmove: Američki psiho (2000), Notorious Bettie Page (2005) i Rebekini dnevnici (2011).

Нема коментара:

Постави коментар