четвртак, 16. јун 2022.

NIŠTA KOMERCIJALNO na 4. BITEF ZONI


 

Pozorišna predstava Ništa komercijalno komunicira sa publikom na nivou komedije zabune, ali i poleta i entuzijazma glumačke ekipe BAŠ Teatara koju čine:Ivana Živković, Dijana Malešević, Jovana Čaprić, Dušan Spremo, Manojlo Laban i Ivica Mišić . Oni nemaju potrebu, da kao njihove starije kolege, naglašavaju da u uživali u procesu i da se silno svima zahvaljuju. Da uživaju to se vidi na sceni i preliva na publiku. Primerenim glumačkim sredstvima nonšalantno, kako samo to mladi mogu, kroje svoje likove, udahnjuju im mane koje ih čine simpatičnim i nama sličnim: površnost, naivnost, lakovernost, prevrtljivost, nesigurnost, sujetu...

Brza zamena aktera na sceni predstavi daje potrebnu dinamičnost i neizvesnost u smislu raspleta. Tekst i režija Jelene Rakidžije je pitak i istovremeno intrigantan u meri da publika neopaženo biva uvučena u misteriju koja vijuga da bi lagano bila razrešena. 


 

Ujedno ovo je suptilna kritika društva i ljudskog karaktera. Gde se smejemo i sopstvenim manama i pogrešnim projekcijama. Tu je i mali traktat o umetnosti ispisanoj na šoljicama  od nekad popularne flore i faune, preko mudrih i manje mudrih izreka do lica selebritija na njima. Šta tržište ište, njemu će se i dati. 

 


Kako se u to uklapa uz vlasnika fabrike keramičkih šoljica nesigurna sekretarica, neostvareni režiser i glumica i dva detektiva ostaje da vidite kada pogledate ovu poletnu predstavu. Da li su dešavanja u njoj plod promišljenog delovanja njenih aktera ili puka slučajnost i srećan položaj zvezda?


U vremenu sumornih vesti i ravnodušnih ljudi ova predstava se ispostavlja i kao lekovita ali i zabavna. Mada tretira ozbiljna pitanja karaktera čini to na zabavan i duhovit način opuštajuči publiku i izmeštajući je iz realnosti u prostore maštanja. Što nam je svima, svakako, više nego potrebno. 

 


 

 

Нема коментара:

Постави коментар