четвртак, 9. јун 2022.

ПРЕМИЈЕРА ОПЕРE ЗА ДЕЦУ „СНЕЖАНА И СЕДАМ ПАТУЉАКА“

 



 

     Премијера опере-бајке „Снежана и седам патуљака“, према познатом делу Браће Грим, за коју је либрето и музику написао Драган Kаролић, биће одржана 12. јуна (18:00) на Сцени „Раша Плаовић“ у Народном позоришту у Београдупод диригентском управом Стефана Зекића и у режији Ане Григоровић.

 

 

У премијерној подели су Невена Ђоковић (Снежана), Јана Цветковић (Краљица), Милена Ђорђевић (Огледало), Стефан Живановић (Принц), Лука Јозић (Ловац), Миљана Радиновић, Милица Дамјанац, Искра Сретовић, Сара Ристић, Невена Милошевић, Анастасија Станковић, Вера Зећевић (Патуљци) и Страхиња Тричковић (Огледало; глас).

 


На конференцији за новинаре, одржаној 9. јуна у фоајеу Друге галерије, директор Опере Никола Мијаиловић подсетио је да је овај пројекат био у плану дирекције Опере још пре три године, али се до његове коначне реализације, стицајем разних околности, стигло тек сада.

 

Он је казао да је „Снежана и седам патуљака“ пројекат Оперског студија Народног позоришта „Борислав Поповић“, али и прецизирао да сви солисти нису његови чланови.

 


 

 

Мијаиловић је објаснио да је реч о баритонима Луки Јозићу и Страхињи Тричковићу, који су сутденти Факултета музичких уметности, али су ангажовани за ову представу, зато што у Оперском студију тренутно нема баритона, већ само један тенор. 

 

Редитељка Григоровић је нагласила да је ово праизвођење тог Kаролићевог дела у Србији истакавши да је реч о једној веома питкој причи која прати заплет бајке „Снежана и седам патуљака“ Браће Грим.

 

 „Опера Снежана и седам патуљака у потпуности је базирана на оригиналној бајци браће Грим. Тематски оквир интерпретације заснива се на немогућности очувања спољашње лепоте. Краљица, опседнута сопственим изгледом, комуницира са својим одразом у огледалу које на њу врши притисак да мора бити најлепша. Њен сукоб са пасторком Снежаном настаје јер је она лепша, али и млађа од ње. Краљица није у стању да се помири са својим годинама и лепотом коју упркос великом труду не може да очува. Из односа Снежане, Краљице и Огледала произилази основни сукоб у представи. Женско питање лепоте наметнуте стандардима друштва провејава кроз бајку и представља основни мотив представе“, каже редитељка Ана Григоровић и поручује да представа има за циљ да младој публици пренесе поуку да је једина лепота коју вреди неговати она коју носимо унутар нас.

 


 

„Представи смо приступили кроз један комични угао. Жанровски смо је одредили као комедија за децу, јер, негде, пошто смо и сами родитељи, размишљали смо шта је то што би најмлађима могло да држи пажњу. Представа траје 45 минута, изузетно је динамична и забавна захваљујући, између осталог, кореографу Тамари Антонијевић Спасић која се својски потрудила да је разигра. Ово је, можемо тако рећи, синтеза опере, балета и драме, јер у представи, као наратор, учествује и глумица Народног позоришта Милена Ђорђевић“, казала је Ана Григоровић.

 

Додала је да је представа „оквирно, предвиђена за децу узраста између 5 и 15 година, али могу да се „поткраду“ и она од четири године“ и истакла да ће „Снежана и седам патуљака“ бити веома интересантна и старијој публици, пре свега родитељима који доводе своје децу да је гледају.

 

На њене речи надовезао се Никола Мијаиловић који је нагласио да је ова опера „за све узрасте, за оне који читају бајке и који се играју“.

 

Диригент Стефан Зекић рекао је да му је веома драго што Оперски студио Народног позоришта „Борислав Поповић“, после неколико година паузе, има нову продукцију за коју је изразио наду да ће имати светлу будућност.

 

„Оркестар је смањен, у камерном је саставу, али је његова улога у представи веома битна. Пратимо целу причу. Опера је јако динамична, у њој има доста плесних тачака, маршева, интересантних кореографија...“, казао је Зекић. 

 


 

На првој репризи, заказаној за 19. јун, наступиће Милица Дамјанац (Снежана), Јана Цветковић (Краљица), Милена Ђорђевић (Огледало), Стефан Живановић (Принц), Лука Јозић (Ловац), Миљана Радиновић, Невена Ђоковић, Искра Сретовић, Сара Ристић, Невена Милошевић, Анастасија Станковић, Вера Зећевић (Патуљци) и Страхиња Тричковић (Огледало; глас).

 

Концертмајстори су Едит Македонска/ Весна Јанссенс, а у саставу оркестра налазе се и Снежана Драгићевић/ Урош Јовић (друга виолина),  Александар Поповић/ Мирко Црнојевић (виола), Синиша Јовановић (чело), Милош Јевтић/ Светозар Вујић (контрабас), Вања Ђорђевић/ Тамара Шутоња (флаута), Марија Лазић/ Виктор Исаковић (обоа), Милош Драгић/ Вељко Кленковски (кларинет), Милош Николић (фагот), Горана Ћургус/ Гаљина Квасневски Јаковљевић (харфа) и Нада Матијевић/ Миливоје Вељић (клавир).

 

Сценограф је Дуња Костић, костимограф Катарина Грчић Николић, а кореограф Тамара Антонијевић Спасић.

 



 

Невена Ђоковић, која ће на премијери певати насловну улогу, истакла је да је процес рада био веома занимљив.

 

„Драго ми је што смо добили прилику да изведемо своју премијеру и надам се да ћемо оправдати поверење које нам је указано. Играти за децу је посебна одговорност, јер су они најстрожија публика“, оценила је млада солисткиња.

 

И остале њене колегинице, Милица Дамјанац, Јана Цветковић и Невена Милошевић навеле су да су пробе представе биле изузетно динамичне и интересанте и да сви, са великим нестрпљењем и узбуђењем, ишчекују премијеру и прву репризу која ће бити одржана 19. јуна.

Нема коментара:

Постави коментар