уторак, 14. јун 2022.

NIKARAGVA U ZKM-u


Budućnost je ovde
 program je Zagrebačkog kazališta mladih, osmišljen u svrhu razvijanja, poticanja i afirmacije savremenog hrvatskog dramskog teksta kod najmlađih dramskih autora.

 

Ove godine mladi i svestrani umetnik Vid Adam Hribar, sa svojim dramskim tekstom Nikaragva, i u vlastitoj režiji, predstaviće se kroz scensko čitanje u saradnji s ansamblom ZKM-a.

                                      



Nikaragva je tekst koji svojim diskretnim i gotovo neprimetnim postupcima, na temeljima nečega što uslovno možemo da nazvovemo porodičnom dramom najavljuje jednu potpuno novu dramsku paradigmu koja poznate porodične rasprace u potpunosti transformiše, pripisujući mu elemente koji gotovo predstavljaju uspostavu novog žanra. Hribar u svom jeziku istovremeno oštar, neugodno iskren i silno duhovit, sve su to odlike originalnog autorskog izraza. U skučenim, gotovo asketskim uslovima jednog prostora u četiri različita vremenska kontinuiteta, a koji gotovo da simuliraju elemente stilske vežbe, Hribar ispisuje genealogiju jedne porodice, jednog vremena i jednog stanja, u kojem dramski pasivitet kroz insistiranje na trajanju unutar situacija nikad nije bio toliko uzbudljiv i poticajan.

 


Budućnost je ovde podrazumeva mentorski rad s mladim dramskim piscima, koji u samom pozorištu osmišljavaju, razvijaju i oblikuju svoj dramski materijal te ga uz pomoć glumaca ansambla ZKM-a pretvaraju u celoviti dramski tekst. Na ovaj način mladi autori po prvi puta vlastite nove drame predstavljaju zagrebačkoj publici. Svake pozorišne sezone jedan mladi autor dobije priliku da u ZKM-u predstavi svoj dramski tekst. Nakon scenskog čitanja tekstova Your Love Is King Espija Tomičića (2020.) u režiji Hrvoja Korbara te U pakao, lijepo molim Nikoline Rafaj (2021.), u režiji same autorke, scensko čitanje 2022. pripalo je Vidu Hribaru za tekst Nikaragva u vlastitoj režiji.

 


Vid Hribar je primer nove generacije totalnih umetnika. U svom umetničkom radu podjednako suvereno vlada dramskim materijalom u svim njegovim manifestacijama, scenaristikom dugih i kraćih formi, radiodramskim projektima, a još za vreme studija istaknuo se i svojim dramaturškim radom, kojim je autorski hrabro ulazio i u prostor pozoršnog izvođenja, predstavivši se kao umetnik koji nema straha od konkretnog promišljanja izvedenih aspekata umetničkog projekta te od kojeg se i u smislu rediteljskog iskaza uskoro mogu očekivati zanimljivi i uzbudljivi rezultati. Uz to, Hribar je vrhunski muzički umetnik i kompozitor; još za vreme studija autorski je potpisao muziku za velik broj pozorišnih, filmskih i televizijskih projekata, u kojima vrlo često sarađuje i kao izvođač.

 

 

  Vid Adam Hribar

       NIKARAGVA

                   21. juna 2022., utorak, u 20 sati u ZKM-u

                                             ulaz slobodan

 

                                             Mentor: Tomislav Zajec
                               Reditelj i autor muzike: Vid Adam Hribar

 

 

                                                            Čitaju:

                                         KATARINA BISTROVIĆ DARVAŠ
                                                ZORAN ČUBRILO
                                               PJER MENIČANIN
                                              TINA ORLANDINI
                                              JASMIN TELALOVIĆ

                                             TOMA MEDVEŠEK

 

 

Fotografije: Vid Adam Hribar

 

Нема коментара:

Постави коментар