понедељак, 18. јануар 2016.

Vukašin Stanković -VATERPOLO – SENKE I DUBINE





Svakako ovih dana pratite vaterpolo, tačnije evropsko prvenstvo u vaterpolu, koje se upravo odigrava u našem gradu. 


A imate izuzetnu priliku da istu igru, sagledate iz umetničkog ugla u Galeriji ULUS-a, u Beogradu, Knez Mihailova 3. 


Nekadašnji vaterpolista, sada sa kičicom u rici dočaraće vam svet i dubine ovog lepog ali i zahtevnog sporta. 


Slike plene dinamikom, a nose biblijsko-alegorične naslove (Vazduh, Propadanje, Raspeće, Spas, Kraj igre), dočaravajući gledaocu intimnu dramu jednog sportiste, njegove egzistencijalne borbe, kako sa samim sobom, tako i sa svim svojim slabostima i sa svojim mogućnostima, ali i sa svetom oko sebe. Time se vodeni prostor oko čoveka, kao jedinke, uspostavlja kao svet sa svim izazovima koji postavlja pred sve nas. Bačen si u nju i moraš da plivaš. I da se boriš. Da pobediš i da pokušaš da ne izgubiš. 


Vukašin Stanković  rođen je u Nišu 20. maja 1987 godine. Srednju umetničku školu Đorđe Krstić završio u Nišu (2002-2006). Fakultet Likovnih umetnosti Univerziteta u Beogradu je završio 2009 godine u klasi profesora Radomira Kneževića. Master je završio 2013. godine  u klasi profesora Zorana Vukovića. Stvara u ateljeu u gradskoj tvrđavi, koji je dobio od grada Niša na korišćenje.


Vaterpolom se bavio od svoje šeste godine, nastupao za sve slekcije vaterpolo kluba Niš, nastupao je i za prvi tim u domaćoj super ligi SRJ, i u međunarodnom LEN takmičenju, igrao i za klubove u Bugarskoj i Iranu.



Нема коментара:

Постави коментар