понедељак, 9. март 2015.

S bogom na ti - Razgovori s bogovima (Words With Gods)



Još jedan omnibus na ovogodišnjem FEST-u koji promišlja o o prolaznosti  ljudskog  života i načinima izražavanja vere, viđenih  kroz prizmu  priznatih svetskih reditelja. Kratki filmovi prikazuju kako se u različitim sredinama opšti s bogom, kako se traži put do njega...


Defiliju pored nas svetske religije:  aboridžinska duhovnost, katolicizam, islam, judaizam, šinto religija, budizam, pravoslavlje, umbanda, hinduizam, kao i ateizam.


I dok nam daleke religije deluju strano i nedokučivo, na trenutke egzotično, one koje su nam poznatije više nas dodiruju. Tako katolici obrađuju ispovest i grehe, pravoslavci testiraju svoj asketizam i jačinu vere, muslimane shvataju dvojnu prirodu čoveka (želju ka veri i grešnu prirodu, koja ga u startu udaljava od boga), Jevreji deklamuju delove Staroga zaveta u ratnom okruženju, a ateistima  se javlja bog.


Prema konceptu Giljerma Arijage, u filmu je priče poređao Mario Vargas Ljosa. Devet segmenata predstavlja različite uglove gledanja na ovaj važan fenomen čovečanstva. Muziku je komponovao Piter Gabriel.

odlomak iz filma možete pogledati ovde

Нема коментара:

Постави коментар