четвртак, 2. децембар 2021.

Opera SLUŽAVKA GOSPODARICA u subotu na velikoj sceni Kolarca

 


Nakon tri godine aktivnosti, 9 turneja kroz Bugarsku, Crnu Goru, Albaniju i Srbiju, tri operska dela, četiri različita rediteljska tumačenja, Young@Opera projekat nastavlja sa izvođenjem opere “Služavka Gospodarica” Đovanija Batiste Pergolezija u Srbiji u saradnji sa Kolarčevom zadužbinom. Ovaj projekat startovao je 2018. godine, vode ga kroz projektno partnerstvo Fondacija Operosa, Kolarčeva zadužbina i Opština Herceg Novi, podržala ga je Evropska unija kroz program Kreativna Evropa i završava se ovim programskim segmentom.

 

 

Pergolezijeva opera “Služavka gospodarica” izvešće se:

  • u subotu 4. decembra 2021. u 20h u Beogradu, u Kolarčevoj zadužbini na velikoj sceni
  • u ponedeljak 27. decembra 2021 u 20h u Šapcu, na sceni Šabačkog pozorišta

 

Operu “Služavka gospodarica” je režirao istaknuti reditelj Vladan Đurković, dizajn svetala i scenografiju potpisuje Magdalena Vlajić, dok je za priremu solista bila zadužena Dragana Radaković.

 

Kroz projekat Young at Opera prošlo je 65 mladih umetnika iz Bugarske, Crne Gore i Srbije: operskih pevača, glumaca, pijanista, instrumentalista, reditelja, scenografa i kostimografa te je na taj način i ispunjena misija projekta: pružiti scensko iskustvo i priliku za profesionalno usavršavanje mladim operskim talentima. Odabrane umetnike pratili su mentori koji su se smenjivali iz aktivnsti u aktivnost te su oni imali i profesionalno umetničko vođstvo. Ovaj projekat govori o podsticanju i promociji mladih umetnika i njihovog razvoja, kreativnosti, mobilnosti i razmeni kultura pa je rad na ovoj operi zabavnog karaktera idealno sredstvo za takvo umetničko istraživačko putovanje.

 

Ovaj projekat sastojao se iz nekoliko faza počevši sa produkcijom istoimene opere, ali u interpretaciji kompozitora Đovanija Paizijela koja je igrana 2018. godine. 2019. godinu obeležila je premijera opere “Džumbus” kompozitorke Milice Ilić na tekst Jovana Stamatovića Karića u dve nezavisne režije: Natalije Stanković i Patrika Lazića. Pauza 2020. godine prekinuta je serijom koncerata u okviru letnjeg Operosa festivala i završava se ovog decembra Pergolezijevom “Služavkom gospodaricom” što ujedno čini i kraj projekta.

 

4. i 27. decembra na sceni ćete imati priliku da poslušate Saru Ristić u ulozi Serpine, Andriju Sekulića u ulozi Uberta, Uroša Milojevića i Jovana Živkovića u ulozi Vesponea. Za klavirom će ih pratiti pijanistkinja Valentina Kostandinović.

 

Ulaznice se mogu kupiti na blagajnama pomenutih dvorana pred početak predstave.

Нема коментара:

Постави коментар