четвртак, 17. мај 2012.

BDP- Harold i Mod





Crnohumorna komedija “Harold i Mod” Kolina Higinsa (1944-1988), čija je filmska verzija među sto najsmešnijih filmova svih vremena, vraća se na scenu Beogradskog dramskog pozorišta posle 30 godina, sa legendarnom Milenom Dravić i Petriom Benčinom u glavnim ulogama.

Reditelj Karadžić opisao je “Harold i Mod” kao realističku bajku koja ukazuje da, živeći živote pune stega, normi, histerije, živote bez pravih emocija i komunikacije, zaboravljamo jednu važnu veštinu: lepotu življenja, kao i vrednost prave ljubavi, onakve kakvu je Mod otkrila Haroldu - neopterećenu i ljubav koja ne opterećuje.


Prema navodima dramaturga Milene Depolo, iako je u realnom svetu nemoguće živeti nepoštujući pravila, Mod podseća da ipak s vremena na vreme možemo da zastanemo, udahnemo i razmislimo gde se nalazimo. Jer, konstantno jureći za životom, mi zapravo propuštamo njegov veliki deo.

U predstavi igraju i Dragan Petrović Pele, Ivana Nikolić, Ljubomir Bandović, Slobodan Ćustić, Bora Nenić, Jelisaveta Orašanin, Danina Jeftić, Nada Maršićević i Mateja Popović.

Autorski tim čine i scenograf Geroslav Zarić, kostimografkinjaJelena Stokuća i kompozitor Zoran Erić.


Kultni film Harold i Mod (1971) Hola Ešbija nalazi se na 45. mestu top liste sto najsmesnijih filmova svih vremena, a uvršten je i u američki Nacionalni filmski registar kao delo od značaja.

Harold i Mod objavljen je i kao istoimeni roman 1971. godine, a usledile su i francuska TV adaptacija, koju je režirao Žan Klod Karijer (1978), kao i mnogobrojne pozorišne verzije širom sveta.


Autor tog dela, američki scenarista, glumac, reditelj i producent Higins, napisao je prvobitnu, polučasovnu verziju scenarija “Harold i Mod” 1967. godine kao finalni rad na master studijama kreativnog pisanja na UCLA.

Odlomak iz predstave možete pogledati ovde

Нема коментара:

Постави коментар