петак, 25. август 2017.

„Pijev život“ Jana Martela

"Ova knjiga je nastala zato što sam gladovao." 

Mudar i zabavan roman koji nas uverava da je moguće preživeti mesecima u čamcu za spasavanje sa hijenom, zebrom, orangutanom i, najvažnije, ogromnim bengalskim tigrom po imenu Ričard Parker.

„Pijev život“ je nagrađen Bukerovom nagradom 2002. godine, između ostalih počasti, prodat je u više od 12 miliona primeraka širom sveta, a reditelj Ang Li je po njemu snimio film koji je osvojio četiri Oskara.

Pi Patel, sin vlasnika zoološkog vrta, poseduje enciklopedijsko znanje o životinjama i veliki je zaljubljenik u priče. Piju je šesnaest godina kada njegova porodica kreće iz Indije u Kanadu na japanskom teretnom brodu, zajedno sa životinjama iz zoološkog vrta, u potrazi za boljim životom. Brod tone. Pi je jedini čovek u čamcu za spasavanje, a društvo mu prave hijena, orangutan, povređena zebra i Ričard Parker, ogromni bengalski tigar. Uskoro će tigar eliminisati sve sem Pija, kome strah, znanje i lukavstvo omogućuju da preživi sa Ričardom Parkerom 227 dana na pučini Tihog okeana. Kada napokon stignu do obale Meksika, Ričard Parker beži u džunglu i više ga niko neće videti. Ljudi koji ispituju Pija ne žele da poveruju u njegovu priču i zahtevaju da im ispriča „istinu“. Posle višesatnog ispitivanja, Pi priča drugu verziju, mnogo manje fantastičnu, mnogo običniju…

"Moj život je kao slika na temu memento moriiz evropske umetnosti; kraj mene je uvek nacerena lobanja da me podseti na uzaludnost ljudskih stremljenja. Toj lobanji se rugam. Gledam je i kažem: „Na pogrešnog si se namerila. I ti  možda ne veruješ u život, ali ja ne verujem u smrt. Prođi me se!“ Lobanja se kikoće i prilazi bliže, ali me to ne čudi. Razlog zbog kojeg se smrt drži toliko blizu života nije biološka nužnost – već zavist. Život je toliko divan da se smrt zaljubila u njega;to je ljubomorna, posesivna ljubav koja grabi šta može.Život lako preskače ništavilo smrti, i gubi tek ponešto, nevažno, a tama je samo prolazna senka oblaka."

Ako su vam se dopale „Visoke planine Portugalije“, uživajte u još jednom magičnom putovanju Jana Martela i odličnom novom prevodu Nikole Pajvančića.

Roman „Pijev život“ Jana Martela možete pronaći od 26. avgusta u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, online knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Нема коментара:

Постави коментар