среда, 30. август 2017.

IV Pančevo Film Festival (PAFF)

Autor dizajna plakata 4. PAFF-a je Igor Hofbauer


OTVARANJE FESTIVALA:

vreme: Sreda, 6. septembar u 20:30h

mesto: Dvorana Kulturnog centra Pančeva


Od 6. do 10. septembra u Kulturni Centar Pančeva | Apolo Dvorana | Studentski! | Dom Omladine Pančevo | Štab Pogon | Galaksija.

Pančevo Film Festival - PAFF - je internacionalni takmičarski festival autorskog dugometražnog i kratkog filma, čije će se četvrto izdanje održati od 6. do 10. septembra na više lokacija u Pančevu. Festival organizuju mladi filmski radnici i umetnici iz Pančeva i okoline okupljeni oko udruženja građanja Pančevački filmski festival, u saradnji sa Domom omladine Pančevo i Kulturnim centrom Pančeva, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Pančeva, i uz podršku Austrijskog kulturnog foruma, Ambasade Izraela, Ambasade Portugala i Italijanskog kulturnog centra. Ulaz na sve filmske projekcije i prateće programe u toku trajanja festivala je besplatan.

Festival obuhvata sedam filmskih programskih celina i brojne prateće programe: radionice (Mali Film), master klasove portugalske rediteljke Salome Lamas (prošlogodišnje dobitnice nagrade Svetionik za najbolji film „Eldorado XXI”) i austrijskog dokumentariste Nikolausa Gejrhaltera, izložbu stripova produkcije Fijuk, koncerte (Nežni Dalibor, Consecration) i žurke (Dj Rudar, Tamara Dinka, Bagherra, WC7, Fantom i Bojan (VHS), Pikili karaoke).
Pančevo Film Festival je manifestacija posvećena negovanju i promociji nezavisne autorske kinematografije i filmova koji neguju originalan i kinematografski uzbudljiv pristup narativu, formi, strukturi i estetici.

Glavna misija festivala je da predstavi, istraži i proširi ideje i pitanja šta sve kinematografija danas može da bude i uradi, kao i da, kroz prisustvo mladih talentovanih autora na festivalu, promoviše i pruži podršku novoj generaciji filmskih umetnika. Program festivala je sastavljen od naslova sakupljenih sa raznih strana sveta, od dokumentarnih do igranih, eksperimentalnih i film eseja, kratkog, srednjeg i dugog metra.

Još jedan od glavnih ciljeva PAFF-a je stvaranje i animiranje nove filmske publike, onih koji će na festivalu u Pančevu prvi put imati priliku da vide drugačiju vrstu kinematografije - na drugačiji način: u bioskopu i uz prisustvo autora.



“Mislim da je to bitno danas kada karte za bioskop nisu baš pristupačne, a ovako na PAFF-u niko ne može da nađe izgovor da ne dođe da vidi neki film”, rekao je Glavonić, autor nagrađivanog dokumentarnog filma “Dubina dva”.


Manifestacija počinje svečanim otvaranjem u sredu, 6. septembra u 20.30 u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, projekcijom dugometražnog prvenca mlade hrvatske rediteljke Hane Jušić – “Ne gledaj mi u pijat'', koji je nakon premijere na Venecijanskom filmskom festivalu, prikazan na velikom broju festivala širom sveta. Festival će zatvoriti domaći film Rekvijem za gospođu J  u režiji Bojana Vuletića.

Filmski program podeljen je na takmičarski (selekcije „Svetionici„ i „Rani radovi”) i revijalne, autorske i tematske segmente (selekcije „Pafforama”, „Ponoćna jeza”, „Svetla budućnost”, selekcija filmskog kritičara Nila Janga “Shimmering Beasts: A Sideways Survey of Current Québec Cinema”, i retrospektiva filmova Nikolausa Gejrhaltera.



U selekciji Svetionici za istoimenu nagradu takmiči se osam dugometražnih filmova: “Araby” (Joao Dumans, Affonso Uchoa, Brazil), “El mar la mar” (Joshua Bonnetta, JP Sniadecki, SAD), “Good Luck” (Ben Russell, Francuska, Nemačka), “Kratki izlet” (Igor Bezinović, Hrvatska), “Milla” (Valerie Massadian, Francuska, Portugalija), “Playing Men” (Matjaž Ivanišin, Slovenija, Hrvatska), “The Challenge” (Yuri Ancarani, Francuska, Italija) i “Svi severni gradovi” (Dane Komljen, Srbija, BiH, Crna Gora). U programu Svetinoci van konkurencije biće prikazan i Komljenov najnoviji kratki film “Phantasiesatze” (Nemačka, Danska).

Rani radovi, takmičarski program kratkih filmova, sastavljen je od 20 filmova mladih autora. O nagradama ove selekcije odlučivaće žiri 16 srednjoškolaca filmofila, pod mentorstvom hrvatske rediteljke Hane Jušić. Oni će kroz razgovore o raznim filmskim disciplinama doneti odluke o nagradi za najbolji film ove selekcije – nagrada Dimnjak, ali i o nagradama za najbolju režiju, scenario, fotografiju, montažu, mušku i žensku ulogu.

Selekcija filmskog kritičara Nila Janga Shimmering Beasts: A Sideways Survey of Current Québec Cinema, prikazaće 17 filmova.

Revijalna i autorska selekcija Svetla budućnost predstaviće Mikija Polonskog, mladog izraelskog autora, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade za najbolji kratki film PAFF-a „Deset blokova dalje”. Ove godine njemu posvećujemo retrospektivu kratkih filmova u okviru koje će biti prikazano šest njegovih filmova.

Ponoćna jeza je poseban tematski program horor filmova Pančevo Film Festivala, koji se održava svake festivalske večeri u ponoć u dvorani „Apolo” Doma omladine Pančevo. Na programu se nazaze četiri nova, zanimljiva naslova horor žanra.

Festivalska selekcija Pafforama namenjena je najširoj bioskopskoj publici i sastoji se od pet filmskih ostvarenja. Reč je preseku festivalskih i autorskih hitova iz ove i prethodne sezone.



Kompletan program festivala možete pogledati OVDE.

Pančevo Film Festival je organizovan od strane istoimenog udruženja građana, a u saradnji sa Kulturnim centrom Pančeva i Domom omladine Pančevo. Festival je podržan od strane Grada Pančeva i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Нема коментара:

Постави коментар