петак, 4. август 2017.

Ersan Mondtag prvi put na Bitefu


Ovogodišnji 51. Bitef održaće se od 22. do 30. septembra u Beogradu. U okviru glavnog programa, na repertoaru će biti sedam ostvarenja nekih od najznačajnijih pozorišnih stvaralaca današnjice.

Posebnu pažnju treba obratiti i na učešće Ersana Mondtaga, verovatno vodeće zvezde u usponu nemačkog pozorišta, koji će se beogradskoj publici predstaviti sa čak dva ostvarenja. Dodatnu draž Mondtagovom dolasku u Beograd predstavlja i činjenica da je ovo njegovo prvo gostovanje na velikom međunarodnom festivalu, čime Bitef dodatno dobija na značaju, afirmišući ovog berlinskog reditelja turskog porekla u svetskim okvirima.
 
Predstava Istrebljenje, foto: Birgit Hupfeld
 
Predstava Istrebljenje po tesktu mlade spisateljice Olge Bah i u produkciji Koncertteatra Bern iz Švajcarskezatvoriće ovogodišnji Bitef 30. septembra izvođenjem na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Radikalno menjajući kontekst drame u kojoj troje savremenih mladih ljudi iskušavaju i zloupotrebljavaju sve slobode savremenog zapadnog društva, Mondtag stvara neku vrstu halucinantnog pastoralnog sveta, kreirajući osobenu treš poetiku kojom žestoko kritikuje savremeni svet u kome je sigurnost obezbeđena, a zapravo je sve tu lažno, hipokritsko, duboko trulo i na ivici ambisa.
 
Ipak, pre svečanog zatvaranja, publika će imati priliku da pogleda i Mondtagovu predstavu Sneg Talijateatra Hamburg iz Nemačke, koja je na programu 28. septembra. U duhu ovogodišnjeg Bitefa, i ova predstava je nastala na osnovu nedramske građe. U pitanju je čuveni roman nobelovca Orhana Pamuka. Njegov istovremeno glavni junak i narator, kojeg još zovu Ka (jasna aluzija na junaka Procesa), kreće na „epsko“ putovanje u zavičaj, vraća se iz Nemačke u Tursku, gde će postati učesnik i svedok oniričnog kolopleta dramatičnih, kafkijanskih događaja u kojima se, na više ravni, prelama sukob između islamističke i sekularne Turske.
 
Predstava Sneg, foto: Armin Smailović     
 

Нема коментара:

Постави коментар