четвртак, 28. март 2024.

71. MARTOVSKI FESTIVAL: Program za četvrtak, 28. mart 2024.

 



Martovski festival – 71. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd, traje do 30. marta 2024. godine u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent događaja. Ulaznice su u prodaji na Blagajni Doma omladine Beograda, putem eFinity prodajne mreže i onlajn. 




Program trećeg festivalskog dana započeće razgovorima sa autorima i gostima, koji su otvoreni za publiku i novinare, a održavaju se od 13h u holu ispred sale Amerikana. Predstaviće se: Dragoljub Elčić, autor filma "Svetlost i senke: I umetnike ubijaju zar ne?" (takmičarski program / dokumentarni film do 50 min.); Srđan Stojanović, autor filma "Buntovnik sa razlogom: Nikola Stojanović (1942-2021)" iz Domaće panorame; Nada Savić, autorka filma "Čangalović: priča o operskom pevaču Miroslavu Čangaloviću" (takmičarski program / dokumentarni film preko 50 min.); Mina Panjković, autorka filma "Ruminate" (takmičarski program / kratkometražni igrani film); Jasmin Duraković, autor filma "Posljednja YU dokumenta" (Regionalna panorama); Nevena Perlić, producentkinja i koscenaristikinja filma "Korak nazad" (režija Sofija Nedeljković / takmičarski progam / kratkometražni igrani film).

U okviru revijalnog programa, sekcija Regionalna panorama, biće održana međunarodna premijera filma "Šagargur" (2024 / 62' / Crna Gora) autorke Nataše Nelević. Projekcija ovog dokumentarnog svedočanstva o političkom i moralnom stradanju žena u vreme IB Rezolucije 1948. godine, zakazana je za 19 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Iz regiona u goste na Martovski festival stižu i festivali "Prvi kadar" (Bosna i Hercegovina/Republika Srpska) i Mediteran Film Fest (Bosna i Hercegovina) koji će prikazati izbore filmova u sali Amerikana od 15.30h, odnosno 17.30 časova.


RASPORED PROJEKCIJA U OKVIRU TAKMIČARSKOG PROGRAMA:

VELIKA SALA

15:00 DOMAĆI TAKMIČARSKI PROGRAM
Dvostruka nelagoda zbog udaljenosti čoveka i životinja (selekcija: eksperimentalni film) / r. Neda Kovinić (8'50''), Srbija, Nemačka, 2023. Regionalna premijera.
Omiljeni (selekcija: eksperimentalni film) / r. Nikola Dimitrović (6'20''), Srbija, 2023. Festivalska premijera.
Linije manjeg otpora (selekcija: eksperimentalni film) / r. Katarina Bugarin (7'09''), Srbija, 2023. Festivalska premijera.
FAKELOOK (selekcija: animirani film) / r. Duško Pašić (27'), Srbija, 2024. Svetska premijera.
reKAPITULACIJA (selekcija: dokumentarni film do 50 min.) / r. Filip Markovinović (45'), Srbija, 2023.

17:00 DOMAĆI TAKMIČARSKI PROGRAM
Sjajne niti (selekcija: eksperimentalni film) / r. Danilo Lazović (5'19''), Srbija, 2023. Svetska premijera.
„Stvaranje” - Prvi kosmos (selekcija: animirani film) / r. Jelena Bešir (7'15''), Srbija, 2022.
Flašaroši (selekcija: dokumentarni film preko 50 min.) / r. Nemanja Vojinović (84'), Srbija, Slovenija, 2023.
 
20:30 DOMAĆI TAKMIČARSKI PROGRAM
Nikola Pilić – Legenda (selekcija: dokumentarni film preko 50 min.) / r. Željko Mirković (62'), Srbija, 2024. Regionalna premijera.
Mamula All Inclusive (selekcija: dokumentarni film preko 50 min.) / r. Aleksandar Reljić (58'), Srbija, 2023.



 
AMERIKANA

19:30 DOMAĆI TAKMIČARSKI PROGRAM
Vuk (selekcija: dokumentarni film do 50 min.) / r. Bo Stamatović (11'11''), Srbija, 2023. Svetska premijera.
Deca ne plaćaju (selekcija: kratkometražni igrani film) / r. Sara Kolar (14'56''), Srbija, 2023. Svetska premijera.
Reumor (selekcija: dokumentarni film do 50 min.) / r. Andjela Bucalović (28'17''), Srbija, 2023.
Korak nazad (selekcija: kratkometražni igrani film) / r. Sofija Nedeljković (23'13''), Srbija, 2023.
 
21:30 DOMAĆI TAKMIČARSKI PROGRAM
Duhovi na mojim leđima (selekcija: kratkometražni igrani film) / r. Nikola Stojanović (15'15''), Srbija, 2023. Beogradska premijera.
Mamut (selekcija: kratkometražni igrani film) / r. Đorđije Petrović (19'46''), Srbija, 2023. Beogradska premijera.
Ostajem ovde (selekcija: dokumentarni film do 50 min.) / r. Aleksandar Lazarević (26'40''), Srbija, 2024. Svetska premijera.




Cena ulaznica su 350 i 500 dinara, dok studenti filmskih akademija, kao i do sada, uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije.
 
U holu ispred sale Amerikana biće održane i tribina povodom 80 godina Filmskih novosti (18h) sa direktorom ove institucije, Vladiirom Tomčićem; kao i tribina UFUS AFA zaštite (19h), na kojoj će učestvovati: Srđan Dragojević, reditelj, Stefan Đelineo, direktor UFUS AFA zaštite i Stevan Pajović, advokat i stručnjak za autorsko pravo.

U Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirokova 1) biće održani omaž programi posvećeni Miroslavu Lj. Jeliću i Milenku Štrpcu.

среда, 27. март 2024.

Svečano otvoren 71 Martovski festival u Domu omladine Beograda

 



U prepunoj Velikoj sali Doma omladine Beograda sinoć je svečano otvoren 71. Martovski festival i uručena je Nagrada za životno delo, legendarnom filmskom umetniku Lordanu Zafranoviću. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma do 30. marta publici će predstaviti bogat takmičarski i revijalni filmski program, ali i mnoštvo pratećih sadržaja – radionica, tribina, promocija.

Festival je otvorila Nataša Mihailović Vacić, sekretarka za kulturu grada Beograda, koja je naglasila da je Martovski manifestacija od izuzetnog značaja za Beograd, jedan od najuzbudljivijih događaja iz filmske umetnosti, te da predstavlja jedan od simbola Beograda. 

“Film ima moć da nas pokrene, inspiriše i, što je najvažnije, da nas ujedini kao zajednicu. Ovogodišnja selekcija pruža nam priliku da zavirimo u intimne priče i da saznamo o naporima i strastima koje su oblikovale živote glavnih aktera tih priča. Neka nam ova manifestacija bude podsetnik na važnost raznolikosti i bogatstva ljudskih iskustava”, rekla je Mihailović Vacić i proglasila 71. Martovski festival otvorenim.




Umetnički direktor Martovskog festivala Dejan Dabić uručio je Nagradu za životno delo, scenaristi i reditelju Lordanu Zafranoviću, ističući kako je Zafranović laureat koji svakoj nagradi koju dobije daje i deo sopstvene vrednosti i značaja. Dabić je rekao da je ime Lordana Zafranovića neraskidivo vezano za istoriju ove manifestacije, na kojoj je prikazao svoj prvi film 1966. godine, a 2019. godine predstavio stoti, dok između stoji jedna blistava karijera u kojoj su se nizala remek dela u kratkom metru, dokumentarnom i celovečernjem igranom filmu.

Lordan Zafranović zahvalio je na ovom važnom priznanju i rekao da ga posvećuje svim svojim živim i preminulim kolegama i saradnicima, koji su prkosili i borili se filmom za slobodu i protiv zla. 


„Film je kolektivna umetnost, bez njih ne bi postojao nijedan film. Imao sam priliku da radim sa entuzijastima, sa njihovom energijom, voljom da se prkosi i udari snažno na sve one koji nas muče i doveli su nas do nekog gađenja, zla. Njima posvećujem nagradu.“ 

Zafranović je poručio da je istorija filma istorija našeg postojanja: “Film ostaje, zato je naša odgovornost strahovito važna, da govorimo istinu“, istakao je ovogodišnji laureat Nagrade za životno delo Martovskog festivala. 




Najdugovečniji festival u Srbiji i regionu ove godine trajaće 5 dana i biće u znaku priče o malim ljudima koji su i našim klasicima i savremenim autorima uvek bili najzahvalniji junaci, ali će biti reči i o sportskim i muzičkim veličinama koje su obeležile prostor, ne samo naše zemlje, nego i čitavog regiona. U takmičarskom programu biće prikazano 98 filmova, od kojih je čak 80 premijera. Dodela nagrada najboljim filmovima i autorima biće održana na svečanom zatvaranju festivala, 30. marta od 19h u Domu omladine Beograda.  Pored takmičarskog, Martovski festival imaće tradicionalno i raznovrstan revijalni filmski program podeljen u celine „Svetska panorama“„Regionalna panorama“ i „Domaća panorama“, sa mnogim ekskluzivnim premijerama. Kao i do sada, planirani su brojni razgovori sa autorima i gostima festivalastručni programi i tribine za profesionalce i studente, master-klasovi, promocije knjiga i drugi prateći programi.




Na programu drugog dana 71. Martovskog festivala danas će, pored takmičarskog programa, biti održana svetska premijera dokumentarnog filma “Buntovnik sa razlogom: Nikola Stojanović (1942 – 2021)”, koji je o ovom istaknutom scenaristi, reditelju, kritičaru, publicisti i pedagogu snimio njegov sin Srđan. Svetsku premijeru imaće i dokumentarno ostvarenje autora Jasmina Durakovića“Posljednja YU dokumenta” - priča o najvećoj izložbi savremene likovne umetnosti u bivšoj Jugoslaviji održanoj o sarajevskoj Skenderiji.

U sali Amerikana od 15.30h prikazuju se filmovi sa izdanja Srpski animirani film 6 / 2000 - 2006 (Urednici Božidar Zečević i Rastko Ćirić) i izbor filmova “Veterani srpske animacije” (Urednik: Snežana Vasilijana Trstenjak). O oba ova izdanja biće održan i razgovor, sa početkom u 17.30h u holu ispred Amerikane, dok će izložba autorke Snežane Vasilijane Trstenjak, "Veterani srpske animacije" biti otvorena u 18h u holu ispred Velike sale.

Publika Martovskog će danas od 17.30h u sali Amerikana moći da pogleda i izbor filmova sa GRAFEST-a u Gračanici: Uprkos svemu / r. Goran Avramović (50'43''), Na veslu priča: Pozdrav pesniku / r. Rastko Šejić (30'14''), A Istok reka teče / r. Jelena Radenović (30'40''.

Ulaznice za projekcije na 71. Martovskom festivalu su u prodaji na Blagajni Doma omladine Beograda, putem eFinity prodajne mreže i onlajn. Cena ulaznica su 350 i 500 dinara, dok studenti filmskih akademija, kao i do sada, uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije.

уторак, 26. март 2024.

Premijera drame Tenesi Vilijamsa STAKLENA MENAŽERIJA u Madlenianumu

 


80 GODINA OD PRAIZVEDBE DRAME TENESI VILIJAMSA STAKLENA MENAŽERIJA

Subota, 30. mart u 20.00 časova, Mala scena Opere i teatra Madlenianum

U godini kada čitav svet slavi 80 godina od praizvedbe drame STAKLENA MENAŽERIJA, genija američke dramaturgije Tenesi Vilijamsa, Opera i teatar Madlenianum se pridružuje jubileju i na svoju Malu scenu postavlja komad koji će se premijerno izvesti 30. marta u 20 časova, u prevodu režiji, scenografiji i izboru muzike Ivane Vujić.




Lik Lore Vingfild Tenesi Vilijams je stvorio inspirisan svojom sestrom i delo zasnovao na priči o njihovoj porodici, a svojom iskrenošću i snagom osvojilo je pozorišne scene širom sveta još pre 80 godina kada je napisano i blista jednakim sjajem do danas.

U to vreme mladi pisac - početnik uputio je gledaoce na drugačije, osetljivije ljude, na ljude koji su krhki poput staklenih figurica, a koje svet uglavnom ne vidi ili ne želi da vidi. Tamara Aleksić je istakla da je svoj lik gradila tako da ne izaziva sažaljenje, nego kao neko ko na svoj način ostvaruje svoje bivstvovanje.



U prevodu, izboru muzike, scenografiji i režiji Ivane Vujić Staklena menažerija, kao tekst Tenesi Vilijamsa i kao ova predstava, traganje je za sopstvenim smislom, kao i smislom ljubavi, reči su rediteljke. Ivana Vujić predala je uloge izuzetnom glumačkom timu i sa njima sarađivala u najlepšem nadahnuću i posvećenosti. Loru tumači Tamara Aleksić koja je donela autentičnu tananost u nebrojeno nijansi crpeći stvaralački nektar iz dramskog dela, poimanja rediteljskog koncepta i ličnog doživljaja sveta drugačijih ljudi; Tamara je uspešno uspostavila krhku Loru kao stub cele priče i učinila da sagledamo Lorinu snagu. Lori namenjenog mladića Džima igra mudro Nikola Rakočević odenuvši grubost lika u toplinu i osmeh, dajući celokupnoj predstavi da kroz njega upoznamo čitav jedan drugi svet koji postoji van porodice Vingfild, svet poslovnosti, kalkulacija, šablona i mode. Ognjen Malušić kao Lorin brat Tom, u kojem se zapravo krije sam pisac Tenesi Vilijams, doneo je ubedljivo mladog čoveka koji je u teškim životnim okolnostima sačuvao u sebi ljubav za bližnje i odgovornost, ali je u neprestanoj ličnoj borbi i rastrzanosti između svojih snova i realnosti. I konačno raskošan lik Amande Vingfild, samohrane majke Lore i Toma, igra Borjanka Ljumović koja je stvorila ženu borca kakva se može sresti samo u kontekstu sveta „staklenih“, jer njena Amanda je izgubila kompas za snalaženje u svetu van svoje porodice, ali je neki drugi unutrašnji kompas evidentno (čas kroz bure, čas kroz mir) vodi da se snagom ljubavne posvećenosti bori za svoju decu.



„Ovi glumci i glumice su stvaraoci izuzetnog dara, osobenog ličnog ja, visoke pozorišne i životne etike. Različiti i osobeni sa velikom snagom grade likove od stakla: Amandu, Loru, O Konora, Toma”, naglašava rediteljka. Ivana Vujić je u svojoj Staklenoj menažeriji (šestom komadu koji postavlja u Madlenianumu) i autor scenografije i izbora muzike što je rezultiralo još kompletnijim autorstvom, a kreirala je, osim rešenjima u glumačkoj igri i audio-vizuelnim sredstvima koja donose kontrast između sivog tihog sveta materijalnog siromaštva i ružičastog navodno rajskog u kojem se pleše uz moderne ritmove i gde zveckaju novčići. Stalni autori saradnici Ivane Vujić čine svakako važno uporište projekta: Slavenka Milovanović dramaturg, Dušica Knežević kostimograf, Svetlana Volic autor videa, Ljiljana Mrkić Popović autor scenskog govora, Marija Milenković autor scenskog pokreta i Srđan Jovanović dizajner svetla.




„Radosna sam zato što mi je pružena mogućnost da radim u Operi i teatru Madlenianum, u blistavom prostoru koji je osnovala i brižljivo čuva jedna od najvećih srpskih dobrotvora gospođa Madlena Zepter. Lakše mi je da se identifikujem u ovom komadu sa ljudima koji su uplašeni životom, ti naizgled slabi ljudi su suštinski jaki. Rediteljski koncept i kompozicija, kao i rediteljska opredeljenost ka žanru i scenskom liku i mreži scenskog lika kao i modeli radnje sigurno da su važni i noseći stubovi predstave, ipak poput Tenesi Vilijamsa i ja uzvikujem: „Najvažnija je radost i strast stvaranja.”



Reprize komada su 1. i 13. aprila.

Režija, prevod, scenografija i izbor muzike Ivana Vujić




Igraju: Borjanka Ljumović, Tamara Aleksić, Ognjen Malušić, Nikola Rakočević

POČINJE 71. MARTOVSKI FESTIVAL!

 




Martovski festival – 71. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Beograd, biće svečano otvoren 26. marta u 19 časova u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent događaja. Na svečanom otvaranju biće uručena nagrada za životno delo Martovskog festivala Lordanu Zafranoviću i priređena svetska premijera dugometražnog dokumentarnog filma „Sanjalice“ reditelja Vladimira Petrovića, o istoimenom ženskom bendu iz Beograda, najstarijem te vrste na Balkanu, koji je bio aktivan sredinom šezdesetih godina prošlog veka u regionu.

Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu, prošle godine obeležio je 70 godina od osnivanja, jubilej kakav do sada nije imao nijedan filmski festival u Srbiji i regionu. Ove godine trajaće 5 dana i biće u znaku priče o malim ljudima koji su i našim klasicima i savremenim autorima uvek bili najzahvalniji junaci, ali će biti reči i o sportskim i muzičkim veličinama koje su obeležile prostor, ne samo naše zemlje, nego i čitavog regiona.

Martovski festival tradicionalno predstavlja bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorijadokumentarni film do 50 i preko 50 minutaeksperimentalni film i video artanimirani film i kratki igrani film. Od pre dve godine u međunarodnom takmičarskom programu zastupljeni su svi rodovi kratkometražnog filma. U takmičarskom programu biće prikazano 98 filmova, od čega je čak 80 premijera: svetskih, regionalnih, srpskih, festivalskih… Pored takmičarskog, Martovski festival imaće tradicionalno i raznovrstan revijalni filmski program podeljen u celine „Svetska panorama“„Regionalna panorama“ i „Domaća panorama“, sa mnogim ekskluzivnim premijerama. Kao i do sada, planirani su brojni razgovori sa autorima i gostima festivalastručni programi i tribine za profesionalce i studente, master-klasovi, promocije knjiga i drugi prateći programi.

Ulaznice za projekcije na 71. Martovskom festivalu su u prodaji na Blagajni Doma omladine Beograda, putem eFinity prodajne mreže i onlajn. Cena ulaznica su 350 i 500 dinara, dok studenti filmskih akademija, kao i do sada, uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Beograd. 


PROGRAM ZA UTORAK, 26. MART 2024




VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA

15:00 DOMAĆI TAKMIČARSKI PROGRAM 1
Ulice Beograda, noć / Streets of Belgrade, Night / (selekcija: eksperimentalni film) / r. Zoran Saveski (10'29''), Srbija, 2024. Svetska premijera.
Vedro Nebo / Clear Sky / (selekcija: kratkometražni igrani film) / r. Milica Mitra Cvetković (25'25''), Srbija, 2023.
Ti još razmišljaš o tome? / You're Still Thinking About That? / (selekcija: dokumentarni film do 50 min.) / r. Sara Kecman (18'55''), Srbija, 2023. Svetska premijera.
Dan za nas / A Day For Us / (selekcija: kratkometražni igrani film) / r. Tamara Kostrešević (29 minuta'), Srbija, 2023. Beogradska premijera.

17:00 DOMAĆI TAKMIČARSKI PROGRAM 2
Mahnitanje bolesnog srca
 / Heartsick Raving / (selekcija: eksperimentalni film) / r. Katarina Kovjanić (48''), Srbija, 2023. Beogradska premijera.
5/3/0  (selekcija: kratkometražni igrani film) / r. Danilo Stanimirović (15'52''), Srbija, 2023.
Idu dani / Uploaded Memories / (selekcija: eksperimentalni film) / r. Igor M. Toholj (18'30''), Srbija/Hrvatska, 2023. Srpska premijera.
[Ne]povezani / [Dis]connected / (selekcija: kratkometražni igrani film) / r. Isidora Bulatović (28'44''), Srbija, 2023. Srpska premijera.
Svetlost i senke: I umetnike ubijaju zar ne? / Lights and Shadows: They Shoot Artists, Don't They? / (selekcija: dokumentarni film do 50 min.) / r. Dragoljub Dragan Elčić (29'52''), Srbija, 2023. Beogradska premijera.

19:00 SVEČANO OTVARANJE 71. MARTOVSKOG FESTIVALA
Dodela Nagrade za životno delo Lordanu Zafranoviću
Sanjalice
 / The Dreamers / (selekcija: dokumentarni film preko 50 min.) / r. Vladimir Petrović (69’), Srbija, 2024. Svetska premijera

21:30 DOMAĆI TAKMIČARSKI PROGRAM 3
Vajldstar / Wyldstar / (selekcija: animirani film) / r. Rastko Milojković (21'35''), Srbija, 2024. Svetska premijera.
Blago nama / Lucky Us / (selekcija: dokumentarni film do 50 min.) / r. Vanja Vujin (9'52''), Srbija, 2023. Srpska premijera.
Od avlije do sokaka / Danglers / (selekcija: dokumentarni film do 50 min.) / r. Miodrag Savić, Marija Ritan, Andrijana Jelić (13'13), Srbija, 2024. Svetska premijera.
Procenti života / Percents of Life / (selekcija: dokumentarni film do 50 min.) / r. Vladimir Perović (18'40''), Srbija, 2023. Srpska premijera.
Kuda Ideš? / Quo Vadis? / (selekcija: kratkometražni igrani film) / r. Veljko Tešić (27'27''), Srbija, 2023. Beogradska premijera.
(Re)evolucija 2.0 / U potrazi za Kiborgom / (Re)evolution 2.0 / Cyborg quest / (selekcija: dokumentarni film preko 50 min.) / r. Darko Štetin, Dragan Ilić (63'), Srbija, 2022.

SALA AMERIKANA DOMA OMLADINE BEOGRADA

15:30 DOMAĆA PANORAMA
Trka na kraju sveta / Atacama Desert Run / r. Galeb Nikačević Hasci-Jare (96’), Srbija, Festivalska premijera

17:30 MEĐUNARODNI TAKMIČARSKI PROGRAM 1
Zima / (selekcija: međunarodni animirani film) / r. Tomek Popakul, Kasumi Ozeki (26'), Poljska, 2023. Srpska premijera.
Holivud / Hollywood / (selekcija: međunarodni kratkometražni igrani film) / r. Leni Gruber, Alexander Reinberg (27'), Austrija, 2022. Srpska premijera.
Postaje modro / It Turns Blue / (selekcija: međunarodni kratkometražni igrani film) / r. Shadi Karamroudi (15'5''), Iran, 2022. Srpska premijera.
Televizija iznenada / Suddenly TV / (selekcija: međunarodni dokumentarni film) / r. Roopa Gogineni (18'41"), Sudan, Katar, 2022. Srpska premijera.

19:30 MEĐUNARODNI TAKMIČARSKI PROGRAM 2
Y / (selekcija: međunarodni animirani film) / r. Matea Kovač (6'33''), Hrvatska, 2023. Festivalska premijera.
Svetlo, zaštiti me od zaborava / Light, Protect Me from Oblivion / (selekcija: međunarodni eksperimentalni film) / r. Bill Royer (7'), Sjedinjene Američke Države, 2023. Evropska premijera.
Šnicla / The Steak / (selekcija: međunarodni kratkometražni igrani film) / r. Kiarash Dadgar (8'), Iran, 2023. Srpska premijera.
Superdupermegagigasingle / (selekcija: međunarodni kratkometražni igrani film) / r. Håkon A Olavsen (29'), Norveška, 2022. Regionalna premijera.
Piblokto / (selekcija: međunarodni dokumentarni film) / r. Anastasia Shubina, Timofey Glinin (37'), Rusija, Sjedinjene Američke Države, 2023. Srpska premijera.
Sirijski kosmonaut / The Syrian Cosmonaut / (selekcija: međunarodni dokumentarni film) / r. Charles Emir Richards (12'50"), Turska, 2022. Srpska premijera.

21:30 MEĐUNARODNI TAKMIČARSKI PROGRAM 3
Šolje čaja / Teacups / (selekcija: međunarodni animirani film) / r. Alec Green, Finbar Watson (7'), Australija, Irska, 2023. Srpska premijera.
Zemlja planina / Land of Mountains / (selekcija: međunarodni kratkometražni igrani film) / r. Olga Kosanović (28'), Austrija, Nemačka, 2023. Srpska premijera.
Jutkina nesanica / The Sleeplessness of Jutka / (selekcija: međunarodni animirani film) / r. Maria Gorlich-Opyd (17'), Poljska, 2023. Regionalna premijera.
Cepidlačenje / Split Ends / (selekcija: međunarodni kratkometražni igrani film) / r. Alireza Kazemipour (14'15''), Iran, 2022. Srpska premijera.
Eva / (selekcija: međunarodni dokumentarni film) / r. Olga Smirnova (27'), Rusija, 2023. Srpska premijera.

петак, 22. март 2024.

VIII Dana italijanskog dizajna – Italian Design Day (IDD)

 


Povodom osmog po redu Dana italijanskog dizajna – Italian Design Day (IDD), Ambasada Italije u Beogradu, u saradnji sa Agencijom za promociju spoljne trgovine ICE, Italijanskim institutom za kulturu organizuje događaj Stvaranje vrednosti. Inkluzivnost, inovacija i održivost”, 26. marta 2024. godine, sa početkom u 19 časova, u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu (Skenderbegova 51).

Na izložbi u Muzeju nauke i tehnike će biti predstavljen izbor komadnog nameštaja vodećih italijanskih kompanijaa posebno stolica, u partnerstvu sa kompanijama Artefacto, Alba Dominante, Belgrade Design Market, Mega Concept, Nitea Novolux. Izložba je realizovana u saradnji sa sa Komorom italijansko-srpskih privrednika (CCIS) i Konfindustrijom Srbije i biće otvorena za javnost do 31. marta 2024. godine.

Dan italijanskog dizajna je inicijativa koju promoviše Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje u saradnji sa Ministarstvom kulture, Udruženjem za industrijski dizajn (ADI), Fondacijom Compasso d’Oro, Agencijom ICE, Sajmom nameštaja u Milanu, Trijenalom u Milanu, federacijom Federlegno Arredo, Fondacijom Altagamma i Konfindustrijom. Ovogodišnja tema – Stvaranje vrednosti” – stavlja akcenat na proces stvaranja, koji vodi ka kreiranju „lepih“ objekata industrijskog dizajna sa estetske tačke gledišta, ali i visoke „materijalne“ vrednosti, kao rezultat kvaliteta sirovine i proizvodnih procesa koji kombinuju tradiciju i zanatstvo sa najsavremenijim tehnikama u pogledu tehnologije i ekološke održivosti, čime se ponovo potvrđuje primat Italije u pogledu zanatskog umeća i proizvodnje.

Budući da Muzej nauke i tehnike u svom sastavu poseduje zbirke industrijskog dizajna, zanatstva, arhitekture i graditeljstva, proizašla je saradnja na manifestaciji Dan italijanskog dizajna 2024.

Manifestacija Dan italijanskog dizajna održava se od 2017. godine s ciljem obeležavanja izvanrednosti italijanskog dizajna u svetu kao značajnog sektora italijanske kulture i privrede.

Dizajn u Italiji prožima oblast kulture, umetnosti i filozofije. Njegova savremenost zasniva se na konkretnosti tradicionalnog zanatstva i strastvenom duhu eksperimentisanja. Umetnost i dizajn mogu da koegzistiraju i prosperiraju uz uzajamnu korist zahvaljujući shvatanju po kojem lepota oblika treba da se primeni na proizvode masovne potrošnje. Tehnologija u službi potreba pojedinaca i njihovog zajedničkog življenja i stanovanja bilo je veliko otkrovenje italijanskog dizajna.

Italijanski dizajn je tokom vremena inoviran koristeći nove procese, materijale i tehnologiju. Karakteriše ga stalno obnavljanje tema i shema zahvaljujući kreativnosti autora i podsticajima klijenata. Inventivnost i originalnost u projektovanju, kvalitet upotrebljenih materijala, brižljiva izrada predmeta, proizvodni proces koji vodi računa o životnoj sredini, kao i o proizvođaču i korisniku, zatim vrlo visok nivo grafike pakovanja i reklame jesu karakteristike koje su italijanski dizajn učinile čuvenim, prestižnim i prepoznatljivim u svetu.


Opis odabranih eksponata sa izložbe:


Masters stolica je omaž trima stolicama simbolima, u interpretaciji kreativnog genija Starcka. “Serie

7” Arnea Jacobsena, “Tulip Armchair” Eera Saarinena i “Eiffel Chair” Charlesa Eamesa, prepliću svoje

prepoznatljive siluete u vijugavi hibrid, dajući život originalnom i zadivljujućem stapanju stilova.

Lagana i praktična, Masters se može koristiti i na otvorenom. Za postizanje posebnog efekta,

dostupna je i sa metalik završnim obradama.


Louis Ghost stolica ( transparentna ) je najhrabriji primer u svetu ubrizgavanja polikarbonata u jedan kalup. Sedište inspirisano

linijama fotelje Luja XV, ideotipom baroka, koje je Philippe Starck uspeo da reinterpretira kako bi

zadivio, uzbudio i fascinirao. Uprkos svom kristalnom izgledu, Louis Ghost je stabilna i otporna, na

udarce i vremenske uslove. Mogu se složiti 6 stolica, jedna na drugu. Proizvod sa snažnom harizmom i

zapaženom estetikom, koji se može uklopiti u bilo koji kontekst, u stan ili kancelariju.



RABBIT CHAIR

Dizajner: Stefano Giovannoni

Rabbit je grupa proizvoda koja je za kratko vreme zadobila veliku popularnost, trik iz šešira Stefana

Điovanonija - stolica koja je postala pop ikona, simbol ljubavi, dobre sreće i lepih želja. Zec, nežna,

stidljiva životinja je silueta sedišta a njegove uši su naslon. Dizajnirana je u dve varijante – za odrasle i

za decu. Postoje različite varijante završnica i veliki izbor boja.


Fotelja Melania - krasi je savremeni dizajn, meko i udobno sedište i zaobljeni naslon za glavu

- Sto Richard - mali sto sa metalnom bazom i mermernom pločom

- Stolica Dorian - elegantna tapacirana stolica sa bazom od bukve