петак, 6. јун 2014.

Čarobnjak u Beogramskom dramskom pozorištu




U Beogradskom dramskom pozorištu gostovalo je Narodno pozorište Sombor sa predstavom "Čariobnjak".

Komad napisan u slavu Tomasa Mana, pomešan biografskim činjenicama i ficijom, vodi vas kroz život svetski priznatog pisca, dobitnika Nobelove nagrade, i prikazuje dve strane medalje iste ličnosti: ugled i lični uspeh sa na jednoj, i ličnu nesreću na drugoj strani. Radnja komada obuhvata period od 1891. godine, kada je Man bio đak i imao petnaest godina, do 1949. godine, kada je njegov sin Klaus izvršio samoubistvo. 


Na sceni se pojavljuje Svetozar Cvetković sa tabletom u ruci. Već je čovek u godinama i ne vidi dobro. Trebaju mu naočari. Velikodušno mu ih nudi Voja Brajović iz prvog, štreberskog reda. 

„Pa onda ti pročitaj!“

šeretski mu uvali posao Cvetković. A po okončanoj drami, Brajović mu umesto tableta dodeli nagradu. Ehhh, ti glumci...


Naizgled biografska, ova drama, osim činjenica, zasnovanih na motivima Manovog književnog dela i istorijskim podacima o njegovom životu, u sebi meša biografske činjenice i fiktivne događaje, kao i likove. Ova predstava nije koncipirana kao biografija Tomasa Mana već kao pozorišna igra. U njoj je gledalac, od samog početka, aktivni učesnik. 


 Ovaj komad je autentična priča koja ne govori samo o Tomasu Manu i njegovom delu „Toniju Kregeru”, već postavlja i pitanja koja su duboko ljudska. U predstavi igraju: Svetozar Cvetković, Saša Torlaković, Radoje Čupić, Tatjana Šanta, Marko Marković.

„Već neko vreme nalazim inspiraciju u višeznačnosti koja nastaje kada jedan glumac bez ikakve fizičke transformacije uzima na sebe i druge uloge. Ova predstava ne imitira stvarnost i stvarne događaje, već na neki drugi način priča priču, pozivajući se na gledaočevu spremnost da ne dobije sve “na tanjiru” već da zamišlja, shvata, dešifruje i time zapravo aktivno učestvuje u nastajanju predstave. Upravo taj gledalac je najveća snaga i moć pozorišta i molim ga da nam pomogne da izgradimo i ovu predstavu“, istakao je između ostalog Boris Liješević.


Maestralna gluma Svetozara Cvetkovića, koji tumači Getea, sjajna rola Saše Torlakovića u ulozi Mana, te ostatak somborske trupe daju pečat "Čarobnjaku koji je pobrao mnogo prestiznih nagrada za 2013 godinu.


Sterijina nagrada za najbolji tekst i glumca, koju je dobio Saša Torlaković, nagrada "Milos Zutic", nagrada "Bojan Stupica za izuzetnu režiju Borisu Liješeviću kao i nagrada na MESS festivalu Sarajevo.



Odlomak iz predstave možete pogledati ovde 


Režija: Boris Liješević
Scenograf: Miša Keskenović
Kompozitor: Aleksandar Kostić
Kostimograf: Mirna Ilić
Dramaturg: Branko Dimitrijević
Uloge tumače: Saša Torlaković, Svetozar Cvetković, Radoje Čupić, Tatjana Šanta Torlaković i Marko Marković.

Нема коментара:

Постави коментар