среда, 3. јануар 2024.

Prednovogodišna Stereo MC`s đuska u Luci -ajmo da ludujemo!

 


Nekada sam u beogradsku luku dolazio ne bi li preuzeo sa carine muzičku liniju. I večeras u prednovogodišnje veče povod je bila muzika koja pokreće na ples, ona koja kruniše dobar provod i slavlje. Ovaj put uživo. Posle prigodnog zagrevanja u vidu intro seta Darrena Emersona na scenu izlaze zvezde večeri sastav Stereo MC's. Stižu nam posle pet godina pauze.



Stereo MC’s su osnovani sredinom osamdesetih, bazirajući svoj zvuk na elektronici i hip hopu. Pored prvog vinil izdanja, počekat karijere ovog legendarnog benda obeležilo je i osnivanje nezavisne diskografske kuće G Street Records, u okviru koje su sarađivali sa mnogim britanskim i američkim hip hop izvođačima, među kojima su i Jungle Brothers.



Već sa prvim taktovima podigli su na noge i razmrdale beogradsku publiku željnu zabave uz svoje hitove iz bogate četrdesetogodišnje karijere tokom koje su sarađivali sa mnogim zvezdama, a neki od njih su Madonna, U2, Queen, Latifah. No i odbijali su i to potpuno sumanuto; da remiksuju Massive Attack i Dejvida Bovija i produciraju album Robija Vilijamsa.



Ne zna se koja je numera naišla na veće odobravanje publike počev od „Step It Up“, „Creation“, „Elevate My Mind“ preko „Connected“ i „Sofisticated“ do „Deep Down And Dirty“, „Fade Away“.

Robert Birch i Nick Hallam privukli su pažnju kritike i publike već svojim debitantskim albumom "33-45-78" iz 1989. godine, objavljenim za čuvenu izdavačku kuću Island/4th and Broadway.




Brzo su osvojili svet svojim inovativnim zvukom, što je vodilo ka brojnim turnejama i festivalskim nastupima. Naredne godine, predstavili su "Supernatural". Njihov album „Connected“ iz 1992. postao je globalni hit, prodat je u višemilionskom tiražu i doneo je bendu internacionalnu slavu. Smatra se jednim od najboljih izdanja u istoriji savremene muzike, dosegao je drugo mesto na UK top listi najboljih albuma i osvojio čak dve prestižne BRIT nagrade i to za najbolju grupu i album, a našao se i u knjizi „1001 album koji moraš da čuješ za života“. Hip hop dvojac poslednji studijski album, “Emperor’s Nightingale” objavio je 2011. godine. Prošle godine u 64. godini života preminuo im je bubnjar, Owen If.

Sama pesma „Connected" nastala je nakon celodnevnog rada. Nik „The Head“ je otišao da spava, a Rob je ostao celu noć i zabavljao se na danas gotovo neupotrebljivim mašinama, počev od komodora do raznih kasetofona. Lepio je, sekao, brisao, udarao ritam i stvorio bit i melodiju koja će ostati za sva vremena. Nakon njegovih rap linija stiglo je proviđene u vidu anđesokog vokala Ket Kofi koja je otpevala svoj deo pesme. Pesma ima univerzalnu temu i poziva na spajanje i mir jer i tad, kao i danas, svet je bio jedno čudno i mračno mesto prepuno sukoba. Stvarnost je bila siva, a oni su želeli da je oboje svojom muzikom. Iako je ideja za pesmu o jedinstvu bila spontana, ona je u velikoj meri u skladu sa misijom grupe.

Britanska elektro dance atrakcija Stereo MCs bila je jedan od prvih stranih bendova koji su stigli u Srbiju nakon 5. oktobra 2000. Bili su i na Beer Festu 2017. i na prednovogodišnjoj žurci ispred Narodne skupštine, godinu dana kasnije.  Evo ih opet po izuzetnom, lepom skoro prolećnom vremenu ovaj put u hangaru u Luci Beograd.


Beogradsku publiku zahvaljujući organizatoru Strangefearu počastili su zaraznim ritmom koji je neprekidno terao na igru i čak dva bisa sa po par numera. Snagu ovom sastavu svakako daje i harizmična Ket Kofi, kako svojim moćnim glasom tako i sa neprekidnim plesom i animacijom publike. Rob leti s jedne strane scene na drugu, zalazi do publike, pa dolazi do muziara, repuje stihove, parole i svoje životne filozofije preko matrica, ali te matrice su i funk, i electro, a neretko odu i u nešto brže i tvrđe. Odlična organizacija uspešno je upriličila veče preputno pozitivne energije, ritma i plesa što je bio sasvim prigodan šlagvort za novogodišnje slavlje




Kao to rekoh publiku je zagrejao ovih dana  ovde odomaćeni, Darren Emerson. Čuveni producent, DJ i nekadašnji član sastava Underworld, jedna je od najuticajnijih figura na elektronskoj muzičkoj sceni, koji je u samom srcu industrije više od 30 godina.

Proveo je čitavu deceniju u kultnom elektronskom sastavu Underworld, nakog čega je nastavio da pomera granice solo karijerom. Producirao je albume i singlove koji su imali platinaste tiraže, prvo sa Underworldom i pesmom „Born Slippy“ koja je obišla svet kao soundtrackfilma „Trainspotting“, prodata je u više od milion primeraka i postala je rejv himna, a zatim i sa nekim od najuspešnijih DJ mikseva svih vremena za Global Underground, Cream i Underwater. Sarađivao je sa umetnicima kao što su Depeche Mode, Bjork, The Chemical Brothers, Massive Attack, Fatboy Slim i Sasha, a izdanja sa njegovog lejbla Underwater našla su se na samom vrhu UK top lista.


I da sumiramo, odlazimo zadovojni  dalje u ritmu u toplu beogadsku decembarsku noć, 30-tog posle tako dobrog provoda koji toliko podigne lestvicu, da bi je ona najluđa noć preskočila.

Нема коментара:

Постави коментар