понедељак, 11. март 2024.

71. MARTOVSKI FESTIVAL: SELEKCIJA KRATKOG IGRANOG FILMA

 


Martovski festival – 71. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Beograd, biće održan od 26. do 30. marta 2024. godine u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent događaja.


Martovski festival tradicionalno predstavlja bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do 50 i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film.

Selekciona komisija domaćeg takmičarskog programa radila je u sledećem sastavu: prof. dr Ivana Kronja (filmolog), Saša Radojević (filmski kritičar, reditelj i scenarista), prof. Milan Nikodijević (filmski producent, scenarista i reditelj) i mr Sead Šabotić (reditelj, scenarista, saradnik u nastavi na Fakultetu dramskih umjetnosti Cetinje, Crna Gora).

Trinaest filmova selektovano je u takmičarsku kategoriju kratkog igranog filma, a čak deset  njih imaće neku vrstu premijere baš na 71. Martovskom festivalu.




Svetsku premijeru imaće film "Deca ne plaćaju" (2023 / 14’ 56’’) po scenariju i u režiji Sare Kolar, u kojem uloge tumače Aleksandar Dimitrijević, Antonio Scarpa, Marawan Bilal i Benžamin Dinić. Migrantska kriza je u jeku, a Balkan je neizbežna stanica u pohodu emigranata na Evropu. Mirko, Srbin po nacionalnosti, izuzetno osetljiv po pitanju verske i nacionalne tolerancije, dobija ponudu koja mu je gotovo neophodna kako bi rešio svoje finansijske probleme.




Publika Martovskog festivala prva na svetu videće i ostvarenje autora Željka Stanetića "Milena" (2024 / 24’ 35’’). U proleće 1995. godine, Milena i Stevan beže iz ratom zahvaćene Hrvatske u Srbiju. Dvadeset godina kasnije, sećanje na njihovo iskustvo beleži novinarka koja istražuje izbegličke priče, ne sluteći da će ovaj intervju biti drugačiji od ostalih koje je do sada vodila. U filmu igraju Milica Sužnjević, Igor Greksa, Branka Katić, Aleksandar Đurica, Milica Stefanović i Anton Augustinov.




Film "Ruminate" (Srbija, Poljska / 2023 / 20’ 23’’) u režiji Mine Panjković, koja sa Jodie Baltazar potpisuje i scenario, imaće svoju regionalnu premijeru na 71. Martovskom festivalu. Film govori o Jagodi, koja, kada se suoči sa misterijom pobačaja svoje voljene krave, kreće u potragu za odgovorima u prirodi, što je dovodi do izbora o kojima nikada pre nije razmišljala. Uloge tumače Joanna Gajęcka, Sebastian Słomiński, Sara Tucker, Witold Maliszewski.

Tri kratka igrana filma iz domaćeg takmičarskog programu imače srpsku premijeru na Martovskom festivalu.




U filmu "Ključaonica" (2024 / 20’ 20’’), po scenariju i u režiji Luke Pređe, glavne uloge poverene su Gordani Đokić, Dubravki Glid, Kosti Nikoliću i Denisu Muriću. U bekstvu iz propale ljubavne veze, Hana pronalazi neočekivanu podršku u dečaku Ivu. Jedno drugom pomažu da porastu.




Isidora Bulatović napisala je scenario i režirala film "[Ne]povezani" (2023 / 28’ 44’’). Provokativna objava na Instagramu inicira lavinu reakcija i sastanak sa pratiocem. @buntovna_s_razlogom izlazi iz svoje zone komfora odlaskom u idličnu vikendicu izvan grada. Sama sa dečkom koga jedva poznaje, izaziva sebe da se „konektuje bez konekcije“. Igraju: Isidora Janković, Aleksandar Vučković, Isidora Rajković



"YUGOTRANSPORT – Svi smo mi u istom autobusu" (Nemačka, Srbija / 2023 / 22’ 38’’), film po scenariju i u režiji Borisa Hadžije, govori o vremenu tridieset godina nakon što je Jugoslavija nestala u krvavom sukobu. Radnici iz svih njenih naslednih država ponovo se ujedinjuju. Ali ovog puta ne zbog komunističkih utopijskih ideala, već pod kapitalističkom stvarnošću – u autobusu koji ih vodi na sezonski posao, u novu obećanu zemlju Nemačku. Uloge: Michael Ihnow, Sabrina Noack, Mile Ademović, Tomas Kutinjač, Boris Škorić, Pero Radičić, Siniša Labrović, Boris Žujko, Ivan Rajić, Zdenko Trifković, Mario Gudelj, Branko Velimirov, Christos Papadimitriou, Daniel Mandić.

Na 71. Martovskom festivalu beogradsku premijeru imaće četiri kratka igrana ostvarenja.


"Dan za nas" (2023 / 29’) scenaristkinje i rediteljke Tamare Kostrešević govori o Rastku i Andreju, dvojici veoma različitih dečaka, koji su zaljubljeni u drugaricu iz odeljenja Mariju. Odnos među njima ostaje zategnut sve dok se jednog dana ne dogodi nešto što ih zbliži. U filmu igraju Srđan Kner, Jelena Nedaković i Luka Maljević.




Scenario za film "Duhovi na mojim leđima" (2023 / 15’) napisali su Nađa Petrović i Nikola Stojanović, koji potpisuje i režiju ovog ostvarenja, u kojem uloge tumače Anita Ognjanović, Admir Šehović, Jelena Stupljanin, Miroslav Isaković i Relja Žikić. Tinejdžerka Sara putuje u mali provincijski grad da prisustvuje komemoraciji svoje bake. Mirno selo je okupirano izgradnjom nove pruge. Dok se bori sa svojim strahovima, Sara pronalazi utočište u radniku sa gradilišta.


Veljko Tešić napisao je scenario i režirao film "Kuda ideš?" (2023 / 27’) u kojem se radnja odvija u vreme Jovanovog Otkrovenja, u bliskoj budućnosti. Svet je na ivici propasti. Međutim, dvojica ljudi – otac i sin, dobili su zadatak da pronađu i odnesu svetu relikviju na vrh planine, kako bi spasili svet od nadolazećeg potopa. U filmu igraju  Aleksandar Lazić i Predrag Vasić.



U filmu "Mamut" (2023 / 19’ 46’’) Nebojša dolazi na selo sa ženom i sinom, da proslave rođendan njegove majke. Porodica pokušava da provede miran vikend zajedno, ali je harmonija narušena Nebojšinom skorašnjom ljubavnom aferom. Pokušavaju da razgovaraju, ali kako dan odmiče, sve im je teže da podnesu jedni druge. Scenario i režiju potpisuje Đorđije Petrović, a uloge tumače Vahid Džanković, Jelena Mihajlović, Marko Miljković i Aleksandra Pleskonjić.

Još tri filma koja su ranije prikazivana pred publikom takmiče se u kategoriji kratkog igranog filma na ovogodišnjem Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražinog filma.




FIlm "5/3/0" (2023 / 15’ 52’’) režirao je Danilo Stanimirović, koji je zajedno sa Irenom Parezanović i autor scenarja. Nakon uznemirujuće vožnje u taksiju punom muškaraca, i još gore prve noći sa dečkom nakon rođendana; Saška je prinuđena da se kući vrati sama u autu sa taksistom, koji je ovog puta tera da pređe napred na suvozačko sedište. Uloge: Dostana Nikolić, Nebojša Stanimirović, Ivan Petrušinski.



Ostvarenje
 "Korak nazad" (2023 / 23’ 13’’) govori o Dunji koja dobija otkaz zbog trudnoće. To je vodi na put birokratskih i ličnih problema, zbog kojih mora da preispita svoje okruženje. Dunja mora da pronađe način da stvori bolji život za sebe i za svoje dete – a sve to kroz pesmu. Rediteljka filma je Sofija Nedeljković, koja je sa Nevenom Perlić i scenaristkinja ovog filma, u kojem igraju: Srna Đenadić, Jakov Jevtović, Matija Živković, Sofija Jeremić, Dubravko Jovanović, Miona Marković, Miljana Gavrilović, Zoe Kida, Joakim Tasić, Jovan Jelisavčić




U filmu "Vedro nebo" (2023 / 25’) Nina se vraća u Beograd nakon što saznaje tragičnu vest o smrti svog bivšeg dečka. Kada se sretne sa nekada bliskim prijateljima, shvata koliko su se ti odnosi promenili. U nizu burnih emocija, ona pokušava da se izbori sa nostalgijom i krivicom, prepuštajući se davno zaboravljenom osećaju slobode. Rediteljka filma je Milica Mitra Cvetković, koja  je zajedno sa Hristinom Mitić i autorka scenarija, a uloge tumače Hana Beštić, Mira Janjetović i Đorđe Grgur Živadinović.

Ulaznice za projekcije na 71. Martovskom festivalu su u prodaji na Blagajni Doma omladine Beograda, putem eFinity prodajne mreže i onlajn. Cena ulaznica su 350 i 500 dinara, dok studenti filmskih akademija, kao i do sada, uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije.

Нема коментара:

Постави коментар