Странице

уторак, 16. јул 2024.

Međunarodni foto kolektiv u Gardinovcima




После две и по године припрема, уметничка резиденција Vice Versa Triangle, у сарадњи са удружењем Шајкашка и Филмкултуром, покреће први званични пројекат, међународни фото колектив у селу Гардиновци. Ово је прва радионица те врсте на овој локацији.

 Од 1. до 8. августа 2024. године живот на селу ће се потпуно променити јер ће му се придружити седам фотографа из Србије, Израела, Америке, Русије и Немачке. Током радионице угостиће их мештани у својим домовима, а учесници ће креирати фото пројекат заснован на својим запажањима о животу у селу и околини. Сељани и мештани оближњих насеља биће укључени у развој ових пројеката и постати део њих. 




Кустос и ментор радионице, Сергеј Строитељев, искусни фотограф и професор из Берлина, добитник је многих награда на међународним фото конкурсима. По завршетку пројекта биће уприличено свечано отварање изложбе радова учесника у Дому културе у Гардиновцима на коју су сви позвани.

Поред главног програма, учесници радионице ће одржати радионицу фотографије за мештане Гардиноваца и околних села. Свако може да се пријави, од деце до старијих. Од 2. до 4. августа одржаће се три сусрета, сваки учесник ће добити фотоапарат на коришћење и лекције о основама фотографисања. Најбољи радови мештана биће приказани на отварању изложбе 8. августа заједно са ауторским серијама фотографија учесника. Изложба ће затим путовати у Тител, Нови Сад и Београд.




Vice Versa Triangle је уметничка резиденција основана од стране израелског редитеља Јефима Грабоја који се доселио у Србију са намером да у руралном подручју развија одрживи, некомерцијални културни и образовни простор који негује заједницу, креативност и лични раст.

Филмкултура је удружење за едукацију у области аудиовизуелне уметности које постоји од 2013. године, и које је у оквиру својих програма реализовало бројне филмске радионице за децу и омладину широм Србије, као и различите врсте манифестација посвећених филму.

„Друштво ШАЈКАШКА“ је удружење грађана са седиштем у Гардиновцима које за циљ има очување, развој и промоцију културе географског подручја некада чувене
Шајкашке области.




Нема коментара:

Постави коментар