Странице

четвртак, 1. август 2019.

БАРИЈЕРЕ Сањe Жигић




Препреке, блокаде, ограничења, кочнице, отпор, заврзламе, зачкољице, сметње, спречавање... Све су то синоними за баријере.


Дигиталне графике само су сегмент уметничког истраживачког рада у оквиру овог пројекта. Основни мотив који се приказује јесте мотив баријера, на самом почетку промишљања био је дословно приказан а нешто касније симбол баријера сводим тј. апстрахујем на линеарне репетативне представе и дајем им нове визуелне симболичке, контекстуалне и концептуалне вредности. У одразу друштвене ситуације  проналазим креативан изазов за стварање и овај уметнички истраживачки рад одговор је на свакодневна дешавања и лична искуства. 


Серију радова „Баријере“ започела сам пре 5 година и првобитна идеја била је да се овај пројекат заснива претежно на основним принципима компоновања где су главни носиоци цртеж и боја најдоминантнији. Истраживањем и продубљивањем теме обим интересовања убрзо се проширио и поред основне идеје стварају се и надопуњују нове симболичке и контекстуалне вредности. Мотив баријера на новонасталим радовима логичан су след претходних радова и чине суштински исечак претходне целине. Симболика одређених елемената у раду може да се тумачи на више начина и публици су на тај начин представљене многе теме и само од перцепције публике зависи која ће бити доминантна, а која не.

                                                                                                                        Сања Жигић


Сања Жигић рођена 1985. године у Кикинди. Дипломирала је 2009. године на Академији уметности у Новом Саду, на Катедри за графику у класи професора Звонка Тилића и стекла звање дипломирани графичар и професор ликовне културе. Мастер студије завршила 2011. године у класи код истог професора и стекла звање Мастер ликовни уметник. Била је ментор на ИВ Графичкој колонији „Софија“ у Богданцима – Македонија. Ради у Новом Саду на Академији уметности од 2014. тренутно у звању стручног сарадника на Катедри за графику. Докторске академске студије на ликовном департману АУНС уписала је 2017. Приредила је 15 самосталних и учествовала на више од 100  колективних изложби у земљи и иностранству. Члан је СУЛУВ-а и УЛУС-а.


Нема коментара:

Постави коментар