Странице

понедељак, 25. јун 2018.

Roman "Kvadratni koren iz života" Muharema Bazdulja


Lični bilans, svođenje računa sa nekadašnjim sobom, iz perspektive čoveka koga je slučaj odveo na iste staze kojima se nekada kretao, u isti grad – koji više nije „onaj grad“, kao što i čovek koji ga ponovo posećuje više nije „onaj čovek“. Priča u kojoj se ukrštaju ta dva grada i ta dva čoveka krije se između korica knjige „Kvadratni koren iz života“ Muharema Bazdulja.

Bazdulj je već prepoznatljiv po veštom i uzornom pisanju iz prvog lica jednine, no nijedan njegov prethodni lik nije bio toliko slojevit i kompleksan. Sergej Babić, Beograđanin već dobrano zagazio u pedesete, kreće na put za Tuzlu. Godina je 2014, a on je u Tuzli već jedanput bio, tačno dvadeset godina ranije. Tokom tri sata vožnje, Babić se priseća mnogo dužeg putovanja ka istoj destinaciji i pravi bilans što vlastitog života, što političkih i generacijskih promašaja. Pišući o politici, ali dostojno umetnosti romana, poput Ismaila Kadarea, sa Bolanjovom sposobnošću da prikaže duh vremena kroz opise intelektualnih koterija, Bazdulj je napisao roman koji se brzo čita i dugo pamti.

„‘Kvadratni koren iz života‘ predstavlja pokušaj da se priča o istorijskim turbulencijama i prelomnim godinama kolektivne jugoslovenske sudbine ispriča kroz priču o jednom čoveku, njegovom životu, ljubavima, prijateljstvima, razočaranjima i porazima. Sve što se u romanu događa gledamo njegovim očima. Meni je u procesu pisanja bilo uzbudljivo da uđem u njegove cipele, a priželjkujem da se slična emocija pojavi i kod čitalaca“, rekao je Bazdulj.

Muharem Bazdulj je nagrađivani književnik, novinar i prevodilac. Plodan pisac koji pleni lepim jezikom, erudicijom i veštim vođenjem priče. Anagažovani intelektualac koji se ne libi da iznosi stavove o najrazličitijim i najdelikatnijim pitanjima. Njegovi romani su objavljeni na engleski, nemački, poljski, bugarski i makedonski.

Knjigu „Kvadratni koren iz života“ možete pronaći od utorka 26. juna u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.
 

Нема коментара:

Постави коментар