Странице

субота, 18. новембар 2017.

Venac od trnja za Danila Kiša


Svetski pisac sa ovdašnjih prostora, Danilo Kiš jedan je od najvećih koji su pisali na srpskom jeziku. Njegovo delo svakodnevno se premerava i osvetljava iz različitih uglova. Na raznim svetskim jezicima, na katedrama, institutima i akademijama, neprestano nastaju i objavljuju se nova dela o Kišu i povodom Kiša. Uostalom, već sada je na policama biblioteka više studija o Kišu nego knjiga koje je napisao ovaj romansijer, pripovedač, esejista i pesnik.

Knjiga Milivoja Pavlovića „Venac od trnja za Danila Kiša“, u izdanju Službenog glasnika, 2016, ocenjena je kao dosad najpotpunija biografija velikog pisca, a uz to donosi i inspirativan presek kroz Kišovo književno delo. Zasniva se na u mnogo čemu novim uvidima i dokumentarnoj građi koja ranije nije bila poznata. Osim ostalog, Pavlović je prvi dublje zavirio u Kišovu ličnu biblioteku, pohranjenu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, pre dve decenije, i pomalo zaboravljenu. Osvetljenjem Kišove lektire, uvidom u njegovu mapu čitanja i beleške koje je ostavljao na marginama, u svet ideja koje su ga okupirale od detinjstva i mladosti, moguće je preciznije pratiti njegovu mapu pisanja i nivoe stvaralačke transpozicije nekadašnjih istorijskih, kulturnih, sociopsiholoških i književnih slojeva.

Danilo Kiš rođen je u Subotici 1935. a umro u Parizu 1989. godine. Poslednju deceniju proživeo je u prestonici Francuske. Bio je plodni prevodilac sa francuskog. Sve njegove važnije knjige prevedene su na francuski.

Milivoje Pavlović je profesor Fakulteta za kulturu i medije u Beogradu i književni istoričar. Ovo je njegova petnaesta objavljena knjiga.

 

Učestvuju: Ljubiša Rakić, akademik, Jelena Trivan, gen.dir. Službenog glasnika, Božidar Šujica, pesnik, Milivoje Pavlović, autor

 23 nov 2017 - 19h / Francuski institut u Srbiji, Knez Mihailova 31

Нема коментара:

Постави коментар