Странице

среда, 29. јун 2016.

Dunav za Međunarodni dan Dunava



Pridružujući se obeležavanju 29. juna, Međunarodnog dana Dunava, Arhipelag organizuje specijalnu akciju posvećenu knjigama Klaudija Magrisa, jednog od najboljih poznavalaca istorije i savremenosti Dunava.

Tokom ove akcije članovi Kluba čitalaca Arhipelag i oni koji će to postati ovih dana moći će da kupe knjige Klaudija Magrisa u izdanju Arhipelaga sa popustom od 40% u Klubu čitalaca Arhipelag (Terazije 29/II, svakog radnog dana od 9 do 17 časova) ili posredstvom sajta www.arhipelag.rs ili e-maila: redakcija@arhipelag.rs. Akcija traje do kraja ove nedelje.

Arhipelag je ekskluzivni izdavač dela Klaudija Magrisa na srpskom jeziku. U proteklih nekoliko godina Arhipelag je objavio najpre kratke Magrisove romane Nagađanja o jednoj sablji i Vi ćete, dakle, razumeti, potom roman Drugo more i knjigu novela o Trstu i Mediteranu Mikrokosmosi, da bi objavio i srpski prevod Dunava, jedne od najznačajnijih knjiga savremene italijanske i evropske književnosti. Srpsko izdanje Dunava objavljeno je u prevodu Snežane Milinković.

Prepoznat kao životno delo jednog od vodećih savremenih evropskih pisaca, Magrisov Dunav je velika priča o priča o Evropi na obalama Dunava od Crne šume do Crnog mora, o kulturama koje nastaju na njegovim obalama, o istoriji koja je ostavila svoje tragove, o ljudima koji su dali smisao svom postojanju. Na obalama Dunava se živi i misli, traje i održava vitalizam trajanja, smenjuju događaji i nastaje razumevanje tih događaja. I časovi uzleta i časovi patnje, kako pokazuje istorija Evrope i istorija samog Dunava, intenzivniji su na obalama ove reke. Magrisov roman je veliko i uzbudljivo svedočanstvo o ulozi jedne reke u evropskom iskustvu i stvarnosti, kulturi i istoriji.

Magrisov roman je oblikovan kao književna arheologija Dunava u kojoj priča lucidno i zanosno prati slojeve kulture, istorije, društva, jezika, stvarnosti. Slikajući ljudske sudbine na ključnoj evropskoj reci, kao u istoriji, tako i u savremenosti, Magris je napisao zanosnu, uzbudljivu i nezamenljivu knjigu u kojoj se beskrajno uživa i beskrajno mnogo uči i saznaje o Dunavu. Otkrivajući nam Dunav kao veliku i nikada do kraja ispričanu priču, Magrisova čudesna knjiga je najveći putnički roman moderne književnosti.

Dan Dunava je deo saradnje podunavskih zemalja i obeležava se u četrnaest zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava, kako bi se podigla svest za očuvanje reke i kako bi se apelovalo na racionalnu upotrebu vodenih resursa. U zemljama širom Evrope inicijator obeležavanja Dana Dunava je Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav. Međunarodni dan Dunava obeležava se od 29. juna 2004. godine.

Нема коментара:

Постави коментар