среда, 30. јануар 2019.

BOJE ŠTEKA




Piše: Gordan Gorunović

U furioznom tarantinovskom stilu trojica krimosa "pripravnika" dominiraju scenom skoro 90 minuta, bar ove večeri. Teška priča sa beogradskog asfalta prebačena u napušteni ambar, gde ekipa čuva kontroverznog biznismena u "šteku". 

Na žalost štampa je već dugo puna sličnih priča, s tim što je ovde duhoviti "trijalog" odagnao mučninu same sebe. Glumci lako i nadahnuto nose tekst, svako u svojoj boji.

Povremeno improvizacija nadvlada jako pozitivno i smeh se iz gledališta prenese i na binu. 



Kao u "Uličnim psima" gore pomenutog Kventina, likovi se oslovljavaju svojim bojama. Diskrecija zagarantovana.  Akademija 28, ima priliku da bude svedok svojom punom dvoranom.



Crveni (PETAR STRUGAR)                                                                                                                                                             
Propali je vlasnik kioska brze hrane. Student Pravnog fakulteta, tek devet godina. Živi bez igde ikoga, kao podstanar. Ne izlazi iz kladionice. Dorćolac, bivši amaterski bokser. Samozvani, ali Šef grupe.



Plavi (UROŠ JOVČIĆ)

Nastavnik srpskog jezika, ostao bez posla kao tehnološki višak (mali fond časova). Ima ženu i dvoje dece. Beograđanin, ima o svemu “žvaku” na svaku temu, zato što je sve već negde pročitao, što posebno nervira Crvenog. Čovek koji u “šteku” radi sve što ostala dvojica izbegavaju.




Žuti (ĐORĐE STOJKOVIĆ)

Mašinski tehničar, ostao bez posla posle privatizacije velike firme u kojoj je radio. Živi sa ženom i troje dece i taštom i svastikom. Dete provincije, sa adekvatnim dijalektom. Povremeno od besa i frustracija pulsira kao struna a monolozi o sopstvenoj tragičnosti izazivaju urenebes crnog humora.

Tajkun, Šef, Gazda, Poštar, pas Rambo, Karabatić, žandarmerijski odred, komandir žandarmerijskog odreda – učestvuju, ali se ne pojavljuju…



Ukratko trojica sitnih „kriminalaca“ su angažovana od viših nalogodavca, da odrade jedan dobro plaćen posao. Autsajderi, neprilagođeni u vremenu tranzicije, liberalnog kapitalizma i sistemu koji ne funkcioniše, gde samo politika i kriminal obezbeđuju dovoljno para za noramaln život, ulaze u avantiru, koja će ih (čini im se) dovesti do velike količine novca.



Tekst: Miroljub Nedović Riki
Muzika: NEBOJŠA JAKOVLJEVIĆ – ŠONE / OSVAJAČI
Tonski efekti: VLADIMIR RACKOVIĆ
Scena i kostim: ANA RADOJIČIĆ
Producent Bata Karadžić     
Produkcija FaVI 2018
Premijera – 20. Februar, 2018. Akademija 28
FESTIVALI: Pirot, 2018.
Masukini Dani, 2018.

3 коментара: