уторак, 15. јануар 2019.

PREMINUO MIODRAG RADOVANOVIĆ




Juče je u Beogradu preminuo Miodrag Radovanović, član Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1955. godine. 

Miodrag Radovanović Mrgud je rođen 1929. godine u Čačku. Diplomirao je glumu na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju 1956. godine u klasi profesora Mate Miloševića.

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu, čiji je saradnik, a ubrzo i član postao sredinom pedesetih godina odigravši 106 uloga, nastupio je u nekim od najznačajnijih predstava poput:  Romeo i Julija u režije Mate Miloševića, Otkriće po deobama Dobrice Ćosića (režija Mata Milošević i Predrag Bajčetić), Sartrove Prljave ruke u režiji Bore Draškovića, Hrvatski Faust režija Slobodan Unkovski, Rodoljupci u režiji Dejana Mijača (1986), Buđenje proleća reditelja Harisa Pašovića. Za niz uloga u predstavi koja je snažno obeležila pozorišni trenutak u ondašnjoj Jugoslaviji, Veseli dani ili Tarelkinova smrt u režiji Branka Pleše, sa ostalim članovima ansambla trijumfovao je na beogradskom Bitefu, u to doba prestižnom festivalu Teatar nacija u Nansiju i na festivalu MESS u Sarajevu na kome je Radovanović nagrađen Zlatnim lovorovim vijencem. Tri uloge u jednoj od najdugovečnijih predstava JDP-a, Mletački trgovac u režiji Egona Savina, donela mu je nagradu Ardalion na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda” u Užicu.

Svojim pozorišnim opusom Miodrag Radovanović spojio je sve generacije umetnika od osnivanja ovog pozorišta do danas. 



Igrao je i u ostalim beogradskim pozorištima kao i na neformalnim dramskim scenama.

Bavio se pedagoškim radom kao asistent na FDU kod profesora Mate Miloševića i predavao glumu u Baletskoj školi „Lujo Davičo”.

Na filmu i televiziji je odigrao više od 150 uloga. Veliku popularnost stekao je ulogom Šicera u televizijskoj seriji Salaš u malom ritu, a za istoimeni film dobio je nagradu Srebrna arena na filmskom festivalu u Puli i Veliku povelju Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu, kao  i titulu “glumca godine” po izboru čitalaca TV Revije. Igrao je u preko 500 radio drama. Nosilac je nekih od najviših društvenih priznanja poput Vukove nagrade i Ordena zasluga za narod sa zlatnom zvezdom.  

Datum sahrane i komemoracije biće naknadno objavljeni.

Нема коментара:

Постави коментар