четвртак, 27. децембар 2018.

Tonka Alujević-Od jedra pod kojin san plovila u Galeriji Singidunum




Sinoć u 19 časova svečano je otvorena izložba Tonke Alujević, likovne umetnice performerke,modnog kreatora, novinara, pisaca, moreplovca u galeriji Singidunum (Knez Mihailova 40). 

Izožbu  čini jedinstvena modnu kolekciju, unikatnih haljina nastalih od jedara kojima je plovila svetskim morima i okeanima.

Tonka Alujević rođena je u Hvaru, gde je i odrasla, a zatim se seli u Split, gde upisuje fakultet. Zna da pliva, jedri, roni, planinari, nemirnog je duha, kako se zove i njena emisija na Splitskoj televiziji u kojoj intervjuiše takozvane obične ljude koji vole da putuju.


Autorka o inspiraciji za izložene radove ističe: 


“Morske milje, one okeanske, mediteranske i jadranske potrošile su i umorile jedra. Jedno od njih, ono glavno, godinama će ležati u konobi. Sve do jednog poziva na modnu reviju koja će ga pritvoriti u tačno deset haljina. Kolekcija je nastala u dahu. Sve skice nacrtane su hemijskom olovkom na dlanu. Pucale su igle i konci, poštovale se zakonitosti krojačkog zanata, ali jedro je vodilo igru. Modeli su autentični, na njima je ostala svi nivoi i so, lahori i nevere… tako da u bilo kojoj od ovih haljina slučajni pad u more ženu može učiniti još elegantnijom.”


Izložba je otovrena do 20. januara 2019. Radno vreme galerije je: ponedeljak – petak od  12:00 do 19:00, subotom 10:00-15:00.


Nedeljom galerija je zatvorena.

Нема коментара:

Постави коментар