четвртак, 27. децембар 2018.

Rat i mir u novom izdanju



Remek-delo ruske i svetske književnosti, čuveno po svojoj obimnosti, često se navodi kao jedan od najboljih romana svih vremena. Nastao iz pera velikana ruske književnosti Lava Tolstoja kao stvoren je za ljubitelje životnih priča. Prema istraživanjima, potrebno je više od 30 sati da se Rat i mir u celosti pročita. Roman je 2016. godine i ekranizovan kao istoimena serija u produkciji BBC-ja. Vulkan izdavaštvo prethodno je objavilo i Anu Karenjinu, još jedno Tolstojevo remek-delo.
Rat i mir je neprevaziđeni klasik u kojem Tolstoj daje sliku ruskog društva u Napoleonovo doba i prati živote tri glavna junaka: Pjera Bezuhova, nezakonitog sina seoskog kneza, koji neočekivano dobija pozamašno nasledstvo i titulu; kneza Andreja Bolkonskog, koji napušta porodicu da bi se borio u ratu protiv Napoleona; i Nataše Rostove, prelepe i čarobne devojke koja za Tolstoja predstavlja oličenje savršene žene.
Lav Tolstoj rođen je u staroj plemićkoj porodici u Tulskoj grofoviji, na posedu Jasna Poljana. Još u detinjstvu je naučio francuski, a poznavao je i druge jezike. Ovaj ruski romansijer i mislilac ubraja se u red najvećih umova svetske književnosti. Njegov roman Rat i mir mnogi smatraju nacionalnom epopejom prožetom rodoljubljem i hrabrošću Rusa.

Нема коментара:

Постави коментар