понедељак, 10. децембар 2018.

Premijera predstave “BORILAČKI KLUB”

 
Ponedeljak, 10. i utorak, 11. decembar 2018. u 20:00
Dom omladine Beograda // Sala Amerikana


“Borilački klub”, predstava rađena po motivima istoimenog romana Čaka Palahnjuka, biće premijerno izvedena u ponedeljak 10. i utorak 11. decembra 2018. godine, sa početkom u 20 časova u sali Amerikana Doma omladine Beograda. U pitanju je dvadeset i sedma pozorišna premijera Studija Centar, a reprizna izvođenja zakazana su za sredu 12. decembar  i četvrtak 24. januar 2019. godine, takođe od 20 časova. 

Kultni film, koji je za kratko vreme proglašen jednim od najboljih filmskih ostvarenja svih vremena, bio je pokretački motiv za kreiranje predstave i povezivanje ove neverovatne priče sa današnjim odrastanjem mladih ljudi.



Radnja komada smeštena je na naše podneblje i prilagođena je današnjim tinejdžerima. Srednjoškolac koji je u šestoj godini usvojen, ostaje bez roditelja koji su mu ostavili veliko nasledstvo. Očajan i sam, upada u problem sa nesanicom i počinje da posećuje grupe za podršku obolelima od raka. Tu upoznaje Marlu Singer, štićenicu doma za nezbrinutu decu, još jednu lažnu osobu na pomenutim grupama, koja, opterećena smrću želi izbliza da posmatra poslednje dane života svojih vršnjaka. Međutim, kada se bude povezao sa Tajlerom Dardenom, srednjoškolac biva uvučen u podzemne borilačke klubove, koji će za kratko vreme preuzeti primat u društvu i postati glavni uzroci nasilja na fudbalskim utakmicama, političkim protestima i drugim vandalskim akcijama.  

Pritisnut Tajlerovim uticajem i ophrvan borbom za samokontrolu i očuvanje svoje ličnosti, ovaj srednjoškolac podleže pritisku i uništava svoje kompletno okruženje i sopstveni život.



S obzirom na primetan porast tzv. navijačkih grupa, koje imaju za cilj podsticanje nasilja i trgovinu droge među mladima, ova priča pokazala se kao idealna za sagledavanje uzroka i posledica takvih postupaka. Mladi ljudi, još u osnovnim i srednjim školama, upadaju u zamke “navijača”, koji, organizujući ih kao mladu vojsku, vode ka izazivanju nereda, kriminalu i opštoj propasti.  Da bi bili primećeni i “nagrađeni” od strane svojih vođa, današnji klinci su spremni na dokazivanje, omamljeni željom da budu prihvaćeni i opasni. Ovom predstavom, skrećemo pažnju na sve veći problem današnjice i ukazujemo na stravične posledice, koje postojanje tih grupa ima na naše društvo.



Pozorišna predstava “Borilački klub” producirana je na moderan način i prilagođena je uzrastu tinejdžera od 15 i više godina. Dinamična je i brza, puna scenskih i svetlosnih efekata i na poseban način komunicira sa publikom.

Profesionalna autorska ekipa koju čine: Nenad Radović (dramaturg i reditelj predstave), Nenad Stojmenović (glumac – majstor scenskih borbi), Dragana Šujak (koreograf), Marija Tavčar (kostimograf), Ljubica Damčević i Katarina Ranković (kompozitori), bili su zaduženi za poštovanje visokih produkcionih kvaliteta predstave „Borilački klub“. U izvođenju učestvuje više od 20 mladih glumaca, već dovoljno iskusnih polaznika pozorišnog studija Centar, koji su se prethodnih godina isticali u pozorišnim predstavama: “Mi deca sa stanice Zoo”, “Deca na internetu 2”, “Dnevnik Ane Frank” i dr.


Studio Centar i Dom omladine Beograda, treću sezonu za redom realizuju projekat edukativnih pozorišnih predstava za tinejdžere. U zajedničkoj organizaciji, odigrano je više od 40 predstava, uz posetu od oko 7.000 gledalaca – tinejdžera. Uzbudljiv i zanimljiv pozorišni program za mlade koncipiran je sa idejom da publika u kamernom ambijentu bude aktivni učesnik dešavanja na sceni, a nakon predstava često se organizuju i razgovor sa relevantnim gostima, o problemima i temama kojima se predstave bave. Ovakva vrsta pozorišnog repertoara, jedinstvena u Beogradu, privlači sve više škola i mladih ljudi, a pozorišna predstava “Borilački klub”, biće treća zajednička premijera Studija Centar i Doma omladine Beograda.  Dom omladine Beograda i Studio Centar ovim programom žele da mladim ljudima u Beogradu pruže jedno novo pozorišno iskustvo iz kojeg će izaći bogatiji za mnoga saznanja koja ih se tiču. Sa druge strane, sklanjanje dece sa ulica i uvođenja u kulturne institucije je zadatak na kojem bi svi iz oblasti kulturnog života trebalo da rade. U narednom periodu, Studio Centar i Dom omladine Beograda će proširiti svoje delovanje na ovom polju, pa je pored redovnog pozorišnog repertoara planirano i osnivanje prvog pozorišnog festival edukativnih pozorišnih predstava za mlade. 
 
 Ulaznice su u prodaji preko Eventim mreže, veb i Fejsbuk stranice Studio Centra. Cena ulaznica u slobodnoj prodaji je 500 dinara, dok su za školske i grupne posete obezbeđeni dodatni popusti.

--

Нема коментара:

Постави коментар