уторак, 18. децембар 2018.

POČELE PROBE PREDSTAVE NATAN MUDRI




Danas su u Jugoslovenskom dramskom pozorištu počele probe predstave Natan mudri Gotholda Efraima Lesinga. Reditelj je Jovana Tomić koja prvi put režira u JDP-u, a igraju Srđan Timarov, Bojan Dimitrijević, Dubravka Kovjanić, Milica Gojković, Miodrag Dragičević i Joakim Tasić. Dramaturg je Dimitrije Kokanov, koreograf Maja Kalafatić, kostimograf Darinka Mihajlović, scenogaf Jasmina Holbus a kompozitor Miša Cvijović.



Drama Gotholda Efraima Lesinga objavljena je 1779. godine a na scenu je prvi put postavljena u aprilu 1783. u Berlinu. Delo Natan Murdri dramski je ubedljivo a usredsređeno je na temeljna pitanja savremenog sveta, trpeljivost i netrpeljivost, verske i rasne tolerancije, mogućnost zajedničkog života, solidarnost i milosrđe. 


Gothold Efraim Lesing je nemački pisac, kritičar, filozof, teoretičar umentnosti… Jedan je od najzačajnijih predstavnika evropskog prosvetiteljstva i autor prve nemačke građanske drame.  


Premijera predstave planirana je za februar 2019. godine na Sceni Studio JDP.
 


Poslednji mesec u 2018. godini JDP je obeležio premijerom predstave Ujka Vanja Antona Pavloviča Čehova u režiji Egona Savina i veoma zapaženim gostovanjem u Ljubljani sa predstavama Ajnštajnovi snovi Alena Lajtmena u režiji Slobodana Unkovskog i Slučajna smrt jednog anarhiste Darija Foa u režiji Maje Maletković. Cankarjev dom, gde su predstave igrane, obe večeri je bio popunjen do posledjeg mesta a publika je ovacijama ispratila glumce. 

Нема коментара:

Постави коментар