понедељак, 24. децембар 2018.

KOČIĆEVO PERO i godišnja nagrada KOČIĆEVA KNJIGA za 2018. godinu GOJKU BOŽOVIĆU



KOČIĆEVO PERO i godišnju nagradu KOČIĆEVA KNJIGA za 2018. godinu dobio je GOJKO BOŽOVIĆ za knjigu MAPA kao i za celokupno književno stvaralaštvo, saopštio je  žiri u sastavu književnici: Nikola VUKOLIĆ (predsednik), Miljenko JERGOVIĆ i Mladen VESKOVIĆ. Odluka je donešena jednoglasno, a predsednik žirija Nikola Vukolić kaže:

„Za Gojka Božovića može se reći da je pisac širokog registra interesovanja.
Započeo je poezijom, kao stvaralac i kritičar, uvek blizu lirsko-kritičkog izraza u kojem je mogao da do maksimuma iskaže svoju stvaralačku individualnost, kreativni razmah, znanje, senzibilitet, koncentraciju intelektualne i emocionalne energije.

Kada se danas detaljnije zagledamo u stihove Gojka Božovića, nameće nam se Ričardsonov sud o poeziji: Bez poezije naša nauka će izgledati nepotpuna, najveći dEo onoga što se smatra religijom i filozofijom zameniće poezija.

Misaono bogata, emocionalno vibrantna, podsticajno asocijativna poezija Mape odslikava ne samo kreativnu individualnost pesnika nego i prostor i vreme, istoriju i jezik. Mogli smo da zaključimoi da između pesnika i pesme postoji znak jednakosti iako su i delo i njegov tvorac promenljivi.

Iako je poezija Mape dubinsko ogledalo bića, duha, duše i srca, znanja i iskustva jedinke, inteligentniji čitalac će u zbirci prepoznati građevinu čiju su duboki temelji utisnuti u različitim slojevima vremena i događaja kroz koje je prošlo kolektivno biće utiskujući tragove u intelektualnu i emocionalnu matricu pojedinca koji ulazi u njegov sastav, čini njegovo živo tkivo.

Gojko Božović je čovek svoga tla. U podsvesnim nivoima bića zapamtio je sva prošla dešavanja koja je njegov narod preturio preko glave. Sva sećanja sačuvana su u jeziku i slikama, ucrtana u mapu grada, predela, neki nesagledivi prostor u kojem vrve životni usamljenici, obuzeti nedoumicom, neodlučnošću, samoćom i prazninom. Iako gleda otvorenim očima i grabi saznanja, čovek odlazi praznih ruku jer se sve dešava suviše brzo, suviše brzo dolazi jesen kao neminovnost i početak kraja na koji nikako da se priviknemo. ( Doći će jesen/ Sve je već došlo/ I sve će doći/ Ima nekog reda u toj navici/ Ima neke mrzovolje u toj odlučnosti/)

Mapa Gojka Božovića je delo u kojem se u uskom prostoru i krajnjom ekonomičnošću jezičkog materijala postiže bogatstvo, sugestivnost i punoća iskaza. To je knjiga koja pleni svojom širinom, bogatstvom zvučanja i značenja reči. Bogata zvučanjem i značenjem Mapa Gojka Božovića prilikom svakog novog čitanja izaziva u čitaocu drugačija doživljajna odjekivanja.

Danas Gojko Božović predstavlja jedno od najznačajnijih imena našeg književnog prostora. Mislim da nema više nikakve sumnje da je on svojim celokupnim višedecenijskim književnim radom na najlepši način obeležio protekli period u našoj književnosti. Božović nije samo pesnik, on je i sjajan esejista i kritičar. Jednostavno rečeno, Gojko Božović je stvorio raskošno književno delo po čemu je prepoznatljiv i znan. 

Zahvaljujući svojoj pronicljivosti i spisateljskom zanatu Gojko Božović je potvrdio svoj ugled u našoj književnosti i time zaslužio i ovogodišnju nagradu KOČIĆEVU KNJIGU koja se dodjeljuje za celokupno književno stvaralaštvo.“

Nagrade KOČIĆEVO PERO i KOČIĆEVA KNJIGA koje dodjeljuje Zadužbina Petar Kočić Banja Luka – Beograd, biće svečano uručene u utorak, 25. decembra 2018. godine u 12 časova u VUKOVOJ ZADUŽBINI Beograd.

Нема коментара:

Постави коментар