субота, 22. децембар 2018.

CIKLUS EUROPSKO KAZALIŠTE U ZKM-u GOSTOVANJE SNG LJUBLJANA: ZID, JEZERO


Od našeg stalnog dopisnika iz Zagreba

Komad ZID, JEZERO redatelja Miloša Lolića prema tekstu Dušana Jovanovića, Drame Slovenskog narodnog gledališča – Ljubljana, izveden je u sinoć, u petak, 21. decembra 2018. u 20 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih.


Radnja se dešava u dnevnoj sobi, podeljenoj zidom kojeg su Rudi i Lidija, bračni par, podigli nekad davno. Dok posete primaju odvojeno, oboje imaju vlastitu verziju priče o dramatičnim i sudbonosnim događajima od prije četrnaest godina koji su im zauvek promenili živote. 

Rudi i Lidija "drugačije" tumače dešavanja iz prošlosti, do apsurdnosti različitih pogleda, a gledaoci prate međusobno suprotstavljene tačke gledišta jedne paralelne radnje. U zabavnim odstupanjima lako se otkrivaju tipična obeležja dezintegracijskih odnosa  bračnih parova. 

Jovanović u dijalozima vešto objedinjuje elemente trilera i senzualne melodrame. Ovaj višeslojni komad tretira problematiku podela i sve ono što ona nosi. 'Zid, jezero' je nadrealna drama iz nečijeg komšiluka, u zemlji pred raspadom, zemlje na ivici nezamislivo krvoločnog rata. 

Zidovi, koje su izgradili ljudi prvo u glavama, a potom i na terenu, jezero, u kojem su  se deca udavila, kuća koja gori. 

Da li je ikakva rekonstrukcija uopšte moguća?

I ako jeste šta bi to trebalo vratiti?
 


Dušan Jovanović
Zid, jezero / The Wall, the Lake

Režiser Miloš Lolić
Dramaturg Darja Dominkuš
Scenografija Jasmina Holbus
Kostumi Sara Smrajc Žnidarčič
Lektorka Tatjana Stanič
Svetlo Aleš Vrhovec

Igraju.

Lidija Polona Juh
Učenik Saša Mihelčič
Rudi  Branko Šturbej
Doktor Saša Tabaković

Osnovni podatki o predstavi
Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana
Premijera 7. oktobra 2017
Trajanje 75 minut

Нема коментара:

Постави коментар