уторак, 11. децембар 2018.

ГОСТИ У ОПЕРИ „КАРМЕН“ СОЛИСТИ НАЦИОНАЛНОГ ТЕАТРА БАЛЕТА И ОПЕРЕ ИЗ ТИРАНЕ




У суботу, 15. децембра на Великој сцени Народног позоришта у 19;00 сати биће изведена опера Жоржа Бизеа „КАРМЕН“ са гостима из Албаније, члановима Националног театра Балета и Опере у Тирани.

Редитељ Небојша Брадић. Диригент Ана Зорана Брајовић. 


            У насловној роли наступиће сопран Викена Каменица, тенор Армалдо Клогјери тумачиће Дон Хозеа, мецосопран Рениса Лацка је Микаела, а тореадор Ескамиљо је баритон Арманд Ликај.

           Улоге тумаче и Иванка Раковић(Фраскита), Ивана Живадиновић (Мерцедес), Дарко Ђорђевић (Ремендадо), Марко Пантелић (Данкаиро), Мирослав Марковски (Моралес) и Вук Матић (Зунга).

       У представи учествују Оркестар, Хор и балетски ансамбл Народног позоришта у Београду, као и Дечији хор "Хориславци".

       Редитељ Небојша Брадић је изместио радњу  у четрдесете године 20 века, време грађанског рата у Шпанији.

Сценограф  Герослав Зарић, костимограф Катарина Грчић Николић. Кореограф Емилија Јовановић. 

Опера  "Кармен", имала је три равноправне премијере - 24. и 25. марта и 7. априла 2012. године.

      Ово гостовање остварено је у оквиру  потписаног Протокола о сарадње између Народног позоришта у Београду и Националног театра Опере и Балета у Тирани.
Наши солисти Опере Љубица Вранеш, мецосопран, тенор Јанко Синадиновић, Александар Стаматовић, баритон и диригент Дејан Савић су почетком септембра као гости учествовали у извођењу Бизеове опере "Кармен", којом је албанско национално оперско позориште отворило сезону.

Ликај Арманд, баритон, je дипломирао на одсеку Оперско певање 2006. године у класи маестра Бурхана Спахиуа (баритон) на Уметничкој академији у Тирани.
Учествовао је на разним уметничким манифестацијама које организује Нционална опера Албаније као члан хора и солиста, певајући дела духовне и класичне музике.
У периоду 2006-2008, побеђивао је на националним и међународним такмичењима: „Песма Земље“ - прва награда, „Јоргјиа Труја“ - прва награда, прва награда и апсолутна победа на такмичењу „Пјетер Гаци“, Академија Росинијана.
Током 2008. и 2009. године био је на специјализацији у Италији на Конзерваторијуму „Николо Пицини“ у Барију и на Конзерваторијуму АМИ у Перуђи, усавршавајући се код Вита Марије Брунетија (бас) и Кармен Гонзалес (мецосопран). 

2010. године добија место солисте у Албанском националном театру.

2014. године побеђује на такмичењу КУЛТ у Албанији као најбољи лирски певач године с улогом Дон Ђованија у истоименој опери В. А. Моцарта. 

Викена Каменица је једна од најцењенијих уметница своје генерације у Албанији. Као ћерка двоје оперских певача, Викена је била одличан студент на основним студијама и бриљирала је на дипломској представи на Музичкој академији у Тирани 2001. године. У периоду 2004-2006. године, наставила је студије у Музичком театру у Вијени, где је завршила мастер-клас код Илеане Котрубас и Бернда Вајкла. 

Викена је 2008. године добила престижну стипендију за Летњу академију „Моцартеум“ у Салцбургу, где се обучавала код Алесандре Алтхоф. Добила је прву награду у категорији „Хумор, шале и иронија у музици“ и другу награду у категорији „Hummel Wettbewerb“. Викена је два пута освојила прослављену Култ награду у Албанији, и то: 2009. године, награду за најбољу певачицу, тумачећи улогу Розине у Росинијевом Севиљском берберину, те 2017. године за улогу Ромеа у Белинијевој опери Капулети и Монтеги.

Од 2001. године је ангажована као солиста у Албанском националном оперском и балетском театру, и од тада је тумачила велики број улога, укључујући и следеће: Фидалма у Чимарозином Тајном браку, Сузуки у Пучинијевој Мадам Батерфлај, Флора у Вердијевој Травијати, Анита у Бернштајновој Причи са западне стране, г-ђа Пикем у Вејловој Опери за три гроша, Сибел у Гуноовом Фаусту и Трећа дама у Моцартовој Чаробној фрули. 

Бриљирала је на сцени у новим продукцијама у Букурешту и Темишвару, Румунија, својом интерпретацијом Керубина (Фигарова женидба), као и интерпретацијом Розине (Севиљски берберин) на Фестивалу Седјер у Француској. Викена је врло успешно тумачила разне улоге, укључујући следеће: Кармен у Бизеовој Кармен, Принц Орловски у Штраусовој опери Слепи миш, Мег Пејџ у Фалстафу, Мадалена у Вердијевом Риголету, Ђована Симур у Доницетијевој Ани Болен, Ромео у Белинијевој опери Капулети и Монтеги, Дорабела у Моцартовој опери Тако чине све, Муза у Хофмановим причама Ж. Офенбаха уз прослављену Инву Мулу (сопран) и улогу Шарлоте у Маснеовом Вертеру уз изванредног Саимира Пиргуа у улози Вертера. 

Недавно, у периоду између јуна и новембра 2018. год,  је наступала у улози Далиле у Самсону и Далили (Сенсанс) у Паризу.

Нема коментара:

Постави коментар