уторак, 11. децембар 2018.

ЈАВНО СЦЕНСКО ЧИТАЊЕ: ЉУБАВНА ПИСМА АДОЛФУ ХИТЛЕРУ


Адолф Хитлер је дефинитивно био папучар. Отуд и све то зло које је избијало из њега. Његова драгана, Ева Браун гласно га је грдила када би каснио на вечеру и ућуткивала када би одужио. За то је имао митинге и своју Националсоцијалистичку партију.

А упознали су се  у фотографском атељеу Хермана Хофмана 1928 у којем се, тада, седамнестогодишња Ева запослила. Хитлер се моментално заталабасао као тетреб.А друге жене су га ето обожавале. О њима је ова представа. 


ЈАВНО СЦЕНСКО ЧИТАЊЕ: ЉУБАВНА ПИСМА АДОЛФУ ХИТЛЕРУ
Режија: Ива Милошевић
Глумци: Душанка Стојановић Глид, Александра Јанковић
Избор пропратне музике и видео радова: Ива Милошевић
Галерија Подроом
13. децембар 2018 у 21:00
Трајање: 50 минута
ЈАВНО СЦЕНСКО ЧИТАЊЕ (stage reading) представља данас веома популарну позоришну форму јавног извођења неког драмског текста која подразумева глумачку интерпретацију без костима, реквизите и кретања на сцени. Глумци најчешће седе за столом или пак стоје фиксирани у месту и читајући са папира публици  драмски текст спроводе говорне, глумачке радње да би на тај начин удахнули живот интерпретираном драмском предлошку. Овај позоришни облик  представља својеврстан вид театарског догађаја који је више од хладног читања текста за столом као почетном фазом у процесу позоришне инсценације комада, а мање од његоног финалног облика на премијери.  Ова театарска форма извођења је веома узбудљива јер публици оставља могућност надомаштавања и рачуна са њеним реакцијама током читања.
 
 „Љубавна писма Адолфу Хитлеру“ која је сакупио Хелмут Улсхефер (превод на српски Јасмина Буројевић, објавила издавачка кућа Албатрос Плус) представљају аутентична писма немачких жена разнородног образовања и професије, Хитлерових обожаватељки,  која су током Хитлерове владавине стизала у Рајхстаг. Из писама потеклих из пера различитих карактера жена јасно провејава феномен заслепљене идолатрије према моћном вођи, фантазије о сопственом избављењу  из  незадовољавајуће животне реалности и некритичко, ватрено присвајање идеја националсоцијализма кроз принципијелно заговарање фашистичке идеологије и агресивне политике моћи.

Нема коментара:

Постави коментар