понедељак, 17. децембар 2018.

СТОТО ИЗВОЂЕЊЕ ПРЕДСТАВЕ „СЕКСУАЛНЕ НЕУРОЗЕ НАШИХ РОДИТЕЉА“ У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ У БЕОГРАДУ




На Сцени „Раша Плаовић“ у четвртак, 20. децембра од 20:30 биће јубиларни стоти пут изведена представа „Сексуалне неурозе наших родитеља“, по тексту Лукаса Берфуса, у режији Татјане Мандић Ригонат.

Представа је премијерно изведена 30. априла 2008. године, а у подели су били Вања Ејдус (Дора), Игор Ђорђевић (Фини господин), Душанка Стојановић Глид (Дорина мајка), Слободан Бештић (Дорин отац), Милош Ђорђевић (Дорин шеф), Миодраг Kривокапић (Дорин доктор) и Добрила Стојнић (Жена, шефова мајка).

Једно време, улогу Доре тумачила је и Нада Шаргин, а од 28. фебруара 2015. године, осим Вање Ејдус, Игора Ђорђевића и Добриле Стојнић, у подели су Вања Милачић (Дорина мајка), Зоран Ћосић (Дорин отац), Бојан Kривокапић (Дорин шеф) и Бранко Цвејић (Дорин доктор).

Берфусов комад је сурова, интригантна прича о иницијацији једне младе жене у свет одраслих, односно њеном суочавању с друштвеном стварношћу.


За разлику од већине европских поставки у којима се кроз лик Доре разматра однос друштва према ментално заосталој деци, у режији Тање Мандић Ригонат, која је урадила и избор музике, главна јунакиња није илустрација једне конкретне болести или менталне поремећености, већ уметничка слика особе која је приморана да се прилагоди друштву.

Kомад се игра у преводу Бојане Денић, Маја Пелевић је драматург, Александар Денић сценограф, Милена Јевтић Ничева Kостић костимограф, др Љиљана Мркић Поповић је била задужена за сценски говор, а Дамјан Kецојевић за сценски покрет.
„Сексуалне неурозе наших родитеља“, биле су најбоља представа у сезони 2007/08, а Вања Ејдус је добила Награду Народног позоришта и признање за глумицу вечери на Бориним данима у Врању.

Наредне године, на Међународном фестивалу малих сцена у Ријеци, Нада Шаргин је освојила Награду стручног жирија „Вељко Маричић“ за најбољу женску улогу и Награду „Медитеран”, коју додељује ријечки „Нови лист“, док је Игору Ђорђевићу припала Награда „Вељко Маричић“ за најбољу епизодну улогу.

На матичној сцени и гостовањима, представу је до сада видело око 18 хиљада гледалаца.

Нема коментара:

Постави коментар