среда, 12. децембар 2018.

Клавирски квинтета Алтро сенсо у Скупштини града Београда


Време: четвртак 13. децембар у 20:00 часова
Место: Свечана сала Скупштине града Београда, Драгослава Јовановића 2, Београд


Крај године обележиће наступ Клавирског квинтета Алтро сенсо који чине Наташа Шпачек, Теа Петровић-Балинт, Бојана Јовановић Јотић, Јован Стојановић и Душан Кочишевић, а који ће се одржати у четвртак 13. децембра са почетком у 20:00 часова у Свечаној сали Скупштини Града. 


Концерт реализује Културни центар Београда у сарадњи са Удружењем музичких уметника Србије.
програм:

Дмитриј  Шостакович (1906-1975)
Свита Обад

Петар  Стојановић (1877-1957)
Клавирски квинтет у це-молу, оп. 9

Клавирски квинтет Алтро сенсо основан је  2014. године, и први је клавирски квинтет након дужег времена у Србији са континуираним наступима. Квинтет одржава концерте, као и тематске  и мултимедијалне пројекте посвећеним деци. Посебну пажњу поклања наступима у хуманитарне сврхе. Квинтет је до сада имао oко 30 наступа међу којима су концерти у сали Мокрањац, енотеци Радо виолинс, Миксер хаус, КЦ Лада, великој сали Коларца, Кући Краља Петра првог, Дечјем културнум центру, Уметничком павиљону Цвијета Зузорић, Музеју Народног позоришта, Свечаној сали Скупштине града, Народној библиотеци Србије. Осим у Београду, Квинтет редовно наступа широм Србије (Рума, Смедерево, Инђија, Ваљево, Сопот, Нови Сад, Крагујевац, Ниш).

Придруживши се сличним манифестацијама одржаним широм Русије, Квинтет је једини у Србији обележио годишњицу 175 година рођења  П.И Чајковског, остваривши мултимедијални пројекат у Центру за културну деконтаминацију у Београду на дан рођења композитора, и неколико дана касније Концертом у улици Чајковског у Спортској гимназији у Београду. Премијерно је представио београдској, нишкој и крагујевачкој публици квинтете Енрикеа Гранадоса и Петра Стојановића, обележавајући годишњице ових композитора.

Током 2018. године остварују пројекат Ренесанса заборављеног Петра Стојановића концертима у салама Колегијум Хунгарикум и Гварнеријус (као део Међународног научног скупа На маргинама музиколошког канона: композиторска генерација Петра Стојановића, Петра Крстића и Станислава Биничког) у Београду, као и у Будимпешти (у оквиру Месеца српске културе),  и у Неготину (на фестивалу Мокрањчеви дани).  Носиоци су Почаснице Мокрањчевих дана за остварен концерт.

Више инфoрмација о концерту и биографијама музичара сазнајте овде

Нема коментара:

Постави коментар