среда, 19. децембар 2018.

Adam Zagajevski dobitnik Međunarodne nagrade „Književni plamen“ za 2018. godinu




Ovogodišnji dobitnik Međunarodne nagrade „Književni plamen“ je veliki poljski i svetski pesnik i esejista Adam Zagajevski. Odluku odobitniku saopštio je danas žiri koji sačinjavaju predsednik žirija nobelovac Mario Vargas Ljosa i profesori književnosti, estetike i filozofije Aleksandar Jerkov, Sonja Tomović Šundić, Siniša Jelušić i direktor i urednik Nove knjige Predrag Uljarević. 

„Žiri je imao nekoliko sednica na kojima su razmatrani opusi nekoliko velikih svetskih pisaca koji nesumnjivo zaslužuju svako književno priznanje, neki od njih će verovatno narednih godina i poneti ovu prestižnu nagradu. Uz pažljive provere svih kriterijuma među kojima je i želja osnivača i žirija da budu nagrađeni autori koji su se umetnički ostvarili u različitim žanrovima književnog stvaralaštva, ova nagrada uzima u obzir i to da je autor zaslužuje umetničkim vrednostima svoga dela i svojim viđenjem mesta književnosti u savremenom društvu i kritičkim odnosom prema istoriji i stvarnosti koje danas zavređuju oštar sud. Umetnička dela upućuju nas u ovakvom viđenju uloge i mesta književnosti u društvu i istoriji na visoke humanističke ideale i potvrđuju ideju čovekove slobode. Žiri je tako u razmatranju došao do više zaključaka od kojih smatra da valja izdvojiti dva koji neposredno predstavljaju ovogodišnjeg odbitnika. Jedan je da su prethodna tri dobitnika prozni stvaraoci u čijim opusima proza i esejistika stoje u središtu književnog delovanja, što je u određenoj meri ostavilo otvoren prostor pre svega za nagrađivanje i pesničkog stvaralaštva. Imajući to na umu i gledajući kako se nagradom Književni plamen polako iscrtava jedna lepa mapa književnog sveta, žiri je uz vođstvo predsednika pogledao u pravcu lirskog stvaralaštva, ali i esejistike i kulturnog posredovanja, pri tome je uz uvažavanje geopoetike i razlika kultura pogledao u pravcu slovenskih i istočnih predela. Tako je u svom radu žiri na inicijativu velikog pisca prepoznao visoke vrednosti i izuzetnost poezije i esejistike čuvenog poljskog pesnika Adama Zagajevskog“, kaže se u saopštenju Žirija.

Žiri posebno naglašava da nimalo nije slučajno da će nagrada Književni plamen stići u ruke pisca koji je u jednom svojem čuvenom eseju tražio da se – očuva vatrenost:

„Zagajevski je pesnik i mislilac, znalac kultura i posrednik iskustva evropskog Istoka i Zapada. Rođen u Sovjetskom Savezu, zapravo, Ukrajini, odrastao i školovan u Poljskoj, živeo je i radio, bio u posebnoj vrsti izbeglištva, u Francuskoj, Nemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama, Zagajevski je više godina bio kandidat za Nobelovu nagradu. On je visoko nagrađivani svetski, evropski i poljski pesnik, vrstan esejista, prevodilac pa i prozaik, pisac oštre ali ne i besomučne kritike, dalek stereotipnom odnosu i prema prošlosti i političkoj sadašnjici, oštar kritičar svojih prethodnika, velikih poljskih pesnika, ali i neko ko je umeo da odbaci svoje mladalačke zablude i preterivanja. Zagajevski je posvedočio volju da stvaralački i samokritički, šireći kulturne osnove vidi i svet i sebe. U delu Zagajevskog velika književna imaginacija je zatečena u rečima koje čuvaju najbolju tradiciju percepcije i refleksije u otmenosti i odmerenosti lirskog izraza. Književni plamen je tako nagrada koja ukazuje na još jedan umetnički bitan opus, na dela i autora koji jasno pokazuju šta je vrednost umetnosti, šta je njeno pozvanje i u savremenom svetu, kako umetnost i kritički stav samo kada idu zajedno čine skladnu vrednosnu celinu.“

Nagrada će Adamu Zagajevskom biti uručena početkom 2019. godine.

Osim samog Marija Vargasa Ljose 2015. godine, dobitnici ove nagrade su 2016. italijanski pisac Klaudio Magris i 2017. godine nobelovac Orhan Pamuk. Osnivači Međunarodne književne nagrade Književni plamen su Mario Vargas Ljosa i Nova knjiga iz Podgorice.

U izdanju Arhipelaga objavljene su pesničke knjige Adama Zagajevskog Antene i Nevidljiva ruka, kao i knjiga eseja Odbrana vaternosti.


Нема коментара:

Постави коментар