понедељак, 15. октобар 2018.

XVIII Nedelja italijanskog jezika u svetu




Nedelja italijanskog jezika u svetu je manifestacija koju u trećoj nedelji oktobra meseca mreža italijanskih instituta za kulturu obeležava bogatim kulturnim programom čiji fokus je na širenju italijanskog jezika. XVIII izdanje Nedelje italijanskog jezika u svetu, koja će biti održana od 15. do 21. oktobra 2018. godine, bavi se temom „Italijanski i mreža, mreže za italijanski“. Ova vrlo aktuelna tema će produbiti veze i uticaje koji postoje između italijanskog jezika, sveta internet mreže, novih informacionih tehnologija, uključujući i društvene mreže.

U okviru XVIII izdanja Nedelje italijanskog jezika u svetu Italijanski institut za kulturu u Beogradu predstavlja sledeće događaje:

-          Predavanje Prof. Lorenca Koverija, redovnog profesora Italijanske lingvistike na Univerzitetu u Đenovi i člana Ligurske akademije nauka i književnosti, na temu "Look down Generation. I linguaggi giovanili in Italia nella Rete" u sredu, 17. oktobra, u 11.30 na Univerzitetu u Beogradu. Događaj se organizuje u saradnji sa Katedrom za italijanistiku Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

-          Predstava “Pasolini revisited”, u tumačenju Nestora Sajeda, sačinjena od muzike, reči, slika i sećanja, koja će se održati u četvrtak, 18. oktobra, u 20.00 u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu. Biće predstavljena poezija Pjer Paola Pazolinija, značajnog italijanskog reditelja, pesnika, pisca i intelektualca dvadesetog veka, u izvođenju glumca Nestora Sajeda. Muzikalnost svojstvena Pazolinijevoj poeziji koja predstavlja osnovu njegovog poliedričnog umetničkog nasleđa, biće predstavljena u performansu koji obuhvata muziku, dramska čitanja, sećanja i arhivske snimke.

-          Projekcije dokumentarnog filma “Ferrante Fever” u prisustvu reditelja Đakoma Durcija u sledećim terminima: subota, 20. oktobar, u 18.00 i u 20.00h (Dvorana kulturnog centra Beograda), nedelja, 21. oktobar, u 19.00h (Bioskop Eurocinema, Otvoreni univerzitet u Subotici) i ponedeljak, 22. oktobar, u 19.00h (Kulturni centar Novog Sada). Dokumentarac “Groznica Ferante” govori  o putu  izvanrednog izdavačkog uspeha planetarnog nivoa koji je od uličica Napulja vodio ka SAD-u i predstavlja celokupnu karijeru  misteriozne spisateljice, autorke tetralogije “Moja genijalna prijateljica”, tragajući za njenim identitetom između redova njenih dela. Misterija identiteta ove autorke, za koju se jedino zna da je poreklom iz Napulja, i njena odluka da se ne pojavljuje u javnosti, odigrali su značajnu ulogu i podstakli famu o njoj i interesovanje publike. Zahvaljujući talentu ove književnice i temama iz njene literarure, koja se bavi ženskim univerzumom ističući njegovu snagu i krhkost, njene knjige nalaze se na samom vrhu najčitanijih naslova u Italiji i u svetu. Delo Elene Ferante, mesta i protagonisti njenih romana, predstavljeni su kroz pogled značajnih ličnosti i izuzetnih svedoka poput Elizabet Straut, Džonatana Frenzena, Hilari Klinton, Roberta Savijana, Nikole Lađoje i mnogih drugih.



Tokom Nedelje biće organizovani susreti sa studentima i projekcije italijanskih filmova na Univerzitetima u Novom Sadu i Kragujevcu.

Pored toga, biće pokrenuto i online takmičenje “Najlepša reč” na društvenim mrežama Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

Više informacija na sajtu Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu

Нема коментара:

Постави коментар