уторак, 16. октобар 2018.

ODUSTAJANJE – JELENA LENGOLD: VERTIKALNA DEGUSTACIJA KNJIŽEVNOSTI




Za Kulturnik piše: Gordan Gorunović


 „Čudan je bio kontrast plamenocrvenog sunca koje je zalazilo dole niz ulicu i belog dnevnog svetla. Setila sam se kako je ova ulica nekada izgledala, setila sam se velikog drvoreda po sredini, sa ogradom od kovanog gvožđa, u travnjaku koji je jednu stranu ulice razdvajao od druge. Tog drvoreda odavno nije bilo, ni travnjaka, niti onih lepih gvozdenih ograda. Sve je to odavno posečeno i porušeno, a ulica je sada bila šira i bučnija no što sam je pamtila. Dva ugla odatle nalazila se i ulica u kojoj sam živela kad sam došla u veliki grad. Skrenula sam tamo i došla do zgrade. Pogledala sam gore. Neko ko je sada tamo živeo zamenio je sve prozore, više nisu postojale one škripave šarke i roletne koje su pravile finu zveketavu buku kad su se spuštale i podizale. Lipa je i dalje bila tu, u dvorištu obdaništa. Ali ljuljaške su bile nove, drugačije, a sve su klackalice bile uredno ofarbane i šarene.“ („Odustajanje“ – Jelena Lengold).




U ponedeljak 15. oktobra, u prostorijama Srpskog književno društva (Fracuska 7.) održana je predstavljanje knjige „Odustajanje“ Jelene Lengold u izdanju „Arhipelaga“, pod vođstvom Dejana Simonovića. Uz spisateljicu, tu je bio i uvek nadahnuti recenzent Gojko Božović, koji je osvrtom na kompletno lirsko, pripovedačko i romanopisačko delo autorke, napravio odličnu sponu sa čitanjem delova knjige. 



Sala je bila puna tako da su dodavane stolice da bi seli svi ljubitelji književnosti.

Ovo je vrsta romana koju najviše volim, zato što me preuzme svojom magijom od prvih rečenica i ne pušta do kraja. No, tu se javlja i problem, što pred kraj usporim čitanje, jer mi je žao da prebrzo dođem do samog kraja. 

Sama sadržina romana, rečeno somelijerskim rečnikom, je vertikalna degustacija života kroz tri etape. Detinjstvo, mladost i zrelo doba junakinje romana. Odlična dinamika ne dozvoljava previše opuštanja. To nije triler ali ima dosta uzbudljivih trenutaka sa malo mistike (poput one kod Ruisa Safona). „Čovek u sivom mantilu“ je ovde senka koja prati i učestvuje u radnji bez suvišnih reči. 

Svaka od tri celine ima svoju poetsku notu i filozofiju koja se prenosi i na čitaoca. Sam roman nije obiman ali je filmski koncipiran tako da u toku čitanja same scene deluju vrlo uverljivo i realno. Posle „Baltimora“ ovo je autorkin drugi roman, ali za dobre stvari uvek treba biti strpljiv. Uz dosta nagrada koje je dobila za svoje pesme i zbirke priča, verujem da će i ova knjiga imati zapažen odjek kod književne kritike.


Izuzetno iskren i interesantan intervju možete pročitati na ovom OVDE.


Književni opus:

Jelena Lengold, pesnikinja, pripovedačica, romansijerka.

Knjige pesama: Raspad botanike (1982), Vreteno (1984), Podneblje maka (1986), Prolazak anđela (1989), Sličice iz života kapelmajstora (1991), Bunar teških reči (2011) i Izaberi jedno mesto (2016).

Za knjigu pesama Sličice iz života kapelmajstora dobila je nagradu „Đura Jakšić“.
Za knjigu pesama Bunar teških reči dobila je nagradu „Jefimijin vez“.

Knjige priča: Pokisli lavovi (1994), Lift (1999), Vašarski mađioničar (2008, 2009, 2012), Pretesteriši me (2009), U tri kod Kandinskog (2013) i Raščarani svet (2016).
Za knjigu priča Vašarski mađioničar dobila je Evropsku nagradu za književnost, nagradu „Žensko pero“, nagradu „Biljana Jovanović“ i nagradu „Zlatni Hit Liber“.
Za knjigu priča Raščarani svet dobila je Andrićevu nagradu za najbolju knjigu priča na srpskom jeziku u 2016. godini.

Roman: Baltimor (2003, 2011).

Proza i poezija Jelene Lengold prevedeni su na engleski, italijanski, danski, francuski, bugarski, rumunski, makedonski, ruski, ukrajinski i češki jezik.

Priče Jelene Lengold zastupljene su u više antologija i panorama savremene srpske književnosti objavljenih u Srbiji i svetu.

Jelena Lengold je desetak godina radila kao novinar i urednik u redakciji kulture Radio Beograda. Potom je do septembra 2011. radila kao projekt-koordinator Nansenskolen Humanističke akademije iz Lilehamera u Norveškoj, na predmetu konflikt menadžment.

U izdanju Arhipelaga objavljene su knjige priča Jelene Lengold Vašarski mađioničar (2008, 2009, 2012), Pretesteriši me (2009), U tri kod Kandinskog (2013) i Raščarani svet (2016), roman Baltimor (2011) i knjiga pesama Bunar teških reči (2011).


Нема коментара:

Постави коментар