уторак, 2. октобар 2018.

ДАНИ ЧЕШКОГ И СЛОВАЧКОГ ФИЛМА



Dani češkog i slovačkog filma koji se organizuje povodom stogodišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa svečano se otvaraju 2. oktobra projekcijom filma "Masarik" (2016.) u režiji Juliusa Ševčenka, a program se narednih večeri szi u Kososvsku 11, u Muzej kinoteke. 



Dani češkog i slovačkog filma  u Kinoteci

 

(Jugoslovenska kinoteka, 2. – 6. oktobra2018.)

 



02. 10. 2018. (Jugoslovenska kinoteka, Uzun Mirkova 1)

20:00                        Masarik (Masaryk / A Prominent Patient)


Biografski, drama, istorijski
Češka, Slovačka, 2016. godina, 113 min.
Režija: Julius Ševčík
Scenario: Petr Kolečko, Alex Koenigsmark, Julius Ševčík
Kamera: Martin Štrba
Muzika: Michal Lorenc, Kryštof Marek
Uloge: Karel Roden, Oldřich Kaiser, Jiří Ornest, Emília Vášáryová, Zuzana Kronerová

Živeo je život boema, voleo žene, muziku, velike gestove. U njegovom srcu se vodila borba između nesputanosti ekstravagantnog umetnika i obaveze i morala službenika, diplomate. Veliki deo života je proputovao, ali nikada nije zaboravio na zemlju iz koje je potekao, na republiku koju je osnovao njegov otac Tomaš Garig Masarik. Smrt Jana Masarika je do danas obavijena velom tajne. Međutim, mnoge tajne se skrivaju i u njegovom životu! Dramatična priča posvećena sudbini ambasadora i kasnijeg čehoslovačkog ministra spoljnih poslova, Jana Masarika, vraća se u vreme neposredno pred izbijanje Drugog svetskog rata. Masarikova diplomatska karijera koju uglavnom gradi u Velikoj Britaniji, gde se trudi da pridobije svetske sile na stranu Čehoslovačke, vrhunac dostiže tridesetih godina.

Međutim, čovek koji je cenjen kao biljantan govornik, zabavna ličnost i ljubitelj života ima i svoju mračnu stranu. Masarik traži beg od svog imena, odgovornosti i samog sebe u raskalašnom životu, alkoholu i drogama, kao i u neprestanom samomučenju. Tadašnji ambasador u Londonu odjednom nestaje iz javnog života. Prekida kontakt s kolegama iz političkog života i sa prijateljima. Na nekoliko meseci nestaje negde u Americi... U pozadini istorijskih dešavanja odigrava se napeta životna priča očaravajućeg, ali neuravnoteženog, samodestruktivnog čoveka i njegove uzaludne borbe za budućnost vlastite zemlje.


03. 10. 2018. (Muzej Jugoslovenske kinoteke, Kosovska 11)

20:30            Bekstvo u Budim (Útek do Budína / Escape to Budin)

Romantična drama
Slovačka, Češka, Mađarska, 2002. godina, 138 min.
Režija: Miloslav Luther
Scenario: Marián Puobiš, Miloslav Luther, Martin Porubjak
Kamera: Vladimír Holloš
Uloge: Lenka Vlasáková, Ondřej Sokol, Boleslav Polívka, Klára Oltová, Kamil Halbich

Ljubavna priča studenata Jane i Tomaša počinje u Pragu nedugo po nastanku prve Čehoslovačke republike. Njihov impulsivni „beg u Budim“ označava ne samo oslobođenje nezadovoljne Jane od monotonog života pored psihički labilne majke, već prvenstveno početak njihovog sudbonosnog braka. Nastanjuju se u slikovitom slovačkom podplaninskom mestu, na velikom gazdinstvu Tomašovog vitalnog oca, sa kojim Jana uspostavlja čvrsto prijateljstvo. Uskoro, međutim, Janu duboko pogadja Tomašova iznenađujuća promena. Bračnu krizu produbljuje nezadrživo propadanje poseda. Pokušaji porodice da počnu život u Beču, koji se od raspada monarhije samo priseća stare slave, takođe doživljava propast. Ruku pomoći im pruža Janin snalažljivi dever. Povratak u Prag koji se nalazi u punom razvoju je njihova poslednja šansa, koja svakome od njih donosi nešto drugo…


04. 10. 2018. (Muzej Jugoslovenske kinoteke, Kosovska 11)

18:00             Mala luka (Piata loď / Little Harbour)


Porodična drama
Slovačka, Češka, 2017. godina, 85 min.
Režija: Iveta Grófová
Scenario: Marek Leščák, Iveta Grófová
Kamera: Denisa Buranová
Muzika: Matej Hlaváč
Uloge:            Vanessa Szamuhelová, Matúš Bačišin, Katarína Kamencová, Johanna Tesařová, Zoltán Schneider

Mala luka je priča o dečjoj avanturi, svet odraslih posmatran očima deteta, i sa stvarima koje odrasli ne vide. Film prikazuje priču dece koja se sigurnije osećaju na ulici nego kod kuće, gde traže čamac za spasavanje uhvaćeni između bajke i okrutne stvarnosti. Takvo dete je i Jarka. Ima deset godina i mamu, koja ne želi da bude mama. Jarka je stalno sama, očajnički traži ljubav i slučajno je i nalazi, kad odluči da nadomesti majku tek rođenim dvema bebama, sa kojima se skriva u napuštenoj baštenskoj kućici. Zajedno sa dečakom Kristijanom prave dečju porodicu, dobro sakrivenu od očiju odraslih. Svoj svet u bašti, koji su na trenutak uspeli da naprave, i veza koja je među njima stvorena, poneće dalje kroz život kao nešto tajno, čisto i trajno.

20:30             Trabantom na kraj sveta (Trabantem až na konec světa / Trabant vs. South America)

Dokumentarni / road movie
Češka, 2014. godina, 98 min.
Režija i scenario: Dan Přibaň
Kamera: Zdeněk Krátký, Dana Zlatohlávková, Jakub Nahodil
Muzika: Tatiana Miková
Uloge: Dan Přibaň, Aleš Vašíček, Marek Slobodník, Tomasz Turchan, Radoslaw Jona, Dana Zlatohlávková, Jakub Nahodil, Zdeněk Krátký, David Novotný

Putniku Danu Pšibanju i njegovoj ekipi nije bilo dovoljno što su uspeli nemoguće kada su Trabantom prošli Afriku i snimili o tome film. Odlučili su da krenu na još zahtevniji put. 21 124 kilometara preko Južne Amerike sve do kraja sveta. A kako to ne bi bilo baš jednostavno, ovoga puta neće krenuti samo Trabantom. Sastav iz snova u međunarodnom timu Čeha, Poljaka i Slovaka je po Danu „ili za ludnicu ili za staro gvožđe.“ Dva Trabanta, poljski Fiat i Jawa 250 iz 1957. godine umesto toga kreću u susret najzahtevnijem što se može naći u Južnoj Americi. Amazonska prašuma, tesnaci u Andima, pustinje i okean. Ovo ludo putovanje sigurno nije bezbrižno, ali je fascinantno i zabavno. Kako uspeva da se međusobno složi osam ljudi iz tri zemlje, koji se pritom skoro ni ne poznaju? Najveći izazov nije napolju već unutra.


05. 10. 2018. (Muzej Jugoslovenske kinoteke, Kosovska 11)

18:00             Bajke za Emu (Pohádky pro Emu, The Fairy Tales for Ema)


Romatična komedija
Češka, 2016. godina, 112 min.
Režija i scenario: Rudolf Havlík
Kamera: Václav Tlapák
Muzika: Ondřej Konvička
Uloge: Ondřej Vetchý, Anna Geiserová, Ema Švábenská, Vilma Cibulková, Marek Taclík, Oldřich Vlach

Petr Miler već dugi niz godina radi za imigraciono u Londonu. Ustaljeni ritam njegovog života jednog dana prekida čudan telefonski poziv iz Praga. Nakon saobraćajne nesreće u bolnici leži neudata majka koja ga je u slučaju nevolje navela kao staratelja svog deteta. Ema je naime njegova ćerka. Petr je šokiran. Mora da se radi o grešci. Nema decu, niti želi da ih ima. Uprkos tome ne uspeva tek tako da odmahne rukom u ovoj situaciji. Šta ako je Ema zaista njegova ćerka, a on njena jedina šansa da izbegne dom za nezbrinutu decu? Čoveku koji je do pedesete godine navikao da živi sam i zasigurno ne želi da komplikuje život sa emocijama, život sa osmogodišnjom devojčicom doslovno prevrće život naglavačke. A povrh svega mu je za petama i nepopustljiva socijalna radnica, tako da Petr mora da donese bitnu odluku: Ukoliko želi da postane zakonit roditelj, neophodno je da za Emu pronađe majku! Istovremeno se upoznaje sa Marijom, koja slično kao Petr živi za svoj posao i skoro da je izgobila nadu da će je snaći obične životne radosti. Marija odlučuje da oboma pomogne. Potrebno je nemilosrdnoj službenici složiti uverljivu priču. Počinje gluma ljubavi... A kako će se završiti? I čuda se nekad dešavaju.

20:30            Kuća (Dom / The House)

Drama
Slovačka, Češka, 2011. godina, 100 min.
Režija: Zuzana Liová
Scenario: Zuzana Liová, Jana Skořepová
Kamera: Jan Baset Střítežský, Juraj Chlpík
Muzika: Walter Kraft
Uloge: Miroslav Krobot, Taťjana Medvecká, Judit Bárdos, Ester Geislerová, Marek Geišberg

Kuća je intimna drama o odnosima između oca i ćerke u kojoj se susreću snovi različitih generacija. Imrih gradi svoj vlastiti životni san – kuću za svoju mlađu ćerku Evu i očekuje da će na taj način zauvek učiniti čvrstim porodične veze. U dvorištu su dve započete kuće – ta prva je trebalo da pripada Evinoj sestri Jani, koja se ocu usprotivila i zbog toga ju je Imrih oterao iz porodice. Eva, lepa devojka na početku odraslog doba, sanja samo o tome da posle mature konačno napusti „zatvor savršenog doma“ i slovačko seoce i da krene da upoznaje svet. Teško podnosi očeve brižne savete i njegovo postupanje prema majci i sestri, skriva se iz škole, tajno se sreće sa sestrom i njenom porodicom, posle škole radi a sve sa ciljem da što pre iz tog mesta „pobegne“. Neočekivano joj se put ukršta sa muškarcem, koji je stariji i oženjen, i u njen život se upliće nova tajna. Uskoro, međutim, sve tajne isplivaju na površinu i otac i ćerka moraju da odluče kojim pravcem će se njihovi životi dalje odvijati.


06. 10. 2018. (Muzej Jugoslovenske kinoteke, Kosovska 11)  

18:00             Teorija tigra (Teorie tygra / Theory of Tiger)


                        Komedija / drama
                        Češka, 2016. godina, 101 min.
                        Režija: Radek Bajgar
                        Scenario: Radek Bajgar, Mirka Zlatníková
                        Kamera: Vladimír Holomek, Petr Koblovský
                        Muzika: Jan P. Muchow
                        Uloge: Jiří Bartoška, E. Balzerová, T. Vilhelmová, J. Kohák, J. Havelka, P. Beretová, I. Janžurová, K. Melíšková, A. Goldflam, I. Uhlířová

                Veterinaru Janu je svega dosta. Kap koja je prelila čašu je smrt tasta kome je takođe ponestalo snage i strpljenja. Naime, baka je uvek donosila odluke o njegovom životu, smrti, a na kraju i o tome kako i gde će biti sahranjen. Nije poštovala njegove želje i težnje, verujući da ona uvek i bolje zna od njega šta bi za njega bilo dobro i ispravno. I tako je na njegovu nesreću brinula o njemu prema svojim predstavama o njegovoj sreći. I Janu postaje sve jasnije da je i sam na istom putu. Njegova žena Olga se rukovodi istom teorijom i ubeđenjem da je za sreću svog supruga odgovorna isključivo ona. Jan shvata da tako više ne može, ne želi i ne ume. Ukoliko ništa ne učini, završiće kao tast. Jednog dana mu pada na pamet način kako da se oslobodi i pridobije nazad vlast nad sopstevnim životom. Međutim, ovaj revolt je dosta netradicionalan. Pre svega zbog toga što mu je prvobitna inspiracija bio jedan od pacijenata, papagaj za koga se sumnja da ima alchajmerovu bolest. Jan tako zahvaljujući njemu kreće na put ostvarenja onoga što smatra svojim snovima. A s obzirom na to da ovaj put ne može biti lak, njegov sastavni deo postaje takođe stado koza, a kasnije i krava, psihijatrijska ustanova, plovidba i život na brodu.

            Janov put za slobodom će uticati i na živote njegove dece i njihovih partnera. Naime, ćerka Olga je preuzela majčinu metodu, dok je snaha Alena uspela da odoli pritisku rodne tradicije i izabrala vlastiti put, liberalniji, moderniji, ljudskiji. Posledice kod njihovih partnera su u oba slučaja odgovarajući.


20:30             Linija (Čiara / The Line)


                        Krimi / triler / drama
                        Slovačka, Ukrajina, Češka, 2017. godina, 108 min.
                        Režija: Peter Bebjak
                        Scenario: Peter Balko
                        Kamera: Martin Žiaran
                        Muzika: Slavo Solovic
                        Uloge:            Emília Vášáryová, Tomáš Maštalír, Zuzana Fialová, Milan Mikulčík, Jevgenij Libezňuk

                        Adam Krajnjak je otac porodice i istovremeno vođa pogranične kriminalne grupe, koja preko slovačko-ukrajinske granice švercuje cigarete. U okruženju najbližih ima nezamenljivu ulogu brižnog čoveka kome veruju, ali i principijelnog i beskompromisnog vođe, kome u odlučujućim trenucima ne nedostaje samopouzdanje i temperament. Miran tok oba sveta koji se prepliću, uz rastuću nervozu, neizvesnom budućnošću zbog nove granice šengenskog područja, polako počinje da se ljulja. A kada jedno krijumčarsko vozilo doživi nesreću, počinje nezaustavljiva lavina posledica, tokom koje će Krajnjak morati da preispita svoje vlastite granice, koje do tada nije želeo da prekorači.

Нема коментара:

Постави коментар