понедељак, 22. октобар 2018.

15. међународни фестивал ЧЕМБАЛО, ЖИВА УМЕТНОСТ – ARS VIVENDI CLAVICEMBALUM


2-11. новембар 2018.
Галерија АРТГЕТ, Свечана сала Дома Војске, Свечана сала Скупштине Града

Мали јубилеј увеличаће европски чембалисти Фредерик Хас и Ан Мари Драгосиц, чије изузетне наступе београдска публика памти са ранијих издања фестивала, као и италијански чембалиста Отавијано Тенерани који ће први пут одржати реситал у Београду. 

Специјалан гост фестивала биће грчко-холандски контратенор Матијас Павлус. Увид у дешавања на домаћој сцени имаћемо захваљујући неисцрпном ентузијазму наших музичара Смиљке Исаковић, Светлане Стојановић Кутлаче са ученицама, Милана Поповића, Софије Перовић и Душана Торомана, који ове године први пут наступа на Фестивалу.
Музичари ће наступити на седам инстурмената различитих типова, што ће публици омогућити да упореди звучне колорите и ужива у специфичностима и суптилним разликама градитељских школа. Чембалисти ће оригиналне програмске концепције изводити на два инструмента градитеља и штимера Фестивала Кристијана Бјелановића, али и својим инструментима. Такође, драго нам је да број чембала у Београду наставља да се повећава, те да ће на концерту Светлане Стојановић Кутлаче и Ансамбла Парнас публика имати прилику да упозна нови прототип фламанског двомануалног чембала холандског градитеља Хубрегта Бома (у власништву чембалисткиње).
Гости Фестивала, стручњаци у пољу музике за чембало, водиће мајсторске радионице на којима раде појединачно са студентима на усавршавању технике извођења, али пре свега на аналитички припремљеној стилској интерпретацији музике и свирању басо континуа (овога пута посебна пажња усмерена је на пратњу певача). 
Курс ће бити одржан у периоду од 1. до 12. новембра и намењен је ученицима и студентима чембала и соло певања, као и младим професионалним музичарима. Четири предавача Ф. Хас, О. Тенерани, А. М. Даргосиц и М. Павлус одржаће курсеве на предложене теме. Полазници мајсторских радионица у оквиру Фестивала наступиће на концерту 11. новембра у Галерији Артгет, где ће показати део онога на чему су радили десетак дана. Овај концерт је уједно и затварање Фестивала.
Мајсторски курс се одржава захваљујући подршци Министарства културе Републике Србије, а у сарадњи са Факултетом музичке уметности у Београду.

Програм:

Петак, 2. новембар
 
Свечана сала Дома Војске, Браће Југовић 19
20.00 –
Свечано отварање фестивалаФредерик Хас (Белгија), чембало
Субота, 3. новембар
 
Свечана сала Дома Војске, Браће Југовић 19
19.00 – ПасакаљаАнсамбл Парнас, под вођством Светлане Стојановић Кутлаче
21.00 –
Душан Тороман, чембало
Уторак, 6. новембар
 
Свечана сала Скупштине Града, Драгослава Јовановића 2
19.00 –
Музика тренуткаМатијас Павлус, контратенор (Грчка/Холандија) и Смиљка Исаковић, чембало
21.00 –
Необична сазвучјаОтавијано Тенерани (Италија), чембало
Петак, 9. новембар
 
Свечана сала Скупштине Града, Драгослава Јовановића 2
Концерт у сарадњи са ЦЕБЕФ-ом
20.00 –
Милан Поповић, чембало, гошћа: Наташа Пенезић, клавир
Субота, 10. новембар
 
Свечана сала Скупштине Града, Драгослава Јовановића 2
19.00 –
Барокне хероине и краљицеВесна Аћимовић, сопран, Катарина Ђорђевић, барокна виолина, Софија Перовић, чембало и Јелена Глушица, музиколошкиња
21.00 –
Митолошко чембалоАн Мари Даргосиц (Аустрија), чембало
Недеља, 11. новембар
 
Галерија Артгет, Трг републике 5/I 20.00 – Концерт полазника мајсторског курса 15. међународног фестивала Чембало, жива уметност
Програм  се реализује уз подршку: Министарство културе и информисања Републике Србије, Аустријски културни форум у Београду, Факултет музичке уметности, Министарство одбране РС, ЦЕБЕФ, Секретаријат за културу града Београда, Организација ПИ, Градитељ инструмената Кристијан Бјелановић као и бројни пријатељи фестивала.
Улаз на концерте је слободан.

Нема коментара:

Постави коментар